Categories
Vrtno pohištvo

Izberite vašo vrtno garnituro

Vrtne garniture predstavljajo celovito rešitev za vaše zahteve o pohištvu, ki bi ga želeli imeti na vrtu, terasi ali drugem odprtem prostoru. Glede na to, kakšna je okolica in kakšni so vremenski pogoji, lahko izbirate med lesenimi, kovinskimi in pletenimi vrtnimi garniturami iz ratana. Vsaka ima svoje prednosti, seveda pa se najprej ustavimo pri izgledu, kjer se kovinske lahko odlično zlijejo z okoljem, če imate nekoliko bolj moderno opremljeno teraso. Lesene so klasične in narejene iz kvalitetnega materiala lahko dajejo občutek masivnosti in resnosti. Pletene vrtne garniture os lahkotnejše in ravno zato najdejo svoje mesto na različnih vrtovih in terasah. Vse je seveda odvisno od tega, kako je opremljena okolica in kakšen stil vam je všeč. Pogosto prodajalci vrtne garniture svetujejo, da na nakup prinesete kakšno fotografijo mesta, kamor bi radi postavili vašo vrtno garnituro. Na takšen način vam lahko izkušeni svetovalci predlagajo, kakšne vrste material bi se najbolj prilegel vaši terasi.

Nujno je, da se resnično posvetujete s prodajalcem, saj so vrtne garniture in drugo vrtno pohištvo pogosto prepuščene vrmenskim vplivom, kar pomeni da je potrebno posebej razmisliti, kateri materiali so primerni in kako jih boste zaščitili, saj želite da izgledajo lepo in da jih lahko uporabljate še dolgo. Nikakor si ne želite, da bi že po enem ali dveh letih vaša vrtna garnitura izgledala, kot da je tukaj še iz časa Titanika in da jo je ves ta čas bičal severni veter. Zato se posvetujte in poslušajte nasvete, ki jih dobite in izbrali boste lahko čudovito vrtno garnituro.

Več informacij

Categories
Okna

Lesena okna imajo različne prednosti

Ko načrtujemo hišo ali stanovanje, se moramo posvetiti tudi oknom in ne samo notranjemu opremljanju prostorov. Za udobno bivanje je zelo pomembno kakšna so okna.

okno1Katere prednosti imajo lesena okna?

Prednosti je zelo veliko.
• Primerna so za stanovanjske hiše, ker nam ustvarijo prijetno klimo.
• Lesena okna uravnavajo vlažnost zraka v prostorih.
• Les je zelo dober izolator.
• Za lesena okna je pomembno iz katerega lesa so izdelana, les je zelo različen.
Jesena okna so ekološko neuporečna.
• Lahko se odločamo za različne profile.
• S pravilnim in rednim vzdrževanjem imajo dolgoletno garancijo.

Ste že odločeni za nakup? Oglejte si sledečo ponudbo.
Ponudba je zelo velika in raznovrstna. Kvaliteta izdelave je vsak dan večja in zaradi velike ponudbe postajajo okna veliko bolj dosegljiva. Je pa vedno več ljudi, ki prisegajo na okna iz umetnih mas, ker jih ni potrebno redno vzdrževati. Najbolj šibka točka, ki jo imajo lesena okna je, njihovo vzdrževanje. Brez rednega vzdrževanja okna izgubijo izolativnost, okenski okvirji spremenijo obliko in ne tesnijo več. Potrebno jih je zamenjati v zelo kratkem času. Zato naj bo odločitev za les samo, če imamo čas ali pa denar za vzdrževanje.
Ko kupimo kvalitetna lesena okna, velikokrat ne razmišljamo na montažo. Če so slabo montirana, nam visoka kvaliteta oken nič ne pomaga. Preden postavimo okna se moramo pozanimati, kdo nam bo montiral. Ne smemo zaupati vsakomur, imeti mora izkušnje in znanje. Velikokrat se je zgodilo, da so bila okna zelo slabo montirana in vse prednosti so se v trenutku izgubile.

Categories
Kartuše in tonerji

Možnosti menjave posameznih rezervoarjev barvne kartuše

Barvne kartuše so sestavljene iz več rezervoarjev, ki vsebujejo barvo potrebno za tisk. Barvne kartuše imajo običajno tri ali pa štiri takšne rezervoarje; to je odvisno od modela kartuše in je pomembno tudi za način njene uporabe. Če barvne kartuše uporabljamo zgolj za tiskanje barvnih natisov (naprimer slik, fotografij ali podobnega), za črno-beli tisk pa uporabljamo drugo kartušo ali drugi tiskalni, je najbolj priporočljivo, da za barvni tisk izberemo kartuše s tremi rezervoarji. Če pa črno-bel tisk kombiniramo z barvnim; naprimer, če povečini tiskamo črno-beli tekst z občasno uporabo barvnih elementov (grafov, logotipov, naslovov in podobno), je priporočljivo izbrati barvne kartuše s štirimi rezervoarji, ki vsebuje dodaten rezervoar s črno barvo oziroma običajnim črnilom.

Za barvan tisk potrebujejo kartuše tri rezervoarje, v katerih se ločeno nahajajo rumena, rdeča in modra barva. Celoten barvni spekter je namreč mogoče ustvariti s kombinacijo teh treh osnovnih barv. Kartuše, ki so namenjene barvnemu tisku, tako vsebujejo tri ločene rezervoarje, od modela posamezne kartuše pa je odvisno, ali je mogoče ločeno zamenjati tudi samo en rezervoar. V praksi se namreč mnogokrat dogaja, da nam zmanjka samo ena barva, ki je komponenta barvne kartuše (naprimer rdeča). Če model kartuše ne omogoča menjave posamičnega rezervoarja, moramo ob tem zamenjati oziroma zavreči celoto kartušo, čeprav je naprimer rezervoar z rumeno barvo lahko še povsem polen. Zaradi tega je mnogo bolj ekonomično izbrati barvne kartuše, ki omogočajo menjavo posameznih rezervoarjev. Izbira kartuše pa je v prvi vrsti pogojena in omejena z samim tiskalnikom, saj morajo kartuše ustrezati modelu tiskalnika.

 

Categories
Gostinska ponudba

Kvaliteten jedilni pribor in vozički za serviranje

Se ukvarjate z gostinstvom? Potrebujete gostinsko opremo za hotel, restavracijo, šolo, bolnišnico ali katero drugo kuhinjo oziroma jedilnico? Kje kupiti kvaliteten in cenovno ugoden gostinski inventar, ki bo v skladu s prostorom ter vašimi željami in željami vaših gostov oziroma uporabnikov? Pravi naslov za vas je podjetje Stil commerce, ki se ponaša s skoraj 20-letno tradicijo v svetovanju in tudi prodaji drobnega gostinskega inventarja, torej celotnega programa za restavracije in kuhinje.

Prodajni program podjetja Stil commerce obsega celotno opremo gostišč, hotelov in drugih velikih kuhinj s hotelskim porcelanom, kozarci, kuhinjsko posodo, servirnimi vozički, jedilnim priborom in še bi lahko naštevali. Zagotovo si jedilnice oziroma kuhinje brez jedilnega pribora ne moremo predstavljati. Tisti, ki se ukvarjajo z gostinstvom, se zagotovo zavedajo pomembnosti kvalitetnega in primernega jedilnega pribora. Stil commerce vam nudi jedilne pribore in servise priznanih blagovnih znamk. Gre za kvalitetne in sodobno oblikovane izdelke, s katerimi boste zadovoljni vi in ostali uporabniki. V kolikor potrebujete pomoč pri izbiri jedilnega pribora, pa se obrnite na strokovno ekipo podjetja, ki vam bo z veseljem pomagala tako pri izbiri kot nakupu.

Poleg jedilnega pribora pa so v velikih kuhinjah pomembni tudi servirni vozički. Tudi če gre za veliko število gostov je pomembno, da so vsi postreženi ob čimbolj hkrati. Vozički za serviranje so zelo praktični tudi takrat, ko gostom strežemo manjše krožnike, solate ali ko gre za praznovanje in strežemo torto. Tudi vozički za serviranje morajo biti kvalitetni ter ustrezne velikosti. Za več informacij o ponudbi vozičkov za serviranje pa obiščite spletno stran Stil commerce.

Categories
Zaposlovanje

Honorarno delo v precepu

Honorarno delo spada med fleksibilne načine dela, kar pa prinaša določene prednosti in seveda tudi kar nekaj slabosti. Predvsem je potrebno izpostaviti dejstvo, da se je politika v Sloveniji odločila, da bo honorarno delo nekoliko bolj uredila in vpela v socialni sistem države. Do letošnjega leta namreč honorarno delo ni prispevalo ničesar v pokojninsko blagajno. To je sedaj spremenjeno, saj mora delodajalec od bruto zaslužka delavca plačati 8,85 odstotka davka, ki gre v pokojninsko blagajno. Vendar pa na žalost še celo leto 2013 delavec, ki uporablja honorarno delo, od tega ne bo imel nič, saj se mu letošnji odtegljaji ne bodo šteli v pokojninsko osnovo. Prav tako ne bo mogel honorarno delo šteti pod delovno dobo. To pa se bo drugo leto spremenilo, vendar pa bo delavca tudi dodatno stalo. Tisti, ki od leta 2014 dalje ne bodo v rednem delovnem razmerju in bodo imeli honorarno delo, bodo morali še iz lastnega žepa plačati 15,5 odstotka bruto prihodka v pokojninsko blagajno. Poleg 8,85 odstotka, ki ga bodo še naprej morali vplačevati delodajalci. Honorarno delo redno zaposlenih pa ne bo dodatno obdavčeno za njih, ampak le za delodajalce. Kar je seveda razumljivo, saj za prispevke plačujejo že iz naslova svojega rednega dela.

Vendar pa ima honorarno delo tudi nekatere prednosti. Delavcu, ki ima honorarno delo to dopušča precej prosto razpolaganje s časom. Številni delodajalci, ki uporabljajo honorarno delo, omogočajo delavcem, da delajo od doma, če delo to dopušča. Tako se lahko delavci sami odločajo, kdaj bodo delali. Takšno honorarno delo je priročno tudi za tiste, ki imajo honorarno delo poleg rednega dela, saj lahko tako honorarno delo opravijo po redni službi ali pa čez vikend. Prosto razpolaganje s časom je izjemno dragocena pridobitev, ki jo omogoča honorarno delo, vendar pa je njegova velika pomanjkljivost ta, da delavec, ki ima samo honorarno delo, nima nikakršne socialne varnosti. Kadarkoli je lahko odpuščen, trenutno si mora za prispevke plačevati sam, sam mora plačevati obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje itn. Res pa je, da honorarno delo omogoča izjemno hitro zamenjavo dela. Če delavcu honorarno delo ne ustreza, se lahko brez kateregakoli razloga od delodajalca poslovi in si najde nekaj, kar mu bolje ustreza.

Categories
Izobraževanje

Inštrukcije kemije

Kaj točno je kemija? Kemija je temeljna naravoslovna veda oziroma znanost, katera se ukvarja s preučevanjem snovi in snovnih sprememb oziroma lastnosti snovi. Povezana pa je tudi z drugimi naravoslovnimi vedami, kot sta fizika, biologija in podobno, na spoznanjih v kemiji pa temeljijo tudi mnogi tehnološki napredki. Sčasoma se je kemija razdelila na več disciplin, katere ni mogoče natančno razmejiti. Med discipline kemije pa spadajo anorganska kemija, organska kemija, biokemija, fizikalna kemija in analizna kemija. Kot šolski predmet kemija opravlja več nalog. Kemija v šoli opazuje in opisuje pojave, razlaga in povezuje pojave, sistematično zbira podatke in informacije, prepoznava pomen kemije za trajnosti razvoj posameznika, razvija skrb za zdravje in varovanje okolja ter uvaja v metodologijo raziskovalnega dela.

Vendar pa je kemija kot šolski predmet velikokrat nepriljubljena, saj se učenci, dijaki, študentje in odrasli, ki se izobražujejo, pogosto srečavajo s takšnimi in drugačnimi težava pri razumevanju snovi. Kako torej rešiti učne težave pri kemiji in končno razumeti snov ter si pridobiti dobro oceno? Preprosta in učinkovita rešitev so inštrukcije kemije, katere izvaja center za inštrukcije Horizont. Inštrukcije kemije so namenjene vsem tistim, ki imajo učne težave in morajo doseči minimalni oziroma temeljni standard in pa tistim, ki si želijo višje ocene oziroma doseči zahtevnejši standard.

Horizont bo z inštrukcijami kemije vsakemu pomagal, da bo pripravljen na pisno ali ustno preverjanje znanja, popravljanje negativne ocene, izpit, popravni izpit ali pa na poklicno oziroma splošno maturo. Inštrukcije kemije v učnem centru Horizont potekajo po vsebinah, ki so predpisane v učnem načrtu. Za več informacij pa obiščite spletno stran učnega centra in si zagotovite inštrukcije kemije še danes.

Categories
Prevajanje

Prevajanje besedil in različni pristopi

Prevajanje besedil pozna različne metodološke pristope, ki se uporabljajo glede na to, za kakšno vrsto originalnega besedila sploh gre. V osnovi pa se prevajanje besedil loči glede na to, ali si prevajalec vzame interpretativno svobodo pri prevajanju ali pa na drugi strani želi biti čim bolj zvest avtorju oziroma izvornemu besedilu. Najbolj skrajna oblika zvestobe avtorju je prevajanje besedil na dobeseden način. Pri tem prevajalec prevaja besedo za besedo. Če se na prvem mestu stavka nahaja glagol, bo tudi v jeziku prevoda na prvem mestu stal glagol, pa čeprav bo zaradi tega stavek zvenel izjemno čudno. Problem, ki ga ima prevajanje besedil na dobesedni način, je, da takemu prevajanju ne uspe v jezik prevoda prenesti celotnega pomena, pa čeprav je cilj ta, da bi bil prevajalec čim bolj zvest avtorju in originalnemu besedilu. Zavedati se je potrebno, da ima vsak jezik svoje posebnosti. Način, kako v jeziku nastaja pomen, kontekst in ostala vsebina, se razlikuje od drugih jezikov.

Določene fraze, besedne zveze, metafore, vici in drugo lahko v nekem jeziku delujejo, če jih prevedemo na dobeseden način v drugi jezik, pa izgubijo svoj izvorni pomen. Zato je lahko prevajanje besedil na dobesedni ravni delujoče pri raznih krajših sestavkih, ki so zapisani v telegrafskem slogu, zagotovo pa takšno prevajanje besedil ne more ustvariti kakovostnega prevoda literarnega dela ali pa bolj kompleksnega besedila.

Da bi do takšnih težav ne prihajalo, je najbolje, da naročnik prevoda prevajalca seznani s svojimi zahtevami. Nekatera besedila je potrebno prevajati tudi dobesedno, vendar običajno dobri prevajalci tega ne počno, zato jih je potrebno na to opozoriti. Prevajanje besedil je običajno kombinacija dobesednega prevajanja in vnosa prevajalčeve interpretacije. Vedno je potrebno iskati določen kompromis, saj je tudi samo besedilo, ki se ga prevaja, notranje razčlenjeno in nekateri deli besedila zahtevajo nek pristop, drugi deli pa zahtevajo drugačen pristop.

Posebej zanimivi so metodološki pristopi prevajanja iz ruščine

Categories
Počitnice

Kje izbrati apartma, da bo Kranjska Gora najbolje izkoriščena

Ljubitelji smučanja pogosto izberejo apartma namesto hotelske sobe, saj je bolj primeren za večjo družbo, prav Kranjska Gora pa ima izjemno pestro ponudbo. Ena izmed ključnih prednosti, ki jih ponuja apartma, je nižja cena, poleg tega pa premore Kranjska Gora še takšne, ki so izjemno blizu smučišča. Cena se razdeli na več posameznikov, tako da je mogoče doseči kar velik prihranek v primerjavi s hotelsko nastanitvijo. Če tudi vi iščete primeren apartma, potem je nedvomno potrebno imeti v mislih, da je pot do smučišča, teh ima Kranjska Gora kar nekaj, kratka.

Poleg tega pa vsak apartma, ki ga ponuja Kranjska Gora, zagotavlja odlično izhodišče za številne počitniške priložnosti. Kranjska Gora je najbolj znana po ponudbi alpskega smučanja po raznolikih terenih, velik apartma pa lahko shrani vso smučarsko opremo, kar je lahko v hotelu nekoliko bolj nerodno. Tisti, ki nimajo svoje lastne smučarske opreme, pa si jo lahko brez težav izposodijo.

Apartma blizu centra zabave, je tudi ena izmed možnosti, ki jih ponuja Kranjska Gora. Ljubitelji nočne zabave lahko noči preživijo v igralniško zabaviščnem centru , kjer ne manjka ne dobre rane ter animacije in niti dobrih glasbenih ter plesnih nastopov.

Tisti, ki jih Kranjska Gora zanima zaradi wellness ponudbe, pa lahko apartma najamejo blizu tega središča. Pestra ponudba različnih tipov masaž in savn te drugih metod sproščanja, poskrbi za relaksacijo in za regeneracijo izgubljene moči med letom. Na koncu dneva, pa apartma omogoča svobodo, da si lahko vsak skuha kar želi in se druži s prijatelji, po tem ko jih je Kranjska Gora prijetno izmučila.

Categories
Tek

Kakšna oblačila za tek izbrati

Oblačila za tekOblačila za tek niso le modna muha, ampak zelo dobro služijo tudi funkcionalnim vidikom tega športa, če jih izberete na pravilen način. Eno izmed glavnih pravil, ki jim morate slediti, ko kupujete oblačila za tek, je, da izbirate lahke modele. Vsaka odvečna teža, ki jo nosite med tekom, se pozna na poslabšani tehniki teka in znižani vzdržljivosti. Pomisliti morate na to, da se zlasti takrat, ko je zunaj nekoliko bolj hladno, nabere kar nekaj teže, če seštejete celotno spodnje perilo, več plasti majic, pajkice in hlače. Zato so najboljša oblačila za tek izdelana iz umetnih materialov, saj so ti precej lažji od bombaža. Težava, ki jo prinašajo bombažna oblačila za tek, je nesposobnost odvajanja znoja. Slednji se v bombažu zadržuje, kar seveda povzroča številne nevšečnosti. Ena izmed njih je neprijeten občutek na koži, še hoje pa je, če ste se prisiljeni ustaviti. Vlažna bombažna oblačila za tek se bodo shladila, kar lahko zaneti tudi prehlad ali katero drugo obolenje.

Današnji vrhunski sintetični materiali so zasnovani na tak način, da prepuščajo vlago navzven, onemogočajo pa vstop vlage navznoter. Takšna oblačila za tek so primerna za vse vremenske pogoje. Naj bo dež ali sneg, primerno oblečen tekač nima več nobenih ovir. Njihova prednost je tudi v tem, da omogočajo tek tako poleti kot pozimi. Edina razlika je v tem, da se oblačila za tek pozimi nalagajo v plasteh, kar omogoča boljši učinek zadrževanja toplote, v toplejšem času pa je teh plasti manj. Tako da so oblačila za tek iz vidika sezon univerzalna.

Izberite vaša tekaška oblačila

 

Categories
Zdravje

Zdravstvena zavarovalnica in vloga zavarovanj

Telo je krhek mehanizem, ki je dnevno izpostavljen različnim tveganjem, zato pa ima zdravstvena zavarovalnica toliko različnih ponudb, s katerimi je mogoče življenje narediti nekoliko bolj varno. Zdravstvena zavarovalnica je institucija, ki jo v svetu poznamo že zelo dolgo. Njena vloga pa je bila vedno ta, da je tveganje svojih zavarovancev porazdelila na vse, tako da je vsak član maksimalno zavarovan. Zdravstvena zavarovalnica namreč deluje na načelu velikih števil. To pomeni, da ko imamo veliko množico posameznikov, je verjetnost, da se bo vsem zgodila nesreče ali pa da bodo zboleli v istem trenutku, praktično nična. Zavarovanci tako vplačujejo premije za različna zdravstvena zavarovanja, zdravstvena zavarovalnica pa iz tega zbranega fonda izplačuje zavarovalne vsote, če pride do bolezni ali nezgod, pri tem pa tudi sama ustvarja profit. Seveda je ekonomski razlog, da zdravstvena zavarovalnica obstaja, to da lahko ustvarja profit.

Ne smemo namreč zamenjevati zdravstvenih zavarovalnic in pa Zavoda za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije. Prve so komercialne institucije, ki delujejo na trgu in si prizadevajo povečevati svoj dobiček, Zavod za zdravstveno zavarovanje pa je državna institucija, ki izključno skrbi za obvezno zdravstveno zavarovanje in polnjenje državne zdravstvene blagajne, pri tem pa ne ustvarja profita. Takšno načelo delovanja je značilno za vse socialne institucije v socialnih državah. Zdravstvena zavarovalnica pa je pravna oseba, ki zasleduje čisto druga načela in četudi se zgodi, da je v lasti države, kot je recimo Triglav, to še ne pomeni, da je del njenega socialnega sistema.

Zdravstvena zavarovalnica ne glede na to, da ustvarja profit, pomaga tudi svojim zavarovancem. Če ima nekdo sklenjeno nezgodno zavarovanje, potem v primeru, da si recimo zlomi nogo in ne more v službo, postane upravičen do izplačila odškodnine. Višino natančno ureja pogodba, ki jo je podpisal. S tem pa zdravstvena zavarovalnica zagotovi, da zavarovanec ne ostane brez dohodka ali pa da se mu ta bistveno ne zniža.