Categories
Varčevanje

10 nasvetov, kako privarčevati

Varčevanje postaja del našega vsakdana. Kriza že nekaj časa ne vlada le na mednarodnih bančnih trgih, ampak je vedno bolj prisotna tudi v naših denarnicah. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako privarčevati nekaj evrov.

1. Znebite se dolgov in limita – to je zlato pravilo, ko načrtujete svoje finance. Preštejte svoje prihodke in izdatke, naredite finančni načrt in se ga nato tudi držite. Ne pozabite, da so obresti, ki jih banki plačate za limit, višje od tistih, ki bi jih plačevali za kredit!

2. Zmanjšajte stroške za telefon. Premislite, ali potrebujete stacionarni in mobilni telefon. Skrajšajte tudi svoje pogovore, če plačujete račune po porabi, sicer pa poiščite paket, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam. Morda lahko začnete večkrat uporabljati Skype.

3. Pred nakupi napišite seznam, saj se boste s tem izognili impulzivnim nakupom, hkrati pa ne boste pozabili na izdelke, ki jih zares potrebujete.

4. Nakupujte, kadar se vam mudi, saj boste tako v manjši skušnjavi, da bi med sprehodom po trgovini v voziček nametali nepotrebne reči.

5. Bodite pozorni na manjše stroške, ki jih plačujete za bančne storitve, npr. za dvig na bankomatu. Ugotovite, koliko vas stane dvigovanje gotovine na bankomatih drugih bank in kje boste plačali najnižjo provizijo za položnice.

6. Pazite na porabo elektrike. Nekaj lahko privarčujete že z rednim ugašanjem elektronskih naprav.

7. Nakupujte na spletu, saj boste tako najlažje našli ponudnika z najnižjo ceno za izdelek, ki si ga želite.

8. Naučite se reči ne – tako sebi kot svojim otrokom. Seveda to ne pomeni, da si ne smete privoščiti kakšne pregrehe, a naj bodo te čim manj pogoste.

9. Skrbite za redno vzdrževanje svojega avtomobila. Z občasnimi manjšimi popravili lahko precej podaljšate življenjsko dobo svojega jeklenega konjička.

10. Spremenite svoje navade, če pogosto hodite ven na kavo ali jeste v lokalih. Hrana, skuhana doma, ne bo zgolj cenejša, ampak tudi bolj zdrava!

Categories
Lepota

Zapestnice so lahko zanimivo in praktično darilo

Zapestnice so zanimivo, lepo in praktično darilo tako za ženski kakor tudi za moški spol. Predvsem zaradi svoje uporabnosti, veljajo zapestnice za zelo priljubljen modni dodatek. Veliko je možnosti in veliko materialov iz katerih so lahko zapestnice izdelane, še več pa možnosti nošnje. Naj bo silikonska, pletena, izdelana iz žlahtne kovine, lesa ali ostalih raznovrstnih materialov, zapestnica je okras, ki privablja mnoge poglede. V poletnem času so še posebej pri ženskah zelo privlačne in zanimive zapestnice za okoli gležnja. Poletje je še posebej čas, ko se zapestnice najbolj pogosto uporabljajo.

Zapestnice so lahko namreč odličen dodatek k lahkotnim poletnim oblekicam, ko je nošnja ostalega nakita dokaj minimalistična. Prav v času poletja, ko so naše roke gole in izrezi dokaj globoki, je zapestnica modni dodatek, ki pride še prav posebej do izraza. Že nekaj časa so zelo popularne tudi silikonske zapestnice. Nošnja slednjih se je začela s raznimi dobrodelnimi kampanjami, še posebej športnih, danes pa jih lahko kot okrasek nosi prav vsakdo. Zapestnice za moč, narejene iz kamnov in energetske zapestnice so v danes zelo priljubljene tako zaradi lepih oblik, kot iz zdravstvenih razlogov. Naj bodo v poletju ali v zimi nepogrešljiv modni dodatek zapestnice.

Categories
Optimizacija

Dobra optimizacija spletnih strani omogoča najboljše zadetke

Optimizacija spletnih strani je nujno potrebna, če želimo, da nas določena ciljna skupina najde v vedno bolj hitro rastočem svetovnem trgu. Zares dobra in učinkovita optimizacija spletnih strani zahteva veliko znanja, dela in nenehnega usposabljanja. Ravno zato je dobro, da se tega dela loti izkušen strokovnjak. Optimizacija spletnih strani-SEO predstavlja postopek priprave spletne strani na način, da jih spletni iskalniki čim bolj učinkovito najdejo. Biti konkurenčen na spletu pomeni, da imaš svojo stran v spletnih iskalnikih kar se da dobro uvrščeno. Dobro pozicijo pa daje dobra optimizacija spletnih strani. Lahko se nam dogodi, da nam bo slabo optimizirana spletna stran s strani iskalnikov priškrnila večino težko pričakovanega prometa. Da se uvrstimo na kar najboljše pozicije v spletnih iskalnikih je optimizacija spletnih strani nujno potrebna.

Optimizacija speltnih strani
Optimizacija speltnih strani

Vendar je potrebno vedeti, da je vsak iskalnik drugačen in nas vsak rangira drugače, predvsem po svojih nastavitvah. Torej, nikjer ni garancije, da bo naša stran med top zadetki. Dobra optimizacija spletnih strani je torej način kako bomo s svojimi ključnimi besedami prepričali spletne iskalnike, da ravno naša spletna stran poseduje pomembne informacije. Vsa podjetja, ki izvajajo optimizacijo spletnih strani naj bi delovala po tako imenovanem mednarodnem etičnem kodeksu, vendar je dobro, da se v to sami najprej prepričate. V kolikor so vam v kratkem času obljubljeni visoki rezultati je malo verjetnosti, da je delo v skladu s kodeksom. Optimizacija spletnih strani je namreč proces, ki traja precej časa. Nekajmesečni proces, ki postavlja mesto v spletnih iskalnikih je optimizacija spletnih strani.

Categories
Razno

Poleti ali pozimi, smučanje je zanimiv šport

Smučanje je zanimiv šport, pa naj bo to alpsko smučanje ali smučanje na vodi, čeprav se pojavlja še veliko drugih oblik smučanja. Morda ste že slišali za turno smučanje, alpinistično smučanje, variantno smučanje, terensko in smučanje v prostem slogu. Toda pri nas je še vedno daleč najbolj priljubljeno alpsko smučanje. Že Janez Vajkard Valvazor je bil tisti, ki je v svoji knjigi Slava Vojvodine Kranjske zabeležil prvi pojav smučanja, danes poznanega po vsem svetu, nekoč pa le domena laponskega naroda. Takrat je bilo pri nas poznano le staro bloško smučanje, ki pa je ostalo na Blokah, četudi je bilo tudi po nekaterih drugih pokrajinah dovolj snega za smučanje. Kasneje je bilo seveda smučanje tisto, ki so ga vzljubili ne le pri nas ampak tudi povsod drugod po svetu.

Smučanje poleti
Smučanje poleti

Čeprav se nam zdi preprosto, saj potrebujemo le smuči, smučarski čevelj in seveda sneg je smučanje mnogo več kot le to. Od nas samih je odvisno ali obvladamo smučanje do popolnosti, ali smo začetniki zato je temu primerna tudi izbira opreme in smuči. Zelo je pomembno, da imamo, predvsem to velja za otroke, na glavi vedno in povsod smučarsko čelado, ki je reševalka mnogih življenj. Ker je smučanje za mnoge del zimskega dopusta je pomembno, da se odločamo na kakšnem smučišču bomo preizkušali meje svojih sposobnosti. Ali se odpravimo na mirno, sproščeno družinsko smučanje ali pa se bomo odpravili na turno smučanje je popolnoma naša odločitev. Smučanje, ki daje neskončne užitke ljubiteljem narave pa je turno smučanje.

Categories
Oglaševanje in marketing

Marketing, brez njega skoraj več ne gre

Marketing ali oglaševanje postaja vedno bolj pomemben in nujen del vsakega podjetnika ali drugega ponudnika določenih storitev. Direktni marketing velja za enega najbolj uspešnih in uporabnih, a kaj, ko mnogi delajo pri njem največ napak. A, ker je dejstvo, da se na napakah učimo se sčasoma naučimo tudi tega, da je naš marketing kar najbolj uspešen. Tradicionalen marketing je zelo priljubljen saj zakupite svoj prostor in čas in pri tem veste, da ste časovno omejeni. Toda, največkrat se dogaja to, da je oglasni prostor v medijih drag zato si kar težko privoščite veliko napisanih ali povedanih besed. Brez skrbi, da nam zmanjka časa in je prostor neomejen, smo takrat kadar se odločimo, da bomo raje uporabili spletni marketing.

Marketinška strategija
Marketinška strategija

Kadar se lotevamo marketinga se navadno odločamo, da bomo za svojo uspešnost in pridobivanje novih kupcev uporabili prav vse prijeme, ki jih premoremo. Dobro je, da se potrudimo vplivati na čustva ljudi, potencialnih kupcev. Pametni oglaševalci se vedno potrudijo in dajo od sebe prav vsak atom moči, da pridejo v stik s bodočimi kupci. V zadnjem času se v ta namen pojavlja vedno več brezplačnih številk, kamor lahko kupec pokliče in se pozanima o določenem izdelku. Tu je seveda spletni marketing v precejšnji prednosti, saj nas od kupca loči le klik. Bistvo uspešnega marketinga je predvsem v tem, da ne sme biti potencialni kupec nikoli prepuščen sam sebi ampak mu mora biti omogočeno, da se seznani s vsemi potrebnimi informacijami. Samo od nas je odvisen uspešen marketing.

Categories
Optimizacija

Optimiziranje spletnih strani vam pripelje več obiskovalcev

Optimiziranje spletnih strani, če je uspešno seveda na vašo spletno stran pripelje kvalitetne obiskovalce, tiste, ki se zanimajo za vašo storitev ali izdelek. To so kvalitetni obiskovalci, tisti, ki pridejo na vašo spletno stran na svojo željo. Optimiziranje spletne strani so za iskalnike proces, v katerem vašo spletno stran malce preuredite in prilagodite zato, da bi se ob iskanju ključnih besed uvrščala kar najvišje. Najprej je potrebno, da določimo dobro ključno besedo, oziroma ključne pojme. Ker večina obiskovalcev pogleda le prvo stran v spletnih iskalnikih je tako dobro optimiziranje spletnih strani ključnega pomena. Optimiziranje spletnih strani se imenuje s krajšo besedo tudi SEO in je vedno bolj uporabljen pojem pri spletnem programiranju.

Optimizacija infografika
Optimizacija infografika

Eden najpomembnejših pogojev za dobro spletno stran je optimiziranje spletnih strani. Izbrane ključne besede so tisto, kar določa bistvo spletnih strani. A ne samo ključne besede, pri dobro optimizirani spletni strani so vedno bolj pomembne tudi povezave. Dobro je, da dodamo povezavo na svojo spletno stran, na strani, ki se ukvarja s podobno dejavnostjo kot se mi. Če želimo svojo spletno stran uvrstiti vsaj med top pet rezultati na spletnem iskalniku je potrebnega veliko časa, veliko energije in truda. Potruditi se je potrebno, da je ključna beseda dobro izbrana in temu primerno donosna, saj je prav to naš največji cilj. Optimiziranje spletnih strani lahko delamo tudi sami, če nam čas to dopušča, ali pa delo prepustimo strokovnjakom. Za iskanje pravih in donosnih ključnih besed so potrebna orodja, ki zagotavljajo dobro optimiziranje spletnih strani.

Categories
Oglaševanje in marketing

Prava miselnost za uspešen marketing

Marketing, zelo pomemben in učinkovit za podjetnike, a na žalost se največ napak ponavlja ravno pri njih. V današnjem svetu poznamo kar nekaj vrst marketinga, od spletnega, direktnega, mobilnega, viralnega in e-mail marketinga. Preden se marketinga resno lotimo moramo vedeti kar nekaj pomembnih vprašanj na katere je potrebno najti pravilne odgovore. Pomembno in najpogosteje zastavljeno vprašanje je kakšna orodja uporabiti, da bomo pridobili čim več novih kupcev. Komuniciranje in način komunikacije s potencialnimi kupci je še ena pomembna zadeva. Nato sami sebe vprašamo koliko kupcev bomo pridobili, katera populacija kupcev je za nas najbolj zanimiva in še posebej zanimiva za nas. Potrudimo se, da bomo zbrali kar se da največ informacij o kupcih, za katere mislimo, da jih bomo uspešno pritegnili.

Inovativni marketing
Inovativni marketing

Marketing zahteva od nas veliko pozitivnega razmišljanja in seveda časa. Za uspeh v direktnem marketingu je izjemnega pomena naš čas, dobra izbira ciljne skupine bodočih kupcev, dobra in pravilna izbira medija v katerem želimo oglaševati in na koncu priprava dobre ponudbe. Vedno nove tehnologije so v prvi vrsti tiste, ki dajejo veliko prednosti pred konkurenco. Tako lahko nove tehnologije prinesejo številnim podjetjem, ki se za njihovo uporabo odločijo veliko koristi, če jih seveda znajo pravilno in v celoti uporabiti. Najbolj od vsega je pomemben že sam naslov, takšen, ki bo že kar v prvi vrsti pritegnil potencialnega kupca. Vseskozi je potrebno, da se odziv na to koliko je naš marketing uspešen spremlja in, da se meri odzivnost. Dobra odzivnost je premo sorazmerna na uspešen marketing.

Categories
Razno

Ogljikov monoksid je sestavni del izpušnih plinov

Med največjimi osnenaževalci zraka v našem okolju je zagotovo ogljikov monoksid, ki se tvori z nastajanjem avtomobilskih izpušnih plinov. Težav s to vrsto onesnaževanja zraka je največ predvsem na območjih z večjo gostoto prebivalstva, to je v mestih.

Brezbarven plin ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem izgorevanju goriv, natančneje ogljika. Njegovo nevarnost za okolje in ljudi predstavlja dejstvo, da se zadržuje pri tleh oz. v nižjih plasteh ozračja. Ker je brez vonja, nikoli ne vemo koliko ga je prevzaprav v ozračju. Občutek slabše kakovosti zraka v mestih nam dajejo že vidni dimni oblaki in smrad po izgorenem avtomobilskem gorivu, prepričani pa smo lahko, da so v takšnem ozračju tudi povečane koncentracije ogljikovega monoksida.

Najbolj obremenilni za naše ozračje so dizelski motorji, saj izpušni plini teh motorjev poleg ogljikovega monoksida vsebujejo še drobne prašne delce in saje. Pri bencinskih motorjih se z izpušnimi plini izloča tudi dušik, ki v večjih koncentracijah lahko povzroči okvaro dihalnih funkcij in s tem prepreči dovod kisika v pljuča.

Za čistejše okolje, in čistejši zrak z minimalno vsebnostjo ogljikovega monoksida si moramo prizadevati vsi. Prebivalci z uporabo alternativnih prevoznih sredstev, proizvajalci avtomobilskih motorjev pa z izboljšavami in novimi, čistejšimi tehnologijami.

Categories
Počitnice Potovanja Razno Turizem

Kuba, dežela salse, ruma in cigar

KubaKuba, država v Karibskem morju, ki je kar petkrat večjo od naše lepe Slovenije nosi sloves najboljšega belega ruma, najboljših cigar in ritma na vsakem koraku. Kuba je država in otok, ki leži približno 145 kilometrov južno od Združenih držav Amerike. Ta dežela sladkornega trsa prav gotovo ne bo pustila ravnodušnega nikogar. Prvotni prebivalci tega otoka so bili Indijanci, poljedelci, lovci in nabiralci. Krištof Kolumb, italijansko španski pomorščak, je bil tisti, ki jo je leta 1492 opisal kot najčudovitejšo deželo, ki so jo kadarkoli videle človeške oči. A to krasno zemljo so kmalu začeli naseljevati in izkoriščati Španci. Kuba je seveda skupek več otokov, ki se ponašajo s tropsko klimo, kar pomeni, da traja deževna doba med majem in oktobrom in sušna med aprilom in novembrom.  Imenitne danosti, ki jih tukaj ponuja narava, eksotika, visoke temperature in celoletna toplota, ki blagodejno boža telo popotnika je tisto, zaradi česar je Kuba zelo privlačna dežela za tujce. Bujna vegetacija, sladkorni trs, tobak, tropske rastline polne eksotičnih sadežev, palme, ki so pravcati balzam za utrujene oči in dušo je tisto zaradi česa je Kuba še bolj privlačna. S plesom, glasbo, nedotaknjenimi  plažami in toplim morjem, nas vabi Kuba.

Categories
Razno

Naj bo tek naše razvedrilo

Tek, tako naravna oblika gibanja, ki jo prinesemo tako rekoč s seboj že ob rojstvu. A vidite otroke, koliko pretečejo in kako so veseli ob tem. Že to dejstvo nam pove marsikaj, če so srečni oni, le zakaj ne bi poskusili še mi. Poleg vsega naštetega je pomembno dejstvo, potrjeno tudi iz strani mnogih strokovnjakov, da tek izjemno koristi našemu zdravju. Poleg tega, da je učinkovit kadar želimo shujšati saj kuri telesne maščobe, je dobrodejen za srce, krepi mišice in kosti, krepi imunski sistem, dviguje razpoloženje in s tem izboljšuje duševno stanje.

Tek ob sončnem zahodu
Tek ob sončnem zahodu

Prav tek je tisti, ki nam dviguje samozavest in je učinkovit pri zdravljenju depresije in malodušja. Preden se lotimo teka je dobro, da opravimo nekaj vaj za krepitev. Tek bo veliko lažji, če bomo takšne vaje vključili v svoje tekaške treninge. Tudi prehrana je zelo pomembna preden se odpravimo teči, seveda je govora o rekreativnem teku. Prehrana naj bo vedno zdrava in uravnotežena, jejmo raznovrstno, nikakor pa ne smemo pred tekom jesti težke hrane, ker bo težava s napenjanjem prehuda, tek pa gotovo pokvarjen. Dobro je, da se za tek odločimo na lastno željo in ne na željo nekoga drugega, kajti tek mora biti užitek in nikakor ne obveza. Če se ga bomo lotili postopoma in po korakih nas bo napolnjeval s energijo, naredil srečnejše, naše počutje pa bo odlično. S prijatelji ali v dobri družbi  bo tek na nas vplival še ugodneje. Topli ali hladni dnevi, vedno je pravi čas za tek.