Categories
Pohištvo

Brez postelje ni spalnice

Splošno znano dejstvo je, da prespimo približno eno tretjino svojega življenja. Zato je zelo pomembno, da izberemo udobne in kvalitetne postelje za vse družinske člane.

 

Poleg vzmetnice je potreben premislek tudi pri nakupu samega ogrodja postelje. Kadar se odločamo zase, izbiramo ležišča, kjer je treba žimnico dodatno kupiti. Če želimo kupiti ogrodje, ki nam bo služilo več let ali celo desetletij, raje odštejemo malo več denarja in si s tem zagotovimo nakup kvalitetne zasnove postelje. Ogrodje mora nuditi zadostno trdnost, kar najlažje dosežemo z materialom iz masivnega lesa. Tudi kovinsko ogrodje je lahko dovolj dobro, kar pa v večini primerov lahko preverimo pred nakupom že v trgovini na razstavnih eksponatih.

 

Izberemo lahko med modeli, ki stojijo na nogah ali pa je dno enotno. Nekatera ogrodja so celo na kolesih, vendar bolj redko (takšne so recimo bolniške postelje, ki z mirnim spancem sicer nimajo prav dosti povezave). Če ima vgrajen kakšen zložljivi mehanizem, preverimo, če je kvalitetno narejen. Posteljno ogrodje lahko ima spodaj predale, dodatni prostor pa vedno pride prav. Če ne drugega, tja zložimo posteljnino ali pa sezonska oblačila. V manjšem stanovanju predali pod posteljo predstavljajo odličen izkoristek prostora.

 

Čeprav se vam morda zdi, da boste izgledali smešno, če boste postelje preizkusili kar v trgovini, temu ni tako. To seveda ne pomeni, da dovolite vašim otrokom, da po njih skačejo in tako ”preverijo” trdnost dna, lahko pa nanjo ležete in že tam poskusite ugotoviti, ali vam ortopedske lastnosti postelje ustrezajo. Morda si boste ravno za to potezo hvaležni čez nekaj dni, ko boste doma ugotovili, da na njej res udobno spite.

Categories
moda

Majice, priljubljena oblačila

Majice so med vso osebno garderobo priljubljena oblačila , včasih celo najljubša .

Zelo pogosto majice uporabljamo predvsem v prostem času, nekaterim pa so tudi širše uporabne in primerne ali na kratko zelo pogosta izbira in uporaba. Človekov prosti čas je zelo individualna kategorija. Vsak človek svoj prosti čas po svoje oblikuje. Velikokrat se ne zavedamo, da prosti čas odmerjamo z zadolžitvami profesionalnega tipa. Koliko prostega časa bomo imeli je odvisno od tega, koliko profesionalnih in drugih opravil si bomo pred tem naložili. Za prosti čas je značilno, da se takrat dobro počutimo, velikokrat se sprostimo, s sebe odvržemo uniforme, profesiji namenjena oblačila ter oblečemo majice. Mnogim že ta ritual prinaša zelo dober in zaželen učinek svobode. Možno pa je ta učinke celo nadgraditi. Razvoj danes zelo intenzivno napreduje temu primerno majice napredujejo in prinašajo iz sezone v sezono novosti. Posebno je to značilno za tehnično naprednejše izvedbe. Uporabljamo jih predvsem pri bolj intenzivnih gibalnih aktivnostih. Takrat se znojimo, zaradi zaželenega občutka suhosti kože pa želimo, da material vlago odvede na zunanjo stran. Mnogim so majice s takimi lastnostmi priljubljene do te mere, da jih imajo večino časa na sebi. Le v izjemnih priložnostih oziroma takrat, ko drugim zahtevam primerno ne ustrezajo, se izvede zamenjava. V vsem preostalem času pa imajo na sebi majice, ki so sposobne zagotavljati omenjene zahteve. Uporaba in priljubljenost nista slučaj, saj je pridobljen občutek vedno zaželen. To je posebno izrazito v toplejših delih leta, ko je občutek suhe kože toliko bolj zahtevno zagotoviti. Ponudbe s tako kvaliteto dobimo na predvsem pri specializiranih prodajalcih, obstajajo tako klasične kot tudi sodobne ponudbe. Dobra izbira zahteva tudi kratek pouk o tehničnih lastnostih, saj so te različne posledično so različni učinki.

Majice so od preprostega oblačila napredovale v tehnično zahtevne izdelke, v ponudbi so tako osnovne kot tehnično napredne izvedbe.

Categories
Šport

Športna oprema, ne sme ostati v omari

Športna oprema je lahko pametna investicija z uporabo.

Kar pa je danes večji izziv, kot se nam zdi na prvi pogled. Danes je športna oprema dostopna, na vsakem koraku nam jo tudi ponujajo, vsi hkrati trdijo, da je najboljša ponudba . Daleč najboljša izbira je tista športna oprema, ki se uporablja. Cilj ponudbe je seveda drugačen. Pomembno je, da se izvrši nakup, uporabnost je za ponudbo nepomembna. Zato moramo sami imeti dovolj zdrave kmečkem pameti, da znamo oceniti kdaj je športna oprema smiseln in kdaj nesmiseln nakup. Problem nastane že z reklamnimi oglasi, ki so naravnani tako, da motivirajo kupca. Mnogi pri tem dobijo občutek, da se bo z nakupom vse spremenilo na bolje, postali bodo tisto kar oglašujejo. Realnost je velikokrat drugačna. Uporabna športna oprema je predvsem tista, ki jo imamo in dobro služi svojemu namenu. Lahko je obrabljena, starejšega datuma proizvodnje, starejšega modelnega leta, ampak še vedno uporabna. Tržna vrednost je velikokrat nizka in mnogim se zdi, da športna oprema ni več času primerna. Vendar je to občutek na katerega ponudba računa. Zato je potrebno predvsem imeti dobre sposobnosti ocenjevanja. Za začetnike in vse, ki se za športne aktivnosti odločajo poredko ni težav. Pomembno je, da oprema zadovolji osnovne pogoje. Uporaba mora biti varna, ne sme povzročati poškodb ali drugih negativnih vplivov na človeka. Pri zahtevnejših uporabnikih oziroma tistih, ki opremo pogosteje uporabljajo, se zahteve povečajo. Takrat je organizem bolj občutljiv ter tudi bolj na udaru raznih negativnih posledic vadbe ali tekmovanja. Najbolj pa pri vrhunskih uporabnikih, ki opremo uporabljajo praktično vsak dan. Kar med drugim pomeni tudi možnost negativnih vplivov vsak dan. Dobra osnova ocenjevanja v tem primeru je izkušnja negativnih vplivov. V primeru, da smo morali za saniranje posledic porabiti ogromno, ni dvoma v smiselnost zamenjave.

Športna oprema je pogosto dilema številnih rekreativcev ali resnih športnikov.

Categories
občine

Mozirje, odličnost bivanja

Mozirje nudi odličnost bivanja tako prebivalcem, kot tudi številnim obiskovalcem.

Odličnost lokacije na levem bregu Savinje so poznali že davni predniki. Naselje se nahaja v majhni kotlini na prehodu iz Gornje v Spodnjo Savinjsko doline. Kotlino omejujeta soteski, ki se nahajata na začetku oziroma koncu kotline. Ohranjeni ostanki bogate zgodovine so kužna znamenja, delno ohranjeno obzidje okrog župnijske cerkve svetega Jurija. Danes Mozirje poznamo kot naselje v bližini katerega je park cvetja ter etnografskih objektov. Cvetje v tisoč in enem barvnem odtenku je tako popestreno z etnografskimi objekti, ki so namenjeni prikazu življenja človeka v preteklosti. Opazujemo lahko kmečko hišo, kaščo, mlin, kovačijo, preužitkarsko kočo ter številne druge znamenitosti. Kot Mosir je Mozirje prvič omenjeno leta tisoč sto šestinštirideset. Zagotovo pa je bila poselitev še bistveno starejšega datuma. Območje ob Savinji je spadalo pod Norik, rimsko provinco, ki je obsegala večino ozemlja današnje Avstrije, deloma pa segala tudi na območje Slovenije in Bavarske. Ob reki Savinji so našli ugodne pogoje za gradnjo naselja. Mozirje to zgodovinsko dejstvo potrjuje s številnimi ostanki in izkopaninami. Sledilo je obdobje preseljevanja narodov v devetem stoletju je sledila priključitev Karantanije nemško-rimskemu cesarstvu. Območje ob Savinji je spadalo v mejno grofijo, katera je nazadnje postala last Celjskih grofov. Celjska grofija se je po njihovem izumrtju preimenovala v celjsko okrožje, ki je obstajalo do srede devetnajstega stoletja. Nastanek imena Mozirje strokovnjaki povezujejo z močvirjem. To potrjujejo z dejstvom, da je bilo območje naselja nekoč izredno močvirno. Razvoj kraja je skozi stoletja omogočalo več dejavnikov, med njimi velja omeniti prometno lego ter reko Savinjo. Slednja je omogočala razvoj številnih obrti na območju današnje občine Mozirje. Neukročena reka je bila bogat vir vodnega življa, kot taka pa je na svoje bregove vabila ribiče od blizu in daleč.

Naselje Mozirje danes šteje dva tisoč prebivalcev, občina pa štiri tisoč prebivalcev.

Categories
dom

Stroji poganjajo vsakdanjik

Stroji naredijo vsakdanje človekovo življenje lažje.

V zgodovini človeštva so stroji odigrali pomembno vlogo. Človek si je z njimi olajšal delo. Hkrati pa so spodbujali njegovo miselnost in kreativnost. Največ motivacije je bilo zagotovo pridobljeno s strani nadomeščanja fizične sile ali potrebne prisotnosti pri izvajanju določenega opravila. Fizična sila človeka ima svoje omejitve. Te je človek spoznal razmeroma zgodaj. Če je želel nadomestiti pomanjkanje svoje fizične sile je moral poiskati alternativo. Pri tem so prišli v poštev njegova pamet, njegove izkušnje ter njegova sposobnost. Načeloma se nad drži selekcioniranje ljudi na pametne in tiste, ki te sposobnosti nimajo v takšnem izobilju. Vendar se vedno bolj potrjuje dejstvo, da je pamet odvisna od učenja. To je lahko teoretično ali praktično. Prav stroji so najboljši dokaz pomembnosti sožitja teh dveh sestavin učenja. Teoretično lahko predvidimo praktično vse značilnosti. Praksa pa teorijo lahko naredi uporabno. Zato je pridobivanje izkušenj prav tako pomembno kot pridobivanje teoretičnega znanja. S pridobivanjem teoretičnega in praktičnega znanja človek postaja sposobnejši. Ljudje so zato različno sposobnejši. Obstajajo pa tudi posebno sposobne osebe, ki lahko ustvarijo več kot povprečje ob enakih danostih. Gre za lastnosti, ki so na različnih področjih različno uporabne in izražene. V klasičnem obdobju so stroji prinesli tudi zmanjšanje stroškov delovne sile. S tem smo stopili v novo obdobje in se soočili s številnimi spremembami. Seveda s tem učenja ni bilo konec. Stroji so sicer prinesli napredek, vendar tudi pomanjkljivosti. Nekatere žal tudi z usodnimi posledicami za človeka. Na njih so se generacije pred nami naučile pomena področja varnosti uporabe. Danes so mnogi varnostni standardi samoumevni. Za uporabo so stroji bistveno bolj varni kot so bili nekoč. Zagotovo pa nas v prihodnosti čakajo še zanimiva odkritja. O njih lahko mnogo predvidevamo že na podlagi danes prisotnih trendov.

Stroji bodo v prihodnosti napredovali podobno kot do današnji dni.

Categories
Telekomunikacije

Sportklub, zanimive vsebine

Sportklub nudi zanimive vsebine in pestro dogajanje na športnem področju.

Zato sportklub že desetletje ponuja možnost, da televizijski gledalci spremljajo vse najpomembnejše športne dogodke. Najbolj zanimivi so seveda tisti, ki so globalno ali regijsko pomembni, nezanemarljivo število gledalcev pa imajo dogodki, kateri so povezani z državo posamezne države. Ker sportklub ponuja zelo aktualne športne dogodke uživa velik ugled in pozornost vseh športnih navdušencev. Športni dogodki so zanimivi z več vidikov. Dinamika dogajanja je vedno prisotna, čeprav od discipline do discipline različna. V nekaterih disciplinah se vrstni red najboljših spreminja iz minute v minuto, v drugih primerih pa je spreminjanje različno. Bodisi, da sportklub prikazuje spreminjanje skladno z aktualnim nastopom ali na drug način. Vsekakor gre za dogajanje, ki je v primerjavi z drugimi vsebinami na televiziji bolj dinamično. Posebno zanimiva so dogajanja, ki so povezana z deželo bivanja gledalca ali deželo s katero čuti takšno ali drugačno povezavo. Nobena skrivnost ni da sportklub nekateri gledalci z zanimanjem spremljajo predvsem v terminu, ko nastopa njihovo priljubljeno moštvo oziroma je dogajanje na podoben način z gledalcem povezano. Zato se mnogi tudi odločijo za ogled bodisi neposredno, torej si vzamejo čas za ogled v času dejanskega dogajanja ali pa posredno. Ogled posredno je omogočen z naprednimi tehnologijami. To pomeni, da si sportklub vsebino ogledamo takrat ko imamo čas oziroma nam čas omogoča ogled izbranega športnega dogodka. Predstavlja tudi dodano vrednost za marsikaterega gledalca. Vsebine so bile svoj čas določene, ponovitve so bile redke, nikakor pa si ni bilo mogoče omisliti ogled po želji. To pomeni, da si športni dogodek ogledamo takrat, ko sami izberemo časovni termin ogleda. Edina skrb je za mnoge, da se izogibajo programom, ki nudijo informacije o dogodku pred samim ogledom.

Ker se s prejeto informacijo zmanjša čar negotovosti in nepredvidljivosti dogodka, ki ga Sportklub ponuja na ogled z zamikom.

Categories
delo

Izračun plače, znani in manj znani parametri

Izračun plače je pomemben za vse, ki želijo izvedeti neto znesek nagrade za opravljeno delo.

Nagrado za opravljeno delo vsi cenimo, vendar na različne načine. Načeloma smo vsi bolj veselimo višjih zneskov, ki jih prinese izračun plače. Velja pa tudi obratno. Manjša nagrada pomeni manj zadovoljstva. Vsaj načeloma. Dejansko pa v praksi ni vedno manjša nagrada v nominalnem znesku manj zadovoljstva. Pomislimo samo na obremenitve, izgubljen čas z oddaljenostjo, porabljen čas za prevoz na delo in povratek domov ter podobno. Omogoča pa nam, da lahko primerjamo določena delovna okolja kot bolj primerna za kandidiranje ob iskanju zaposlitve, menjavi zaposlitve, karierni usmeritvi ali iz drugih razlogov. Vendar je lahko izračun plače varljiv, če ne znamo pravilno oceniti vseh parametrov. Pomembni parametri ocenjevanja so dodatek na delovno dobo, bonitete, število otrok, davčne olajšave, materialni stroški in podobno. Vsak od parametrov, katere mora upoštevati izračun plače je individualen, težko bi našli dve osebi s povsem enakimi parametri. Temu primerno je potrebno biti na razlike pozoren. Predvsem pri uveljavljanju pripadajočih pravic. Poleg tega pa velja upoštevati parametre, ki jih izračun plače ne upošteva. Tako nam materialni stroški za prevoz na delo prinesejo povračilo stroškov. Vendar gre v tem primeru le za del stroškov. To so stroški nastali z prevozom na delo oziroma iz dela domov. Nihče pa nam v tem primeru ne povrne izgubljen čas. Tega lahko obračunamo ali ocenimo na različne načine. Lahko izhajajmo iz osnov za izračun plače. Kar pomeni, da upoštevamo predvsem urno postavko. Tako nam postane jasno, da ima bolj oddaljeno delovno mesto ustrezne negativne plati. Nekaterim pa bolj kot takšna ocena pomeni izguba časa za druge, v življenju bolj pomembne stvari.

Vsekakor velja vse takšne in podobne parametre upoštevati ko izvajamo izračun plače , ker lahko v različnem obsegu in na različne načine vplivajo na kakovost življenja upravičenca kot drugih oseb.

Categories
dom

Blender, razbremenimo želodec

Blender lahko pripomore, da razbremenimo želodec in s tem pripomoremo k izboljšanju svojega počutja.

Proces prebave blender poenostavi, saj človeški organizem pridobi delno že predelano hrano oziroma živilo. S tem prihrani del energije, ki je potrebe za predelavo v koristne snovi in učinke, v primeru surovih živil, katre obdela blender. To je posebno dobra novica za vse, ki imajo velike potrebe po energiji ter želijo na drugi strani hitre ali hitrejše učinke. To so predvsem športniki in rekreativci, pa tudi vsi ostali, katerim je hitrejša prebava prioriteta iz različnih zdravstvenih, osebnih ali drugih razlogov. Športniki blender večinoma že poznajo, predvsem to velja za profesionalce ali aktivne rekreativce. Pred in po tekmi ali vadbi je potrebno organizem nahraniti. Pomembno pri športnih ali rekreacijskih aktivnostih je, da s tem izgubljamo čim manj energije. Pri tem blender sodeluje z nekaterimi živili, ki imajo lastnost lažje presnove. To je izrazito očitno pri procesu regeneracije po nastopu ali vadbi. Takrat se mora organizem nahraniti, hkrati pa ne sme proces predelave živil v koristne snovi in učinke jemati preveč energije. Te organizem potrebuje za oskrbo in proces obnove. Športniki in rekreativci tako že poznajo nekatera živila, ki ne obremenjujejo Velko procesa prebave oziroma obremenjujejo bistven manj kot druga živila. Vedo pa tudi, da druga živila koristijo, vendar jih je proces predelave v koristi bistveno bolj zahteven. V ta namen lahko uporabimo blender, ki nam omogoča, da razbremenimo proces. izbrati je zahtevno, saj je ponudba velika, pogosto pa kupec nima veliko pojma in sposobnosti ločevanja. Pomembne lastnosti so predvsem moč naprave ter vrtljaji. Moč je pomembna predvsem za zahtevnejša živila, vrtljaji pa so pomembni, da iz snovi dobimo čim več koristnih učinkov in dobrih koristi.

Blender že dolgo časa uporabljajo vsi, ki vedo, kako koristno je svoj organizem razbremenjevati pri zagotavljanju energije ter podpore življenjsko pomembnih procesov.

Categories
digitalni marketing

Vsebinski marketing, napredno trženje

Vsebinski marketing se zaveda, da je sodobno povpraševanje vedno bolj zahtevno.

Temu premeno mora napredovati tudi ponudba, v pomoč ji je vsebinski marketing. V preteklosti je ponudba dostopala do trga na različne načine, za predstavitev je pogosto služilo oglaševanje. S tem je lahko zajela velike množice potencialnega povpraševanja. Z množičnostjo spleta se je marsikaj spremenilo, lahko bi rekli, da je klasičen način dobil sodobno različico, katero predstavlja vsebinski marketing. Ker so spletne vsebine enostavno dostopne, si temu primerno dane možnosti, da se tako povpraševanje kot ponudba izboljša v vseh lastnostih. Te zmožnosti se izkorišča na različne načine. poznamo uspešne in manj uspešne izvedbe. V vsakem primeru je dobra lastnost, da se s tem omogoča napredek. Ta je pri trženju preko spleta doživel že kar nekaj pomembni razvojnih korakov, vsebinski marketing je eden izmed njih. Pri razvojnih korakih spletnega trženja se zdi, da je vsak nov izboljšava manj dobrih lastnosti predhodnega. Vendar pri tem lastnosti ne gre jemati samoumevno in jih posploševati, ampak je potrebno ločiti med seboj področja, regije ter druge posebnosti. Podobno kot pri drugih razvojnih korakih je tudi vsebinski marketing v veliki meri odvisen od razvitosti vseh podpornih aktivnosti. Tako poznamo področja, kjer je odlično razvit, obstajajo pa tudi področja, kjer so možne še izboljšave. Velik vpliv na razvoj ima predvsem množičnost. Na tej lastnosti se v veliki meri lahko razvija in izboljšuje. V obratnem primeru je možnosti manj. Podporne aktivnosti so povsod tam, kjer je prisotna množičnost, bolj dostopne, z večjim številom ponudb pa je tudi možnost raznih dodatnih ugodnosti. Te imajo namen, da se povpraševanje odloči za njihovo ponudbo. Zelo dobro je vsebinski marketing razvit v panogah, ki potrebujejo dodatno motivacijo, zaradi različnih dejavnikov kot je zahtevnost investicije, kompleksnost investicije in drugih dejavnikov.

Vsebinski marketing je zato vplival na povečanje kakovost vsebin sodobnega medija ter procese odločanja.