10 nasvetov, kako privarčevati Avg31

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

10 nasvetov, kako privarčevati

Varčevanje postaja del našega vsakdana. Kriza že nekaj časa ne vlada le na mednarodnih bančnih trgih, ampak je vedno bolj prisotna tudi v naših denarnicah. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako privarčevati nekaj evrov.

1. Znebite se dolgov in limita – to je zlato pravilo, ko načrtujete svoje finance. Preštejte svoje prihodke in izdatke, naredite finančni načrt in se ga nato tudi držite. Ne pozabite, da so obresti, ki jih banki plačate za limit, višje od tistih, ki bi jih plačevali za kredit!

2. Zmanjšajte stroške za telefon. Premislite, ali potrebujete stacionarni in mobilni telefon. Skrajšajte tudi svoje pogovore, če plačujete račune po porabi, sicer pa poiščite paket, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam. Morda lahko začnete večkrat uporabljati Skype.

3. Pred nakupi napišite seznam, saj se boste s tem izognili impulzivnim nakupom, hkrati pa ne boste pozabili na izdelke, ki jih zares potrebujete.

4. Nakupujte, kadar se vam mudi, saj boste tako v manjši skušnjavi, da bi med sprehodom po trgovini v voziček nametali nepotrebne reči.

5. Bodite pozorni na manjše stroške, ki jih plačujete za bančne storitve, npr. za dvig na bankomatu. Ugotovite, koliko vas stane dvigovanje gotovine na bankomatih drugih bank in kje boste plačali najnižjo provizijo za položnice.

6. Pazite na porabo elektrike. Nekaj lahko privarčujete že z rednim ugašanjem elektronskih naprav.

7. Nakupujte na spletu, saj boste tako najlažje našli ponudnika z najnižjo ceno za izdelek, ki si ga želite.

8. Naučite se reči ne – tako sebi kot svojim otrokom. Seveda to ne pomeni, da si ne smete privoščiti kakšne pregrehe, a naj bodo te čim manj pogoste.

9. Skrbite za redno vzdrževanje svojega avtomobila. Z občasnimi manjšimi popravili lahko precej podaljšate življenjsko dobo svojega jeklenega konjička.

10. Spremenite svoje navade, če pogosto hodite ven na kavo ali jeste v lokalih. Hrana, skuhana doma, ne bo zgolj cenejša, ampak tudi bolj zdrava!