Categories
Nepremičnine

5 nasvetov za uspešno oddajo stanovanja

 1. Določite realno ceno

Pri oddaji stanovanja je cena eden izmed bistvenih elementov, ki pogosto odloča o tem, kako hitro boste našli ustrezne podnajemnike. Natančno preučite različne dejavnike – lokacijo stanovanja, infrastrukturo, opremljenost, ohranjenost in velikost stanovanja, stanje stavbe, v kateri se stanovanje nahaja – in šele nato postavite primerno ceno za oddajo stanovanja. Če bo cena glede na ponujeno previsoka, boste imeli precej težav z oddajo svojega stanovanja.

 1. Objavite oglas na več mestih

Oddaje stanovanja se lotite premišljeno. Objavite oglas v različnih časopisih, predvsem pa na različnih spletnih straneh, saj ga lahko tam običajno oddate brezplačno. Če bo vašo ponudbo opazilo več ljudi, obstaja posledično precej večja verjetnost, da bo oddaja stanovanja uspela hitreje.

 1. Bodite iskreni

Potencialnim podnajemnikom ne prikrivajte dejstev glede stanovanja, ki ga oddajate. Pomembno je, da slišijo tudi pomanjkljivosti, in se na podlagi vseh zbranih informacij odločijo. Verjetno si ne želite ves čas iskati novih najemojemalcev. Odkritost je torej eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri uspešni oddaji stanovanja.

 1. Brez pogodbe ne gre

Ko se odločite za oddajo stanovanja, skupaj s podnajemniki jasno zapišite njihove in svoje pravice ter dolžnosti. Na ta način je verjetnost, da bo prišlo do kasnejših nesporazumov ali celo sporov, precej manjša. Zavarujte so torej vnaprej. Oddaja stanovanja je pomemben korak tako za vas kot za vaše najemojemalce, zato morajo biti podrobnosti natančno dogovorjene.

 1. Dopustite podnajemnikom zasebnost

Zavedati se morate, da je stanovanje sicer res vaše, vendar pa ga oddajate v najem, za kar vam podnajemniki plačujejo določen znesek denarja. To pomeni, da ne morete vstopati v stanovanje, kadar se vam zahoče, saj bi s tem kršili osnovne pravice najemojemalcem. Poskrbite torej za korekten odnos pri oddaji stanovanja, kar bo zagotovo poskrbelo za obojestransko zadovoljstvo.

Categories
Hiša

3 razlogi za montažo markiz

Katera je vaša prva asociacija ob besedi markize? Verjetno večina najprej pomisli na imenitne in ugledne dame, ki so živele v neki daljni preteklosti, za katero se nam včasih zazdi, da je zgolj del pravljice. Vendar pa bo v tem članku govora o nečem drugem. Markiza je namreč tudi poimenovanje za streho nad vhodom, balkonom ali izložbenim oknom. Se sprašujete, v čem je smisel montaže markiz? Za vas smo nanizali 3 glavne prednosti, ki vas bodo zagotovo prepričale.

 1. Zaščita pred vročino in dežjem

Markize so izvrstna izbira, če se si želite ustvariti senco med peklensko vročimi poletnimi dnevi. Tako ni potrebe, da se zadržujete v hiši, kjer je vročina pogosto prav tako neznosna. Odločite se raje za montažo markiz, ki je ne boste obžalovali, ko boste sredi julija srkali osvežilno pijačo, varno zaščiteni pred neprijetnimi sončnimi žarki. Po drugi strani pa so markize primerne tudi kot streha, ki vas varuje pred dežjem, tako da boste z njihovo pomočjo pripravljeni na raznolike vremenske okoliščine. Prav po zaslugi markiz se boste lahko nadihali svežega jesenskega zraka, ne da bi bili pri tem popolnoma premočeni.

 1. Enostavno upravljanje

Upravljanje markiz je popolnoma enostavno. Odločite se sicer lahko za klasičen ročni način, vendar se vse bolj uveljavljajo avtomatsko vodene markize – nekatere med njimi se odpirajo in zapirajo celo samodejno (glede na vremenske razmere), kar vam ponujajo še večje udobje pri nadzoru.

 1.  Pestra izbira

Niste prepričani, ali bi se markize uspešno zlile s podobo vašega doma? Skrb je popolnoma odveč, saj so markize na voljo v različnih materialih, barvah in vzorcih. Na ta način boste zagotovo našli nekaj zase.

Markize – ko se združita funkcionalnost in estetika!

Categories
Notranja oprema

6 predlogov za romantičen ambient v vašem domu

Načrtujete romantično večerjo zase in za partnerja ali partnerico, ampak ne veste, kako se tega lotiti? Ključ do uspeha je pogosto v malenkostih, ki jih dostikrat spregledamo. Verjamemo, da vam bo naslednjih 6 nasvetov v pomoč pri ustvarjanju nepozabnega romantičnega ambienta.

 1. Odprite okna

Morda se zdi nasvet na prvi pogled banalen, vendar pogosto pozabimo, da je ravno svež zrak predpogoj za ustvarjanje prijetnega in sproščujočega ambienta.  Odprite torej okna na strežaj in spustite življenje v svoje stanovanje.

 1. Počistite stanovanje

Nemogoče si je predstavljati romantičen ambient, če okoli vas ležijo neoprane obleke in kosmi prahu. Preden se lotite samih detajlov, je pomembno, da je stanovanje čisto in pospravljeno, saj boste sicer težko pričarali pravljičen ambient, v katerem bosta oba uživala.

 1. Poskrbite za primerno razsvetljavo

Za romantičen ambient je izrednega pomena prava svetloba. Luč naj ne bo premočna, saj bo to pokvarilo prijetno vzdušje. Odločite se raje za nekoliko bolj mističen ambient – izberite tokrat barvne ali solne svetilke, ki oddajajo pritajeno svetlobo in so tako kot nalašč za romantičen večer v dvoje.

 1. Ne pozabite na glasbo

Pri ustvarjanju romantičnega ambienta seveda ne smete pozabiti na glasbo, saj ta pogosto poskrbi za tisto odločilno piko na i. Vnaprej izberite pesmi, ki jih bosta poslušala. Upoštevajte okus obeh. Naj vas nežne ljubezenske melodije popeljejo v enega izmed najlepših večerov vašega življenja.

 1. Brez cvetja ne gre

Celoten ambient popestrite tudi z nekaj cvetja, ki bo v vaš dom vneslo svežino in razposajenost. Ni potrebno, da zapravljate ogromno denarja za rože. Pogosto se najbolje obnesejo ravno tiste, ki ste jih nabrali sami na bližnjem travniku.

 1. Postrezite neobičajno jed

Pa smo pri sami večerji … Bodite tokrat nekoliko drznejši in eksperimentirajte. Hrana je lahko odličen afrodiziak; naj njen omamni vonj dokončno zaokroži romantičen ambient. Uživajte! 

Categories
Lepota

Kozmetični saloni v Ljubljani – pregled storitev

 • Kozmetični saloni v Ljubljani in nega obraza

Ste ugotovili, da potrebujete nego obraza, in iščete primeren kozmetični salon? Ljubljana ponuja pestro izbiro na tem področju. Večina kozmetičnih salonov v Ljubljani poleg osnovne nege obraza ponuja tudi mnogo variacij, med katerimi lahko izbirate. Tako se lahko v kozmetičnih salonih Ljubljana med drugim odločite tudi za nego obraza z diamantnim pilingom, nego obraza z vitaminom C, kisikovo nego obraza … Kar se torej tiče nege obraza, je ponudba ljubljanskih kozmetičnih salonov več kot pestra. Poiščite pravo možnost zase in se prepustite izkušenim rokam strokovnjakov, zaposlenih v izbranem kozmetičnem salonu v Ljubljani

 • Kozmetični saloni v Ljubljani in masaže

Stresen življenjski tempo pogosto poskrbi za napetost in utrujenost. Si želite sprostitve? Tudi v tem primeru je prava izbira kozmetični salon. Ljubljana z okolico je polna ponudnikov različnih oblik masaže, za katere se lahko odločite po napornem delavniku. Klasična masaža? Morda masaža stopal? Obraza? Morda nekaj s pridihom ekstravagance, kot je na primer čokoladna masaže? Kozmetični saloni Ljubljana vam ponujajo vse to in še mnogo več. Odločitev je vaša …

 • Kozmetični saloni v Ljubljani in solarij

Želite pred začetkom poletja pridobiti čudovito zagorelo polt z bakrenim leskom, ki vam jo bodo vsi zavidali? Zopet ne boste zgrešili, če zaidete v enega izmed ljubljanskih kozmetičnih salonov, kjer vam bodo zaposleni svetovali glede primerne intenzivnosti in časa, ki ga je ob posameznem obisku priporočljivo preživeti v solariju. Letos vam na plaži zagotovo ne bo manjkalo občudujočih pogledov, k čemur bodo zagotovo pripomogli tudi kozmetični saloni Ljubljana.

 

Ne pustite torej, da vas naglica in stres popolnoma izčrpate. Vzemite si zaslužen čas zase in obiščite kozmetični salon. Ljubljana vas s svojo ponudbo zagotovo ne bo razočarala. Privoščite sebi in svojemu telesu nekaj razvajanja in sprostitve – hvaležno vam bo!

Categories
Ekološka gradnja

Velike prednosti toplotne črpalke zrak-voda

Toplotna črpalka zrak-voda omogoča varčno ogrevanje prostorov in sanitarne vode ter hlajenje v enem samem sistemu zato je odlična alternativa vedno dražjim fosilnim gorivom, ki so povrh tega še veliki onesnaževalci okolja. Sistem toplotne črpalke zrak-voda je sestavljen iz notranje vodne enote in zunanje enote, ki je nameščena na steno izven notranjih prostorov. Zunanja enota toplotne črpalke zrak-voda iz ozračja srka oziroma črpa toploto, ji še zviša temperaturo ter jo nato po posebnih cevovodih odvede v notranjo vodno enoto. Ta enota nato preda toploto vodi, ki kroži skozi notranje grelne enote, po talnem ogrevanju in rezervoarju sanitarne vode. Toplotna črpalka zrak-voda pa zmore ogreti tudi sanitarno vodo, kar stori s preklopom sistema iz ohlajevalnega ali ogrevalnega načina v sanitarni način.

S toplotno črpalko zrak-voda do opaznih prihrankov

Ko vgradimo toplotno črpalko zrak-voda lahko stroške ogrevanja v primerjavi s klasičnim ogrevanja na drva, premog ali plin zmanjšamo za kar 50 odstotkov. Čeprav nobena toplotna črpalka zrak-voda ne zmore pri najnižjih zunanjih temperaturah priskrbeti vsega ogrevanja pa je rešitev s toplotno črpalko zrak-voda vredna premisleka, saj omogoča izredno opazne prihranke. Znesek na položnicah za ogrevanje bo naenkrat prepolovljen! V bivalentnem (dualnem oziroma dvojnem) načinu delovanja toplotna črpalka zrak-voda uspešno pokriva potrebe po ogrevanju z lepimi ekonomskimi prihranki. Obstoječe ogrevanje (na primer centralna peč na kurilno olje) deluje tako samo kot pomoč v času ogrevalnih konic. Predvsem pri novogradnjah je priporočljiva vgradnja toplotne črpalke zrak-voda, ki ji pomaga dodatno ogrevanje v obliki električnega grelnika, ki pa se vklopi le ob ogrevalnih konicah, ko toplotna črpalka zrak-voda ne zmore celotnega bremena ogrevanja.

Categories
Vodni park

Vodni park Bohinj – nepozabno vodno doživetje

Vodni park Bohinj, ki leži v sredi neokrnjene narave bohinjske doline, v Bohinjski Bistrici, svoje dobro ime gradi že leta. Vodni park Bohinj se lahko pohvali z vedno naraščajočim številom obiskovalcem, stalnim razvojem in statusom pomembne turistične destinacije svojega območja. Poleg tega pa Vodni park Bohinj redno in vsako leto uvrščajo med Naj kopališča in mu podeljujejo številne plakete.

Vodni park Bohinj – kraljestvo vodnih užitkov

Osrednji del Vodnega parka Bohinj predstavljajo razgibane vodne površine, ki se razprostirajo na 380 m2. V bazenskem sklopu so tako številni notranji in zunanji bazeni, ki so primerni tako za sproščeno namakanje kot tudi za resnejšo rekreativno vadbo. V Vodnem parku Bohinj pa se lahko pohvalijo še z adrenalinsko divjo reko, številnimi whirlpooli in masažnimi šobami, dvema atraktivnima plezalnima stenama, vratolomnimi tobogani, glasbeno votlino in votlino za zaljubljence. Ponudba Vodnega parka Bohinj je primerna za vse starosti – zaljubljenci se lahko skrijejo v intimo votline za zaljubljence, adrenalinski navdušenci lahko zagrizejo v zahtevno plezalno steno, otroci si lahko privoščijo čofotanje v otroškem bazenu in se pomerijo v bitki z vodnimi topovi, starejši pa si lahko privoščijo razvajanje ob številnih masažnih šobah.

Vodni park Bohinj – razvajanje »par excellence«

V Vodnem parku Bohinj pa obiskovalcem niso na voljo le vodne radosti, saj v okviru parka deluje vrhunski, sodobni wellness center. V sklopu wellness programa Vodni park Bohinj ponuja vrhunski fitnes studio z izučenimi trenerji, programe aerobike, tai boja in sky boja ter številne savne, od turške do finske. Osrednji del wellness centra pa je pestra ponudba raznovrstnih masaž, od klasičnih, tajskih pa vse do masaže z vročimi kamni in masaže s čokolado.

Categories
Hujšanje

Čudežna zeljna juha za hujšanje

Dandanes se mnogi zatekajo k najrazličnejšim dietam, ki obljubljajo hitro izgubo odvečnih kilogramov. Vendar pa so te diete običajno tudi nezdrave, saj izpuščajo hranilne skupine, na primer beljakovine ali maščobe, kar pa lahko pomeni velik šok za telo. Zato se je veliko bolj priporočljivo lotiti zdravih diet, ki pametno razporejajo zaužite obroke in niso preveč restriktivne – ena takih je dieta z zeljno juho za hujšanje.

Tudi z zeljno juho za hujšanje bomo zlahka izgubili dodatne kilograme, vendar pa bodo ti kopneli veliko bolj postopoma. Ta dieta je namreč priporočljiva za tiste, ki želijo izgubiti le kakšen odvečen kilogram, polega tega pa ni preveč restriktivna, saj lahko uživamo normalne obroke, le zeljno juho za hujšanje je treba jesti vsaj enkrat do dvakrat na dan. To je tudi edina »slabost« te diete, saj se nam lahko po enem tednu (brez prekinitve te diete namreč ni priporočljivo uporabljati več kot en teden) zeljna juha za hujšanje že pošteno priskuti. Vendarle pa en teden ni tako dolga doba, da ne bi stisnili zob in na zadnji dan diete pojedli še zadnjega krožnika zeljne juhe za hujšanje. Zaradi majhnega vnosa maščob v telo se diete z zeljno juho za hujšanje namreč ni pametno posluževati več kot sedem dni v enem kosu.

Poleg vseh dobrih zdravih lastnosti pa ima zeljna juha za hujšanje še to odliko, da je ta dieta žepu in denarnici izredno prijazna. Večina diet, ki obljubljajo hitro (in s tem nezdravo) hujšanje je namreč lahko zaradi svojih sestavin izjemno draga, zeljno juho za hujšanje pa lahko pripravite za cel teden vnaprej in vmes dokupite le malenkost ali dve.

Categories
Ekološka gradnja

Zalogovnik vode je najboljša rešitev za ogrevanje vode

Zalogovnik vode je naprava, ki je namenjena pripravljanju in shranjevanju tople vode za čas, ko so potrebe največje, saj se topla voda segreva takrat, ko je na voljo dovolj energije, ali ko je ta cenejša in se nato shranjuje v zalogovniku vode. Vodo v zalogovniku navadno ogrevamo s prenosniki toplote, ki so vgrajeni v zalogovnik. Zalogovnik vode ima lahko kot nadomestni vir energije vgrajen električni grelnik, ki deluje kot dopolnilo ogrevanja vode, vklopi pa se tudi v primeru okvare na sistemu. Velikost zalogovnika vode je povsem odvisna od potreb posameznika ali gospodinjstva po topli vodi in časovni razporeditvi potrebe po topli vodi. Kot izhodišče za določitev velikosti zalogovnika vode se uporablja povprečna poraba tople vode na osebo na dan, kar je približno 70 litrov tople vode.

Zalogovnik vode je sicer pokončne in valjaste oblike, njegova notranjost pa je prevlečena z nerjavečim jeklom, ki je seveda odporno proti koroziji oziroma rji. Zelo pomembno pri zalogovniku vode je, da je primerno toplotno izoliran, da so kar se da izničene toplotne izgube. Toplotne izgube zaradi akumulacije namreč naraščajo s temperaturo vode, občutno pa jih lahko zmanjšamo z optimalno debelino toplotne izolacije.

Pet glavnih prednosti zalogovnika vode

 • Zalogovnik vode deluje praktično neslišno.
 • Vzdrževanje zalogovnika vode je minimalno in stroškovno izredno poceni.
 • Zalogovnik vode ohranja konstantno temperaturo sanitarne tople vode.
 • Zalogovnik vode poskrbi za higienično pitno vode, ob tem pa ni niti najmanjše nevarnosti za razvoj nevarne bakterije legionele.
 • Z zalogovnikom vode je mogoča optimalna izraba energije s temperaturnim slojenjem.
Categories
Ekološka gradnja

Toplotna črpalka – ogrevalni sistem prihodnosti

Na naših tleh se največji del (električne) energije porabi za ogrevanje stanovanj in poslovnih prostorov, že samo v gospodinjstvih delež porabljene električne energije znaša več kot 70 odstotkov, če pa temu dodamo še segrevanje sanitarne vode ta številka naraste na kar 90 odstotkov vse porabljene energije. Zato se v vedno več gospodinjstev uvaja alternativne porabnike energije, eden izmed teh je tudi toplotna črpalka, ki omogoča velik prihranek energije.

Toplotna črpalka deluje po principih fizikalnih zakonov, in sicer tako, da toplota prehaja iz okolja z višjo temperaturo v okolje z nižjo. Toplotna črpalka odvzema toploto iz zraka iz okolice in nato z dodano električno energijo segreva sanitarno vodo tudi do temperature 55 stopinj Celzija.

Za toplotno črpalko se danes odločna vedno več ljudi, saj je med energetsko najcenejšimi oblikami segrevanja sanitarne vode. Toplotna črpalka je sestavljena iz kompresorja, ki plin stiska in ga ogreva, tako imenovanega ekspanzijskega ventila, kjer se plin razširja in ohlaja ter dveh toplotnih  izmenjevalcev. Toplotna črpalka ima tudi to odlično lastnost, da je mogoče z njo ohlajati manjše prostore kot so kleti ali shrambe.

Poleg vseh teh odličnih lastnosti pa je toplotna črpalka opremljena še s sistemom za termično dezinfekcijo, ki onemogoča nastanek zdravju nevarne bakterije legionele. Toplotna črpalka namreč vsake toliko časa zažene program gretja vode na 65 stopinj Celzija in s temi »toplotnimi šoki« preprečuje pojav legionele. Za zagon toplotne črpalke je potrebno zagotoviti le 30 odstotkov električne energije, ostalih 70 odstotkov energije potrebne za polno delovanje toplotne črpalke pa povsem brezplačno pridobimo iz okolice.

Categories
Terme

Terme Topolšica – razvajanje v osrčju narave

Terme Topolšica ležijo le nekaj kilometrov stran od Šoštanja, a kljub temu ležijo sredi neokrnjene narave, kjer obljubljajo neskončno paleto prvinskih doživljajev. Terme Topolšica ležijo sredi gozda, obdane z mogočnimi krošnjami topolov in se lahko pohvalijo z bogato zgodovino, ki ji ni primere.

Terme Topolšica – terme s tradicijo

Terme Topolšica ležijo ob vznožju hriba Lom, kjer je na površje privrela kot biser čista voda. Termalni vrelec je v dolino Toplice že v 16. stoletju privabljal vse tiste, ki cenijo in verjamejo zdravilni moči narave. Prav na robu magičnega gozda topolov danes stojijo Terme Topolščica, sodobno zdravilišče, ki razvaja z vsem, kar ponuja moderno zdravilišče, obenem pa ne pozablja na tradicijo in močno povezanost z naravo. Terme Topolšica so svoja vrata uradno odprla že leta 1838, takrat so bile znane še kot Florjanove toplice, obiskoval pa jih je celo ljubljanski škof Tomaž Hren. Prav na prelomu stoletja pa so v Termah Topolšica uredili tudi strokovno vodeno fizikalno-dietno zdravilišče.

Moderno s tradicionalnim v Termah Topolšica

Poleg zavidljive tradicije zdravilništva pa se Terme Topolšica spreminjajo tudi v moderen, razkošen termalno-turističen kompleks, kar je še toliko bolj očitno po zadnjih posodobitvah. Termam Topolšica so dodali najsodobnejši wellness s številnimi savnami, raznolikimi masažnimi programi in nego telesa. Terme Topolšica pa se lahko pohvalijo tudi z atraktivnimi bazenskimi površinami, med katerimi prednjači zunanji vodni park Zora. Njegove široke vodne površine, prelivajoči se bazeni, tobogani, zunanji whirlpooli z dodanim barom in otroški bazeni ustvarjajo pravo mesto vodnih doživetij. Notranji bazenski kompleks pa poleg vsega ponuja še tople vrelce, masažne prhe in prave rimske kopeli.