Categories
Hujšanje

Kako shujšati in se pri tem čim manj odrekati

Zelo redki so tisti srečneži, ki nikoli v življenju niso postavili vprašanja, kako shujšati. Velika večina ljudi, ki nima odlične presnove, ima problem s prekomerno telesno težo, če nima pod nadzorom dnevnega vnosa hrane oz. kalorij. Dokler je telo v fazi razvoja, potrebuje precej višji energetski vnos kot pri odraslem človeku. Večina otrok se ne sooča s problemom, kako shujšati. Čeprav se v sodobnem svetu, za katerega so značilne slabe prehranske navade, veliko otrok sooča s problemi debelosti oziroma prekomerne telesne teže.

Najpomembnejši vidik vprašanja, kako shujšati, je izbira zdravega načina hujšanja. Danes je splet poln hitrih diet za hujšanje, ki temeljijo na velikem omejevanju energijskega vnosa, kar pomeni,da temeljijo na tem, da osebam svetujejo naj pojedo zelo malo hrane. Njihov odgovor na vprašanje, kako shujšati, gre velikokrat v te ekstreme, da svetujejo izgubljanje telesne teže na podlagi omejevanja določene hrane oziroma makro hranil. To niso dobri odgovori na vprašanje, kako shujšati. Ključ do zdravega hujšanja je preprost: potrebno je izbirati polnovredna živila in uživati raznoliko prehrano. Zakaj? Odgovor je preprost. Raznolika prehrana zagotavlja, da v telo vnesemo vse za zdravje potrebne snovi.

Sedaj se boste vprašali, kako shujšati, če pa je nasvet ta, da uživajte polnovredno in raznoliko prehrano. Odgovor je v količini zaužite prehrane. Ugotoviti morate, koliko kalorij potrebujete na dan, da vzdržujete isto telesno težo, nato pa zmanjšate ta vnos za deset odstotkov. Če teža v 14 dneh ne pade, ponovite postopek. Večina živil ima zabeleženo, koliko kalorij vsebuje 100 gramov, tako da beleženje vnosa ne bi smelo biti velik problem. Odgovor na vprašanje, kako shujšati, se torej skriva predvsem v tem, da ustvarimo tako imenovani deficit, to je kalorijski primanjkljaj. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je potrebno zaužiti dovolj beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, da bo telo imelo vse potrebne sestavine za normalno delovanje.

Več informacij o zdravem življenju najdete tukaj

Categories
Prevajanje

Balkanski jeziki v poslovnem svetu

Balkanski jeziki so vsi tisti jeziki, ki se govorijo na geografskem območju Balkana. Slednji vključuje območje jugovzhodne Evrope. Če bi pogledali nanj kot na zemljepisno ime, potem bi ugotovili, da po površini obsega kakšnih 550 tisoč kvadratni kilometrov in da na njem živi kakšnih 53 milijonov prebivalcev. Zanimivo dejstvo je, da se ima Balkan dejansko nanaša na gorovje v Bolgariji, danes pa je to ime, ki označuje precej večjo površino. Balkanski jeziki se tako uporabljajo na zelo veliki geografski površini, kar je tudi razlog, zakaj postajajo čedalje bolj aktualni. Evropska unija se počasi a vztrajno širi na področje Balkana in vse okoliške države imajo od tega veliko koristi. Pa tudi drugi imajo koristi od tega, zato postajajo balkanski jeziki uporabni tudi pri komunikaciji v poslovnem svetu.

Balkanski jeziki, ki so posebej pomembni za slovenska podjetja, so tisti, ki se govorijo v državah Balkana, kjer imamo največ poslovnih vezi. Lep primer je hrvaški jezik. Hrvaška je nedavno postala članica Evropske unije in tako si s Slovenijo deli skupni trg. Poslovanje s hrvaškimi podjetji je tako postalo še lažje. Balkanski jeziki v poslovnem svetu se uporabljajo pri komunikaciji in tudi na spletnih mestih. Do kupcev je precej bolj prijazno, če našo spletno stran prevedemo v njihov jezik. Prevajanje spletnih strani kaže na posebno skrb, ki ga ima podjetje do svojih kupcev in do partnerjev, s tem jim pokaže, da jih ceni in visoko vrednoti.

Balkanski jeziki postajajo zopet precej popularni tudi med mladimi. Mladi se radi vpisujejo na študije teh jezikov, kar kaže da obstaja dejanski interes za poznavanje teh jezikov. Pa tudi na strani povpraševanja po prevajanju je čedalje večji interes. Tisti, ki želijo resno vstopiti na balkanski trg, morajo svoje izdelke in storitve tem kupcem približati. Balkanski jeziki imajo specifike, ki jih poznajo le dobri prevajalci, zato prevodov ne zaupajte slabim prevajalcem.

Categories
Počitnice

Kam na družinske počitnice Hrvaška

Za tiste, ki se odpravljajo na družinske počitnice Hrvaška ponuja odlične možnosti. Že bežen pogled na zemljevid nam bo pokazal, da je Hrvaška obala zares prostrana. Za družinske počitnice Hrvaška ponuja priložnosti v Istri, Kvarnerju in Dalmaciji. Vprašanje je le, kam ste pripravljeni odpotovati oziroma, kje vam je bolj všeč. Kadar planirate družinske počitnice Hrvaška nima le odličnih možnosti za kampiranje, ampak tudi odlične nastanitve v hotelih in v apartmajih.

Če se odpravljate na družinske počitnice Hrvaška in želite kampirati, potem je zelo pomembno, da imate dober šotor. Sicer je res, da ima Hrvaška zelo veliko sončnih dni v letu, še zlasti v poletnem obdobju, vendar pa nikoli ne morete vedeti, kdaj vas bo vreme presenetilo. Sončni dnevi so pogosti, vendar kdaj zapade tudi kakšna kaplja dežja. To pa je problem, če se na družinske počitnice Hrvaška odpravite z majhnimi otroki. Šotor dobre kakovosti bo učinkovito ščitil proti vetru in dežju, manj kakovostnega pa bo lahko premočilo ali pa celo posulo. V primeru, da so v njem le odrasle osebe, to predstavlja kvečjemu neprijetnost, ki utegne zagreniti, če so zraven majhni otroci, pa je to lahko kar velik problem.

Zato je bolje, če se odločite, da greste na družinske počitnice Hrvaška kampirati, da najamete prikolico ali pa mobilno hišico. Predvsem zanimiva je druga rešitev, ki predstavlja udobnosti sredi kampa, ki so povsem primerljive s tistimi, ki jih bi dobili, če bi najeli apartma.

Za družinske počitnice Hrvaška je pomembno tudi to, kakšno plažo izberete. Najbolj primerne so takšne, ki se nahajajo v zalivih. Morje je tam precej bolj mirno, tako da lahko otroci v njem bolj varno plavajo in se igrajo. Ko se odločate, kam na družinske počitnice Hrvaška, poglejte tudi to, da ima plaža primeren vstop v morje, za otroke. Vsekakor pa se bodo otroci najbolj razveselili takšnih plaž, ki imajo mivko.

http://www.maistra.si/

 

Categories
Zdravje

Zdravstvena zavarovalnica, ker nikoli ne vemo, kaj se lahko zgodi

Zavarovalnica je ustanova, ki se ukvarja s sklepanjem zavarovanj. Poznamo različne oblike zavarovanja in zato poznamo tudi različne vrste zavarovalnic. Zdravstvena zavarovalnica je ena izmed pomembnih ustanov, saj nikoli prav zares ne vemo, kaj se nam lahko v življenju zgodi. Nikoli se ne ve, kdaj bomo potrebovali zdravniško pomoč. Dokler ne potrebujemo zdravniške pomoči, niti ne razmišljamo, kakšen ogromen strošek lahko nastane, če se nam kaj zgodi, ali da zbolimo in moramo v bolnico. Prav tako navadno ob odhodu v tujino niti sanjamo ne o tem, da se nam lahko na poti zgodi veliko nepredvidenih stvari, ki smo se jih najmanj nadejali. Zato je pomembno, da že naprej razmišljamo o tem in se odločamo preventivno ter tako poskrbimo zase in za tiste, ki nam v življenju pomenijo največ. V Sloveniji poznamo tri zdravstvene zavarovalnice, to so Triglav, Adriatic Slovenica in zavarovalnica Vzajemna.

 

Prav vse imajo podobne ponudbe, nekatere imajo ugodnost tu, druge tam, zato je dobro, da pred sklenitvijo zavarovanja prej preverite ponudba katere vam je najbližje, in vam tako najbolj ustreza. Dostop do zdravstvene zavarovalnice je možen preko številnih poslovalnic, ki imajo v Sloveniji močno razvejano mrežo. Prav tako lahko do nje pridemo na popolnoma enostaven način, zdravstvena zavarovalnica je namreč lahko dostopna preko svetovnega spleta. Če z njimi podpišemo dolgo trajajočo pogodbo, to je časovno več kakor eno leto, postanemo člani njihove družbe. Svojim morebitnim zavarovancem nudi možnosti tako osnovnih zavarovanj, dopolnilnih, dodatnih, nezgodnih, zavarovanj tistih, ki pa ne želijo le osnove, pa je tu možnost za sklenitev nadstandardnega zavarovanja. Zdravstvena zavarovalnica nudi celovit pristop do ljudi, stvari, ki ljudi pritegnejo, so mamljive nagradne igre, cenovne ugodnosti in popusti, še posebej to velja, če se pri njih zavarujete preko spleta, zato, če še nimate sklenjenega zavarovanja, to uredite čim prej.

Categories
Šport

Zakaj je kampiranje privlačno?

Kampiranje spada med počitniške nastanitve, ki ponuja veliko različnih možnosti. Ena izmed največjih prednosti je, da tudi po tem, ko se namestimo v kampu, lahko kamp zapustimo, če nam v njem ni všeč. Kampiranje od nas ne zahteva nobene zaveze in naročanja, kar nam dopušča veliko možnosti izbire. Številni turisti imajo to navado, da vsakih nekaj dni zamenjajo kamp, pa ne zato, ker bi ne bili zadovoljni z določenim kampom, ampak ker imajo radi kampiranje na različnih lokacijah. Če se na primer nahajate nekje na hrvaški obali boste kmalu opazili, da je veliko možnosti za kampiranje. Ogledali si boste nekaj kampov in ugotovili, da se je zelo težko odločiti, katerega izbrati, saj je bilo med njimi veliko takih, ki so vam bili všeč. Prav tukaj pa se nahaja prednost, ki ga ima kampiranje. Tri dni lahko preživite v enem kampu, ostali čas pa v drugem kampu. Če vaš dopust traja dva tedna, si lahko tako izberete kar nekaj različnih kampov.

Sodobno kampiranje je precej bolj udobno, kot je bilo nekoč. Kampi so dandanes izjemno moderni, sanitarije so lepo urejene in čiste, v kampih poleg običajnih trgovin in storitev najdemo lahko tudi fitnese, wellnesse in druge storitve, ki smo jih bili sicer navajeni v hotelskih kompleksih.

Naslednja prednost, ki jo ponuja kampiranje, je neposreden stik z naravo. Zamislite si gosto senco borovcev in drugega mediteranskega rastja, šumenje valov, ki je ves čas prisotno, v večernem času pa prijeten morski veter, ki vas hladi in sprošča po sončnem dnevu. Zakaj bi se zapirali v hotelske sobe, če pa ste lahko ves dopust v neposrednem stiku s pristno naravo? Kampiranje je način aktiven način preživljanja dopusta, ki ga vzljubi skorajda vsak, ko ga prvič poskusi. Tudi če imate zadržke, poskusite, na voljo imate šotore, prikolice in kamperje, ki ponujajo takšno udobje kot apartmaji.

Več informacij tukaj

Categories
Potovanja

10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji, ki jih ne smete zamuditi

Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji spada kar njeno glavno mesto Nairobi. Skoraj nemogoče je verjeti, da je mesto staro komaj 100 let. V lokalnem jeziku Nairobi pomeni dobesedno kraj hladnih voda. Kadar so v mesto pripeljali železnico, je pričelo pridobivati čedalje večji pomen in se je tako razvilo v današnjo moderno prestolnico. V pičlih sto letih je Nairobi zrasel na mesto s 4 milijoni prebivalcev, kar je nedvomno nekaj, kar moramo šteti med 10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji. V mestu je populacija razdeljena na revne in bogate. Reveži si ne morejo privoščiti niti za hrano, bogati pa gradijo vile s fantastičnimi bazeni in zasebnimi parki. Vsekakor lahko rečemo, da je Nairobi protislovno mesto, ki obiskovalce ne more pustiti ravnodušne. Mešanica tradicije in modernizma je naravnost fascinantna.

Če gremo dalje, lahko med 10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji štejemo številne predele, ki jih vsebuje kenijska obala. Že sam znameniti pisatelj Hemingway se je navduševal nad njo in tam preživel veliko svojega časa. Če ste tudi vi ljubitelji pustolovščine, kakor je bil Hemingway, ali pa če imate tako svobodnega duha, kot ga je imel ta veliki pisatelj, boste zagotovo navdušeni nad tem, kar vam obala lahko ponudi. Da je obala res ena izmed 10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji dokazuje tudi dejstvo, da se veliko pravljic iz 1001 noči dogaja prav na tem področju.

Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji brez zadržkov spada tudi narodni park Aberdares. To je eden izmed največjih parkov v državi. Tukaj boste našli 10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji iz sveta živalskega kraljestva. Opazovali boste lahko slone v njihovem naravnem okolju. To je nekaj povsem drugega, kot če bi jih opazovali v živalskem vrtu. Videli boste lahko tudi bivole, antilope, pa tudi črne nosoroge in celo panterje.

Tudi narodni park Amboseli ponuja marsikaj fascinantnega. Tudi tukaj se pasejo črede bivolov in slonov. V ozadju se nahaja prekrasna podoba Kilimandžara, ki s svojimi zasneženimi vrhovi ponuja prekrasno panoramo. Tudi park Masai Mara spada med 10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji. Tukaj boste našli najbolj raznolike afriške živalske vrste: gnuje, žirafe, zebre, antilope, slone, geparde, leve in bivole. Vsi ljubitelji živali si morejo ogledati te vrste v njihovem naravnem okolju, saj so to zares nepozabne izkušnje.

Prav tako med 10 najzanimivejših znamenitosti v Keniji spada tudi jezero Naivasha. Danes je to priljubljena destinacija belcev, ki živijo v Keniji. Površina meri kar 170 kvadratnih kilometrov. Kot zanimivost lahko povemo, da je jezero v 19. stoletju povsem izginilo in se nato zopet pojavilo.

http://www.agencija-oskar.si/

Categories
Šport

Čevlji za sprehode in prosti čas

Pohodniški čevlji so za marsikoga najpomembnejši del pohodniške opreme. Včasih boste slišali izjemno zgovorno primerjavo, ki pravi, da so kvalitetni čevlji na stopalu tako pomembni kot dobri pnevmatiki na avtomobilu. V obeh primerih je varnost odvisna od njih, posebej od tega, kako se obnašajo na različnih terenih. Čevlji, ki jih posamezniki uporabljajo med pohodi, se razlikujejo predvsem glede na to, za kakšen pohod gre. Za tiste, ki obožujejo sprehode po gozdnih poteh, nižjih vzpetinah, raznih pešpoteh in nasploh po takšnem terenu, ki ni preveč zahteven, zadostuje že kvalitetna športna obutev za univerzalno rabo. Športni čevlji so nizki, lahki in takšni, da imajo podplat, ki zagotavlja dober oprijem s podlago. Tudi med sprehodi po manj zahtevnem terenu lahko pride do kakšnih prehodov, ki so nekoliko bolj spolzki ali na kakšen drugi način nepredvidljivi, zato je pomembno, da so čevlji varni.

Nevarnosti se ne sme nikoli zanemarjati, niti med najbolj običajnim sprehodom ne. Tudi travnate površine so lahko nevarne. Predvsem po dežju ali pa zjutraj, ko je vlaga nekoliko višja, so travnate površine precej spolzke. Za spolzek teren pa mora podplat obuvala imeti primeren profil. Zato se je potrebno izogibati takšnim čevljem, ki imajo gladek podplat, saj nimajo primernega oprijemališča s podlago, zaradi česar ne morejo pomagati pred zdrsom.

Za daljše sprehode in manj zahtevne vzpone so primerni treking čevlji ali pa kakšni bolj robustni telovadni copati. Vendar se za ta namen izogibamo čevljem za dvoranske športe. Ti imajo povsem neprimeren podplat za sprehajanje po razgibanem terenu.

Čevlji morajo biti udobni. To je potrebno imeti ves čas v mislih med samim nakupom. Zato morajo čevlji ostati obuti vsaj nekaj minut, v trgovini je priporočljivo z njimi narediti krajši sprehod, da občutimo, če nas čevlji kje žulijo. Če vas kje žulijo, potem zahtevajte drug primer istega modela, saj lahko gre za odstopanje pri izdelavi.

http://www.superge.si/