Categories
Razno

So diete hitrega hujšanja zdrave in varne?

Mediji so danes polni ponudb in načinov hitrega in enostavnega hujšanja z dietami hitrega hujšanja. Večina ljudi nasede sladkim obljubam o hitro kopnečih odvečnih kilogramih, a če se katera taka dieta že izkaže za učinkovito, je običajno ta učinek kratkotrajen. Kakšen odvečen kilogram z dietami hitrega hujšanja že izgubite, vendar pa sčasoma izgubljene kilograme pridobite nazaj, kakšnega pa morda celo dodate. Zdravniki takim dietam pravijo celo »jo-jo« diete, saj hitro izgubljene kilograme tudi hitro dobite nazaj.

Pa so diete hitrega hujšanja sploh učinkovite? Še več, so sploh zdrave in varne? Pred vsako tako diete se je obvezno posvetovati s svojim osebnim zdravnikom. Diete hitrega hujšanja so namreč v veliki večini primerov izredno restriktivne, med njihovim trajanjem pa v telo običajno ne vnesemo vseh potrebnih snovi in prehrambenih skupin. Cilj večine diet hitrega hujšanje je ta, da telo izžamemo vode, kar sicer res povzroči željen padec teže, a ob tem tudi ogroža zdravje. Dehidracija je namreč izredno nevarna, poleg tega pa je celo eden izmed osnovnih vzrokov za debelost, torej lahko s tako dieto dosežete celo nasproten učinek od želenega. Tudi diete, ki obljubljajo pospešen metabolizem so lahko dvorezen meč. V mejah normale je to že sprejemljivo, če pa dieta z raznimi izvlečki za hitrejšo prebavo obljublja izgubo kilograma do dveh na dan pa je to že znak za pazljivost.

Dietam hitrega hujšanja zato ni pametno nasedati, saj lahko naredite več škode kot koristi. Raje spremenite način prehranjevanja, uživajte več zdrave hrane, pišite dnevnik hujšanja, predvsem pa se veliko gibajte, še posebej pa se posvetite aerobnima vadbam kot so tek, kolesarjenje, plavanje, aerobika in podobno.

Categories
Sadje

Borovnica – sadje večne mladosti

Odlična novica za sladkosnede ljubitelje sadja je, da je borovnica sadje z enim največjih pozitivnih učinkov na naše zdravje. V tem majhnem okroglem sadežu se skriva ogromno zdravilnih in hranilnih snovi ter vitaminov (vitamin C, vitamin E) in mineralov (kalij, mangan, magnezij, železo), poleg njih pa še prehranske vlaknine, karotenoide, salicilno kislino, riboflavin, niacin, polifenole in fitoestrogene, ima pa tudi izjemno malo kalorij.

 

Borovnica je sadje, ki mu Američani pravijo celo jagode za zdravje in možgane, predvsem zaradi izredno velikega števila antioksidantov, ki jih borovnica vsebuje celo več kot jabolka ali korenje. Borovnici kot sadju javnost in zdravniki poleg izrednih zdravilnih učinkov in učinkov proti staranju (na primer Alzheimerjevi bolezni in demenci) pripisujejo tudi zmanjševanje tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja ter celo za nastanek raka. Prav tako borovnici kot sadju pripisujejo lastnosti, ki izboljšujejo koordinacijo, ravnotežje ter celo blažijo posledice multiple skleroze.

 

Z uživanjem borovnic pa se bo izboljšala tudi vaša koža, saj je borovnica sadje, ki kožo ohranja mladostno in zdravo, antioksidanti v tem sadežu pa poskrbijo, da gubice okrog oči ne bodo tako izstopajoče. Prav antioksidanti v borovnicah pa skrbijo tudi za blaženje najrazličnejših vnetij, zavirajo nastanek krvnih strdkov, preprečujejo strjevanje krvi in pripomorejo k širjenju žil in s tem k boljšemu pretoku krvi. Poleg vseh teh odličnih lastnosti pa je borovnica sadje, ki zmanjšuje možnost nastanka raka, saj vsebuje velike količine elagične kisline – uživanje le-te dokazano, kar za trikrat zmanjša možnost za nastanek različnih rakavih obolenj. Torej – borovnica je sadje, ki ni le izrednega okusa temveč ima tudi številne druge zdravilne učinke.

Categories
Posel in ekonomija

Azijski BDP bo rastel še naprej

Azija je v zadnjih nekaj letih doživela nekaj katastrofalnih naravnih nesreč (spomnimo se je cunamija ter uničujočega potreba na Japonskem, ki mu je sledila še jedrska katastrofa), kljub temu pa je bonitetna agencija Standard & Poor’s ocenila, da Azijo čaka še vsaj eno leto solidne gospodarske rasti, s tem pa se bo višal tudi bruto domači proizvod, BDP Azije.

Azija je tudi v tem težkem obdobju dokazala, da je sposobna zelo hitrega gospodarskega okrevanja, kar dokazuje tudi z nenehnim naraščanjem azijskega BPDja, tudi svetovna gospodarska kriza azijskih trgov in borz ni zamajala tako kritično kot na primer ameriške in evropske. Singapur je uspel doseči celo 16 odstotno gospodarsko rast in je trenutno država z najvišjim BDP Azije.

Hitra rast Kitajske, Indije in Singapurja sicer azijski BPD poganja kot neusahljiva raketa. Lani je bil delež Azije v svetovnem BDP 35 odstotkov, do leta 2020 pa naj bi se povečal na kar 43 odstotkov. Kljub temu pa bosta Kitajska in Indija kot dve izmed največjih svetovnih gospodarstev glede dohodka na prebivalca še vedno revnejši od zahoda. Sicer pa Azija z visoko gospodarsko rastjo vedno bolj manjša prepad, ki jo loči od bogatih držav. Letna rast BDP Azije bo povprečno 4,9 odstotna,  čedalje večje vključevanje indijskega gospodarstva in ugodne demografske razmere bodo državi zagotovili povprečno 5,9 odstotno rast na leto, enako pa velja tudi za Kitajsko. Kljub visokemu povprečnemu azijskemu BDPju pa so obeti za rast Japonske, tretjega največjega gospodarstva celine, slabi. V prihodnjih desetih letih bo japonski BDP rasel povprečno le za 0,7 odstotka na leto.

Categories
Potovanja

Kuba – med socializmom in hedonizmom

Kuba – politične in družbene razmere

Verjetno ob omembi Kube precej hitro pomislite na Fidela Castra in Cheja Guevaro, dva slavna revolucionarja, ki sta pomembno vplivala na Kubo in tamkajšnje družbene razmere. Kuba (oziroma Republika Kuba, katere del je tudi sam otok Kuba), arhipelag v Karibskem morju, je danes znana kot socialistična republika z več kot 11 milijoni prebivalcev, katerih večino predstavljajo belci, potomci Špancev; uradni jezik Kube je tako seveda španščina. Pomemben vir dohodka Kubancem predstavlja izvoz njihovih izdelkov v druge države svet, saj je Kuba znana in pomembna izvoznica tobaka, sladkorja, kave, školjk … Kuba je bila pravzaprav nekakšen eksperiment komunizma oziroma komunistične ureditve, kar pa ji žal ni prineslo izobilja in socialnega miru – mnogo prebivalcev se še danes bojuje z revščino in s slabimi življenjskimi razmerami.

Kuba – počitnice za resnične uživače

Otok Kuba, ki po obliki spominja na nekakšnega krokodila, je dandanes izredno priljubljena turistična destinacija, ki privablja mnogo obiskovalcev. Tako se tudi turizem pridružuje zaposlitvenim panogam, brez katerih bi ogromno Kubancev ostalo brez svojega rednega zaslužka. Turiste navdušujejo predvsem etno glasba, ritmi rumbe in salse, rum, slavne kubanske cigare, prekrasne bele plaže in čisto morje. Kuba tako očara z nekoliko eksotičnim, a sproščenim vzdušjem. Zabave vam zagotovo ne bo manjkalo, odločite pa se lahko tudi za raziskovanje kubanske naravne in kulturne dediščine, ki sta izjemno bogati in zanimivi. Od narodnega parka Baconao, ki je celo del Unescove naravne dediščine, pa vse do različnih obeležij revolucije, ki vam bodo pomagala razumeti zgodovino Kube. Izkušnja, ki bo zagotovo prebudila vse vaše čute.

Kuba – kjer se združita preteklost in sedanjost. Za počitnice, kot jih še niste doživeli!

Categories
Internet

Red Orbit z blagovni znamko Aktivia do 20 najbolj inovativnih Facebook kampanj

Red Orbit, vodilno podjetje na področju iskalnega in social media marketinga, je za blagovno znamko Activia podjetja Danone spomladi 2010 pripravilo in izvedlo social media kampanjo, ki si je zadala cilj, razviti komunikacijo med samo blagovno znamko in spletnimi uporabniki. Andraž Štalec, direktor in soustanovitelj podjetja, je ob tem povedal: »Ustvariti smo želeli nekaj, kar bo spremenilo podobo blagovne znamke, nekaj, kar bo čustveno povezalo kupce z blagovno znamko Activia.«

Uporabniki so naložili sliko Activia produkta in napisali svoje mnenje o njem. Ena naloga je bila tudi, da so narisali sliko njihovega najljubšega Activia izdelka. Zmagovalka Activia izziva je odšla na organiziran treking na 3726 m visok vulkan. Zmagovalka je iz potovanja na nekaj dni objavljala objave na blog. S pomočjo Facebook social media marketing kampanje je blagovna znamka Activia postala 52 % bolj iskana in za 620 % se je povečal delež priporočil spletne strani.

Categories
Potovanja

Spoštovanje kulturnih praks Tajske

Za vsakega turista je primerno, da spoštuje kulturne prakse dežele, katero obiskuje. Čeprav si turisti običajno ne želimo razžaliti domačega prebivalstva, lahko mnogokrat nehote storimo ravno to, če ne poznamo kulturnih običajev dežele, ki jo obiskujemo. Tajska je vedno le bolj popularna turistična destinacija, zato si preberite nekaj nasvetov o tem, kaj se in kaj se ne spodobi v tej krasni deželi.

 

V naših krajih spoštovanje do nacionalnih oblasti ni posebej pereča tema, saj je posmehovanje vladi in drugim predstavnikom ljudstva običajna praksa. Tajska nespoštovanje do predstavnikov kraljeve družine obravnava kot grob in kazniv prekršek.

 

Spoštovanje lokalne religije, budizma, je prav tako pomembno. Ob vstopu v tempelj veljajo ista pravila kot za večino religijskih objektov drugod po svetu. Ne glede na vročino, ne vstopajte v kopalkah, kratkih hlačah, z odkritimi rameni, krili, krajši od kolen, sandali z oprtimi prsti  ali umazanimi oblekami.

 

Budine podobe so svete, ne glede na velikost in ohranjenost. Ne plezajte na spomenike Bude in se primerno vedite do teh podob. V templju sedite po turško, saj ni primerno, da z nogami kažete na podobe Bude. Noge so namreč najnižji in zato umazan del telesa. Zato tudi v tempelj ali v domovanje domačinov ne vstopajte obuti. Prav tako se ne dotikajte glave domačinov, saj je glava najbolj sveti del telesa.

 

Spoštovanje do budističnih menihov izkažete tako, da se jih ne dotikate in se ne usedete na mesta, ki so (npr. na avtobusih ali vlakih) rezervirana zanje. Predvsem ženskam je prepovedan fizični stik z menihi; če želite menihu kaj pokloniti, naj to stori moški, in sicer z rahlim priklonom. Nikakor se z njim ne rokujte.

 

Tajska je gostoljubna in prijazna dežela. S spoštovanjem njihovih kulturnih praks, jim to prijaznost in gostoljubnost lahko vsaj delno povrnete.

Categories
Potovanja

Najboljši čas za obisk Šrilanke

Šrilanka je zaznamovana s tropskim podnebjem, v katerem se izmenjava suha in vlažna sezona. Letne čase opredeljujeta dva monsuna. Med majem in avgustom prvi monsun prinese dež na južno-zahodni del otoka, medtem ko suha sezona tam traja med decembrom in marcem. Drugi monsun piha med oktobrom in januarjem in povzroči dež na severnem in vzhodnem delu otoka Šrilanka. V teh krajih nastopi suha sezona med majem in septembrom. Za severni in vzhodni del otoka je tudi na sploh značilno, da je bolj suh, z manj padavinami. Nižji, obalni predeli ponujajo povprečno temperaturo 27 stopinj Celzija, višje ležeči (500m nadmorske višine) nudijo povprečno temperaturo 20 stopinj Celzija, medtem ko lahko v najvišjih predelih otoka povprečna temperatura pade na 16 stopinj Celzija.

 

Kdaj je torej najboljši čas za obisk otoka Šrilanka? Zgoraj opisane vremenske specifike vam dejansko ponujajo možnost, da se tja odpravite kadarkoli. Za počivanje ne dolgih peščenih plažah Šrilanke je torej vedno pravi čas, saj je bodisi na zahodni bodisi na vzhodni obali v določenem obdobju klima primerna. Suho sezono boste na zahodu ujeli med decembrom in marcem, na vzhodu pa med aprilom in septembrom.

 

Večina evropskih turistov za potovanje na Šrilanko izbere obdobje med decembrom in marcem, saj se tako ogne mrzlemu zimskemu času in si tako privošči nekaj poletne toplote, kristalnega morja in peščenih plaž takrat, ko ne evropskem kontinentu to ni mogoče. Načrtovani oddih na Šrilanki lahko tako planirate tudi z ozirom na številne festivale, ki potekajo na otoku. Številni festivali vam bodo z eksotičnim plesom, pisanimi paradami in kulturnimi prireditvami še dodatno popestrili naravne lepote, ki jih ponuja Šrilanka.

Categories
Terme

Na terapijo v terme Maribor

Terme Maribor nam s svojimi inovativnimi prijemi s pridihom tradicije v mirnem okolju, tako v središču Maribora kakor na mariborskem Pohorju, ponujajo programe za odpravljanje zdravstvenih težav, aktivnosti za preživljanje prostega časa in prostor za poslovna srečanja.

 

Medicinsko terapevtski center Fontana na Koroški cesti v Mariboru nam preventivno ali z napotnico ZZZS v delu za diagnostiko z vrhunsko opremljenimi specialističnimi ambulantami ponuja temeljit in vsestranski vpogled v naše zdravstveno stanje. Izkušeni kadri nato v delu namenjenem za fizikalno terapijo in rehabilitacijo opremljenim z masažnimi prostori, bazeni, savnami, fitnesom ter notranjo in zunanjo telovadnico odpravljajo ali vsaj lajšajo tako odkrite bolezni kakor tudi prikrite zdravstvene tegobe. V bližini so trije hoteli. Mestni hotel Orel s tremi zvezdicami, poznan po tradicionalno dobrem zajtrku je primeren tudi za individualne goste, saj zanje od skupno 69 sob namenja kar 25 le teh. Zraven omenjenega hotela je hostel Uni, katerega Terme Maribor tržijo zlasti za študente popotnike in avanturiste, ki iščejo zgolj streho nad glavo. Poslovnežem je pisan na kožo hotel Piramida na elitni lokaciji v središču mesta. Stara vinska trta, mariborski grad, trg Svobode reka Drava, stadion Ljudski Vrt in seveda Lent so le nekatere znamenitosti, ki jih v mestu moramo obiskati preden se s smučmi, kolesom ali pohodniškimi palicami odpravimo na mariborsko Pohorje. Spotoma za brezskrben dan v travel shopu nakupimo še vsakodnevne življenjske potrebščine. Hotel Habakuk je elitni hotel za najzahtevnejše goste s svojevrstnim preventivnim wellness in spa centrom na obrobju pohorskih gozdov. Lastni welness center ima tudi idilični hotel Belleuve v samem osrčju Pohorja.

 

Pohorski gozdovi so bogati z lesom. Terme Maribor se kot ekološko usmerjen subjekt zavedajo te naravne danosti praktično pred domačim dvoriščem in vse svoje hotelske kapacitete v največji možni meri opremljajo z tem tradicionalnim slovenskim materialom.

Categories
Čevlji

Kako izbrati pravo obutev za dojenčka?

Dokler dojenček ne hodi, pravih čevljev pravzaprav ne potrebuje. A vaš otročiček je končno shodil, vi pa ste se začeli spraševati, kako izbrati pravo obutev za dojenčka.

 

Kako izbrati pravo obutev za dojenčka v šestih korakih:

  1. Začnite v trgovini

Čeprav je spletno nakupovanje zelo udobno in velikokrat cenovno ugodnejše, je vseeno bolje, da prvo obutev za dojenčka izberete v trgovini. Izkušeni prodajalci vam bodo pomagali najti pravo velikost, poleg tega vam lahko svetujejo, kateri čevlji so najbolj primerni.

  1. Bodite pozorni na stopala

Ko izbirate pravo obutev za dojenčka, morate biti pozorni na velikost in obliko njegovih stopal. Najbolje, da vam pri tem pomaga izkušen prodajalec. Ko otroka obujete, z nežnimi potegi preverite, ali se čevelj morda ne sezuva pri peti.

  1. Udobje je ključno

Fleksibilnost obutve je pomembna za razvoj dojenčkovih stopal. Primite čevelj v dlan in ga poskusite prepogniti na pol. Če ga lahko upognete skupaj, je vse v redu, drugače pa raje izberite drug model. Pozorni bodite tudi na to, kako bodo materiali »dihali« – izberite obutev iz blaga, platna ali usnja.

  1. Preverite profil

Podobno kot pri avtomobilskih gumah – podplat naj ima dovolj velik profil, da malčku ne bo prehitro spodrsnilo, vseeno pa naj ne bo prehud, saj bi ga lahko oviral pri hoji.

  1. Opazujte dojenčka

Prvi vtis ne pomemben. Prvo obutev naj dojenček pomeri v nogavičkah, ko bo naredil nekaj korakov po trgovini, pa opazujte, kako mu gre – mu je slučajno neudobno in ali ima kakšne težave z ravnotežjem.

  1. Izberite pravo velikost

Pri oblačilih je bolje poseči po večjih številkah, prava obutev za dojenčka pa mora biti prave velikosti. Sicer bo čevelj tako hitreje prerasel, vendar pa preveliki čevlji lahko povzročijo grde padce in nepravilen razvoj stopal in drže.

 

Upoštevajte teh nekaj nasvetov, kako izbrati pravo obutev za dojenčka, in vaš malček bo zagotovo zadovoljen!

Categories
Hujšanje

Koliko zelenega čaja na dan je priporočljivo?

O zelenem čaju kar naprej izvemo kaj novega in večinoma gre za same pozitivne reči. Zeleni čaj je poln antioksidantov, ki pomagajo upočasnjevati staranje, saj zmanjšujejo proste radikale. Pospešuje metabolizem in zmanjšuje občutek lakote, zato je zelo priporočljiv naravni dodatek, če se odločate za hujšanje. Če ne prenašate dobro kave, si lahko za jutranjo budnico privoščite skodelico zelenega čaja, ki vas bo prijetno poživil. A vendar običajno drži, da so vse stvari najbolj zdrave, če jih uživamo zmerno. Koliko zelenega čaja na dan si torej lahko privoščimo?

 

Koliko zelenega čaja na dan?

Prvo pravilo, ki ga morate upoštevati glede vsega, ne le čaja, je ta, da poslušate svoje telo. Vsak se namreč drugače odziva na različne dejavnike, zato lahko nekdo spije dva litra zelenega čaja na dan, drugi pa že po dveh skodelicah ne bo mogel spati. Strokovnjaki z univerze v Marylandu priporočajo dve do tri skodelice zelenega čaja na dan – to naj bi bilo zelo ugodno za vaše zdravje. Toda v drugih raziskavah so ugotovili, da pitje do 5 skodelic na dan pomaga zmanjšati tveganje za raka na želodcu. Če želite, da vam čaj pomaga pri hujšanju, morate spiti približno 7 skodelic, da boste pospešili svoj metabolizem.

 

Koliko znaša zgornja meja?

Ko se vprašamo, koliko zelenega čaja na dan je dobro popiti, nas verjetno skrbi predvsem zgodnja priporočljiva meja. Ta naj bi bila pri 10 skodelicah, vendar pa je to lahko občutno preveč, če ste občutljivi na kofein ali trpite zaradi nespečnosti. Redno preveliko uživanje zelenega ali črnega čaja ima lahko tudi slabe posledice, kot je zmanjšana absorpcija folne kisline, ki je pomembna za razvoj zarodka, zato v primeru, da ste noseči, zeleni čaj začasno raje opustite. Zeleni čaj lahko tudi zmanjša absorpcijo železa, zato ga ne pijte med obroki.