Categories
Šport

Polar, napredna naprava

Polar je napredna naprava za meritev srčnega utripa na podlagi električnih tokov.

V procesu delovanja srce proizvaja električne tokove ob vsakem pulzu, Polar naprave to značilnost izkoriščajo za prikaz njegovega delovanja. Naprava je podobna vsem znanemu elektrokardiogramu, bolj znanem kot EKG. Razlika je predvsem v poenostavitvi in bolj berljivemu zapisu. Elektrokardiogram meri z posebnimi elektrodami, ki so sposobne zaznati ob delovanju srca proizveden električni tok. Zaznano delovanje nato prenese v grafično obliko zapisa, ki ima značilno obliko. Zapis ima obliko špice, na njenem vrhu je zabeležen trenutek utripa srca. Polar za razliko od elektrokardiograma utrip ne izpisuje v celoti, ampak se omejuje na vrhove. Meritev poteka približno vsakih pet sekund, rezultat pa je podan v izmerjeni vrednosti na minuto. Polar je zato ključnega pomena za optimalno obremenitev, kar varuje srce in druge vitalne organe ter omogoča napredek. V primeru prevelike obremenitve srca lahko pride do zdravstvenih težav, že iz oddaljene zgodovine pa poznamo pa primere obremenitve z najhujšo možno posledico. Premajhna obremenitev na drugi strani pomeni zmanjšano učinkovitost treninga ali nastopa. Trening ne bo dosegel možnega napredka, nastop pa bo imel slabši rezultat kot bi bil dosežen z optimalno obremenitvijo. Zato je Polar tudi zelo pametna naložba, srce in zdravje je namreč naše največje bogastvo. Zdravo srce je le del koristi, preostanek koristi se nanaša predvsem na dobro izrabo časa, optimalno izveden trening, dober rezultat tekmovanja in druge koristi. Naš čas je danes dragocen, zato ga želimo vsak trenutek najbolje izkoristiti. Ko treniramo in tekmujemo imamo podobne zahteve, kažejo pa se v predvsem največjem možnem napredku v najkrajšem času. Polar nam omogoča, da treniramo v varnem območju obremenitve, lahko pa nas tudi opozarja na prevelik ali premajhen tempo vadbe. S tem obremenitev ohranjamo v hkrati varnem območju ter tudi dosegamo maksimalni možni izkoristek.

Polar je naprava brez katere so treningi manj kakovostni.

http://www.hervis.si/store/Znamke/Polar/1_115

Categories
Šport

Under Armour, sezoni ustrezna ponudba

Under Armour nudi športna sezonska oblačila in obutev.

Sezonska oblačila Under Armour so namenjena boljšim rezultatom v določenem delu leta. Na našem območju imamo toplejše in hladnejše obdobje ter vmesno obdobje. Temperature okolice so odvisne od lokacije. V višje ležečih območjih je tudi v poletnih mesecih prijetno, nižje ležeči predeli imajo višje temperature. Zimski meseci prinesejo spremembo. Načeloma so v višje ležečih predelih temperature nižje, obratno je v nižje ležečih predelih. Obstajajo pa tudi pomembne razlike, ki jih Under Armour pozna. Nižje ležeči predeli so velikokrat prežeti z razmerami, katere ne dopuščajo višjih temperatur. Zato imamo na višje ležečih območjih včasih višje temperature kot v nižje ležečih. Temu primerno moramo izbirati opremo Under Armour. Zaščita pred mrazom ni odvisna zgolj od temperature zraka, ampak tudi od drugih lastnosti zraka. Na drugi strani se človek znoji. Vlaga mora na zunanjo stran oblačil, sicer lahko pride do raznih težav. Izdelati materiale, ki omogočajo na eni strani varovanje pred zunanjimi vplivi in na drugi zagotavljati prepustnost vlage na zunanjo stran oblačil in obutve ni mačji kašelj. Odvajanje vlage na zunanjo stran oblačil se zagotovi z raznimi tehnikami, Under Armour jih lahko zagotavlja v široki paleti ponudbe. Pomembna pa je tudi izvedba. Vsaka aktivnost ima svoje zakonitosti, potrebno jih je upoštevati. Odražajo se predvsem v gibalnih značilnosti, ki so od aktivnosti do aktivnosti različne. Under Armour jih upošteva, kar lahko opazimo na ponudi namenjeni določenim aktivnostim. Zato je potrebno biti na specifične lastnosti pozoren. Najbolj očitne razlike opazimo med splošno in specifično ponudbo. Splošna ponudba je namenjena zadovoljevanju splošnih zahtev, med nje pa velikokrat ne sodijo specifične zahteve. Največkrat je splošna ponudba namenjena širini uporabe. Torej uporabe za številne in različne namene in aktivnosti. Specifična ima za razliko poudarek na globini ponudbe.

Under Armour brez težav lahko ponudi najboljše za različne zahteve in želje.

Categories
Zdravje

Naravna kozmetika, vrnitev v preteklost

Naravna kozmetika so naravne snovi, ki se uporabljajo z namenom spremembe izgleda ali vonja človeškega telesa .

Od klasičnih kozmetičnih izdelkov se naravna kozmetika razlikuje predvsem v sestavinah, procesu pridobivanja. Kozmetični izdelki so vsi izdelki na trgu, sledijo naravni kozmetični izdelki, certificirani naravni kozmetični izdelki ter organski oziroma bio kozmetični izdelki. Na trgu je naravna kozmetika začela pridobivati na pomenu zaradi večje ozaveščenost potrošnikov in uporabnikov. Glavni razlogi uporabe naravne kozmetike so skrb za zdravje, okolje ter živali. Skrb za zdravje je predvsem zavedanje škodljivih snovi v kozmetičnih izdelkih, ki ne škodijo zgolj koži temveč prodirajo preko kože do celic in drugih organov. Drugi pomemben razlog je skrb za okolje. Kemikalije in umetni materiali škodujejo naravi in onesnažujejo okolje, za je naravna kozmetika prispevek k boljšemu okolju za nas in naše potomce. Lahko bi rekli, da gre za vrnitev v preteklost oz. vrnitev h koreninam. Kozmetika v vsakdanjem življenju prisotna že tisočletja, najstarejši arheološki dokazi govorijo o njeni uporabi v obdobju štiri tisoč let pred našim štetjem. Takrat je prevladovala naravna kozmetika, kot so različna rastlinska barvila za barvanje ustnic ter temnenje oči, soli za kopanje ter depilacijska sredstva. Zavedanje današnjega potrošnika je logično in razumsko. Z klasično kozmetiko obremenjujmo okolje ter škodimo svojemu zdravju, naravna kozmetika je na drugi strani na dosegu roke ter dokazano učinkovita že tisočletja. Potrebno je zgolj spremeniti miselnost ter se vrniti k modrostim uporabe naravnih snovi ter okolju prijaznih snovi. S tem bomo imeli dve rešitvi na en mah, hkrati pa ne bo potrebnega nobenega odrekanja. Imeli bomo zdravo okolje za nas in za prihodnje rodove, koristili bomo svojemu zdravju ter posledično zdravju potomcev. Pri izbiri je potrebno biti nekoliko previden, saj nas znajo oznake na embalažah ali v oglasnih sporočilih zavesti in pripeljati žejne čez vodo.

Naravna kozmetika predstavlja zdravo alternativo klasičnim kozmetičnim izdelkom.

Categories
lepota

Bikini depilacija danes ni več tabu

Intimno depilacijo poznamo tudi pod imenom brazilska depilacija ali bikini depilacija. Ta vrsta depilacije zavzema odstranjevanje vseh dlačic iz celotnega intimnega predela.

Bikini depilacija ni nekaj, kar bi bilo v modi šele zadnjih nekaj let. Tovrstna depilacija se je pojavljala že v času starih Grkov in Rimljanov.

Pri bikini predelu večini oseb problem predstavlja občutek nelagodja, saj gre za intimne dele našega telesa. Kljub temu pa bi lahko rekli, da danes bikini depilacija intimnih predelov ni več tabu.

Za domačo rabo so na voljo različni preparati, s katerimi lahko odstranimo nadležne dlačice intimnih predelov. Vsekakor pa je bikini depilacija najbolj uspešna z uporabo voska, saj ta dlačice odstranjuje s korenino vred. To pa nam omogoča gladko kožo dlje časa.

Najpogostejša tehnika za tovrstno odstranjevanje dlačic je vsekakor odstranjevanje z uporabo voska. Postopek je nekoliko boleč, seveda odvisno od posameznika in njegovega praga bolečine. Ta bolečina se z rednim odstranjevanjem (tukaj gre za ponovitve na nekaj tednov) zmanjšuje.

Bikini depilacija z voskom je priporočljiva, saj poleg tega, da so dlake odstranjene za nekaj tednov, omogoča tudi večjo higieno intimnih predelov.

Postopek bikini depilacije je odpravljen hitro (traja nekje od 20-40 min). Z voskom se namaže predel, kjer želimo dlačice odstraniti, nato vosek z hitrimi gibi odstranjujemo v nasprotni smeri rasti dlačic. Za intimne predele se uporablja voske, ki so primerni za občutljivo kožo, saj ti ne povzročajo draženja kože.

Vzdrževanje je enostavno in sicer z enomesečnimi ponovitvami. V nasprotju z britjem, ki ga je potrebno ponavljati pogosteje, hkrati pa nam prinaša slabše rezultate je bikini depilacija idealna odločitev.

Categories
občina

Vipava, naselje naravnih bogastev

Vipava je v širši okolici znan po kmetijstvu, kateremu blagodejne učinke nudi sredozemska klima .

Vpliv sredozemske klime je prisoten v celotni dolini, zaradi tega na območju srečamo številne sredozemske kulture. Milino sredozemske klime v zimskih mesecih na območju občine Vipava prekinja burja. Hladen, sunkovit in večinoma suh severovzhodni veter je najbolj izrazit med novembrom in aprilom. Območje burje sega od pobočji Čavna, preko Gore in Nanosa ter v vipavski dolini. Na območju občine Vipava dosega hitrosti preko dvesto kilometrov na uro. Najvišja izmerjena hitrost je bila prvega novembra leta dva tisoč deset izmerjena v sosednji Ajdovščini. Takrat je dosegla hitrost skoraj tristo kilometrov na uro. Obiskovalcem je burja večinoma neprijetna, veliko preglavic povzroča v prometu, lokalno prebivalstvo je za razliko sprejema kot nekaj normalnega. Na območju občine Vipava ter drugih predelih Vipavske doline je temu primerno nastala tipična arhitektura, ki je sposobna kljubovat tudi največjim sunkom preko dvesto kilometrov na uro. Zanimivo pri tem je, da burjo velikokrat bolje prenašajo stare stavbe. Te so na prvi pogled stare in zanemarjene, na prvi pogled bi jih obiskovalci ocenili kot neprimerne kljubovanju sunkom vetra. Vendar se na območju občine Vipava ter v drugih krajih doline zgodi nasprotno. Stare stavbe sunke vzdržijo, novogradnjam pa močan veter odkriva strehe ter povzroča drugo škodo. Močan veter pa večinoma ne vpliva na sredozemske kulture. V dolini uspevajo oljke, fige, kaki, vinska trta in številne druge kulture, ki jih sicer srečamo v krajih ob Sredozemskem morju. Vipava obiskovalcem poleg dobrot lokalne pridelave sadja, zelenjave, vina, ponuja ogled številnih kulturnih spomenikov, naravnih posebnosti. Veliko se jih najde v upravnem središču občine Vipava, nekaj pa jih je tudi na obrobju. Med bolj znane sodijo Lanthierjev dvorec ter park pred njim dvorec Zemono, cerkev sv. Štefana ter druge kulturne znamenitosti.

Vipava je kraj burje in blagodejnega vpliva sredozemskega podnebja.

Categories
Televizija

Tv spored, vrnitev v prihodnost

Tv spored so popolne kakovostne informacije .

Sodoben tv spored je izobilje podatkov o vsebinah, ki so trenutno na sporedu ali bodo na sporedu. Največkrat v bližnji prihodnosti. Sodobna tehnika nam poleg tega omogoča tudi vrnitev v prihodnost. Kar smo pred desetletji gledali kot znanstveno fantastiko, danes imamo na dosegu roke. Zato ni potrebna nobena znanstveno fantastična tehnologija, ampak tv spored, ustrezna tehnološka podpora ter dostopna tehnologija. Med seznamom vsebin na televizijskih programih pogosto najdemo vsebine, ki so že predvajane. Ker je vsebina za nas zanimiva, bi si jo seveda želeli ogledati. Vendar smo za ogled prepozni. Vsebina je bila že predvajanja, ponovitve ni. V preteklosti so ogled takih vsebin omogočali videorekorderji ter njihovi sodobnejši nasledniki. Digitalni tv spored je omogočal tudi snemanje na digitalni način. Izbrali smo vsebino, ki bo na sporedu v prihodnosti ter zaukazali snemanje v času predvajanja. Ko je bila vsebina posneta, smo jo lahko v miru pogledali. Čas predvajanja posnete vsebine je bil poljuben. Načeloma smo jo lahko pogledali kadarkoli v prihodnosti. Težava takšnega načina je predvsem prostor ter sam proces shranjevanja vsebin. Pri videorekorderjih je bil prostor omejen z zmogljivostjo videokasete, podobno je veljalo za vse naslednike. Tudi shranjevanje na digitalnih napravah je največkrat omejeno. Ko zmanjka prostora se vsebina ne more shraniti. Potrebujemo bodisi dokup dodatnega prostora ali brisanje drugih vsebin. Sodobnejša verzija omogoča, da tv spored in na njem zanimive vsebine iz preteklosti vidimo takoj. Enostavno izberemo vsebino ter jo predvajamo. Vseeno obstajajo omejitve ogleda vsebine. Izbrani tv spored iz preteklosti si lahko ogledamo v omejenem času. Večinoma imamo na razpolago dva ali tri dni. Kar pa je za večino uporabnikov dovolj. Domov se vrnejo, ko je vsebina že zdavnaj končana oziroma je že bila predvajana. Takrat si jo z ustrezno tehniko in podporo lahko ogledajo.

Tv spored danes omogoča v preteklosti nepredstavljivo.

Categories
Zdravje

Krema za sončenje, varnost poletnih dni

Krema za sončenje ima namen preprečiti opekline kože .

Koža je človekov največji organ z izjemnimi lastnostmi ter posebnostmi. V današnjih dneh krema za sončenje ni le nekaj vsakdanjega in nujnega, ampak tudi odraz človekovega ravnanja z naravo. Dnevno lahko slišimo o negativnih posledicah, ki jih prinašajo ultravijolični žarki ter spremenjene lastnosti ozračja. Kako drugače je danes, kot v preteklosti nas učijo dejstva iz ne ravno oddaljene zgodovine. Sredi devetnajstega stoletja je bilo sončenje oziroma izpostavljanje soncu del terapije. Drugi del terapije je vseboval kopanje v vodi ter gibanje na svežem zraku. Kaj je današnja krema za sončenje takrat niso vedeli. Nezavedno pa so ljudje takrat živeli v bolj zdravih življenjskih okoljih. Temu primerno sončni žarki niso bili tako agresivni na človeško kožo kot danes. Razmere so bile bistveno drugače tudi zaradi drugih dejavnikov. Soncu so bili ljudje manj izpostavljeni zaradi drugačnega načina oblačenja. Moda, versko prepričanje ter drugi dejavniki so vplivali na manjše izpostavljanje sončnih žarkom. Zato je že nekoliko več izpostavljene kože sončnim žarkom prineslo pozitivne učinke za zdravje. V sodobnem času je krema za sončenje nujna na splošno, toliko bolj pa posebne skupine ljudi. To so mlajše osebe, osebe izpostavljene soncu, odrasle osebe z občutljivo kožo ter drugi predstavniki posebnih skupin. Za zaščito obstajajo tudi razne alternative, vendar je krema za sončenje najbolj enostavna izbira. Tako se lahko osebe postopoma začnejo izpostavljati soncu v zgodnjih pomladnih dneh. Sonce takrat ni tako močno, zato koža postopoma začenja rjaveti oziroma rdečeti. Odvisno od lastnosti same kože. Na ta način se koža postopoma privaja novim razmeram, ter sproži ustrezne mehanizme. Veliko ljudi te možnosti nima, njim ostane edina izbira ustrezna krema za sončenje. Ustrezna izbira je potrebna zaradi različnih lastnosti kože, kot tudi različnih lastnosti posamezne kreme na trgu.

Krema za sončenje je danes nepogrešljiv spremljevalec človeka v vročih poletnih dneh.

Več

Categories
delo

Obračun plače, osnovno merilo

Obračun plače je številnim osnovno merilo za oceno ustreznosti nagrajevanja delovne sposobnosti .

Osnovno merilo je obračun plače, ker mnogim pomeni veliko ali največ pri odločitvi. Poklicna kariera ima od primera do primera različne cilje. Nekateri želijo v določenem časovnem obdobju zasesti določeno delovno mesto, drugim je cilj pridobiti določena znanja in višine, imamo pa primere, ko je pomembna predvsem nagrada. Največkrat je v tem primeru prisotna želja, da obračun plače prinese večji znesek kot prejšnja zaposlitev. Velja za primer odločanja o ponudbi novega delovnega mesta ter razne druge primere. Nova delovna mesta se vedno ponujajo, komur je cilj večja nagrada kot jo ima pri aktualni zaposlitvi, bo z zanimanjem iskal informacijo o njej. Drugi primeri so lahko v obstoječem delovnem okolju, v katerem se pojavi zahteva po zahtevnejši aktivnosti. Izziv bo zanimiv predvsem za tiste, ki jim je boljši obračun plače cilj, temu primerno so pripravljeni tudi sprejeti večje obveznosti. Poklicna kariera ima seveda tudi druge opcije. Znanje in veščine so vedno bolj cenjene, najbolj v konkurenčnih okoljih. Vsak delodajalec, ki se dnevno sooča s konkurenco ve, da lahko zaposleni največ prispevajo k uspehu. Zato konkurenčen podjetnik svoje zaposlene tudi ustrezno motivira. V mnogih primerih se preko tega kaže tudi razvitost okolice v katerem deluje. Za obračun plače v nekaterih razvitih okoljih praktično ni meja. To pomeni, da se nagrada lahko povzpne do najvišjih možnih meja, če so na drugi strani prepoznani temu primerno izjemni učinki. Takšen obračun plače je značilen za okolja, kjer se izjemna znanja tudi izjemnost ustrezno nagrajujejo. Višina plače pomeni izenačitev ne le z najboljšimi v svojem rangu, ampak jo konkretno presega. Takšna oseba je lahko tudi prepričana, da je njeno delovno mesto izjemnim sposobnostim primerno varno pred odpuščanjem oziroma izgubo delovnega mesta.

Obračun plače pomeni v številnih primerih več kot le skupek številk in črk.

Categories
dom

Dom, užitek bivanja

Dom nam nudi užitek gibanja .

Večini dom predstavlja kraj stalnega prebivališča. To je lahko stanovanje, hiša ali kakšne drug stanovanjski objekt . Poleg materialov, ki omogočajo bivanjske pogoje je pomembna tudi oprema. Brez opreme bi bil dom prazen in neuporaben. Uporabnosti primerno ga opremimo s pohištvom, svetili, gospodinjskimi aparati ter raznimi drugimi predmeti. Pohištvo predstavlja osnovo opreme. Brez njega ne bi mogli izvajati klasičnih bivanjskih aktivnosti. tako ne bi imeli kje počivati in spat, ne bi mogli jesti, brati, sedeti ter početi vse praktično samoumevne aktivnosti. Pohištvo se med seboj razlikuje po materialih, izvedbi, zasnovi ter drugih lastnostih. Materiali se med seboj najbolj ločijo po večji ali manjši prisotnosti naravnih snovi. Njihova alternativa so umetne snovi. Prednosti naravnih snovi so v izgledu, odpornosti na uporabo ter številne druge. Med pomanjkljivosti pohištva iz naravnih materialov štejemo dostopnost, zahtevnost izvedbe ter druge pomanjkljivosti. Te pomanjkljivosti s pridom izkoriščajo umetni materiali. Večinoma so dostopnejši, izvedba je enostavnejša imajo pa tudi številne druge prednosti. Dom opremljen z naravnimi ali umetnimi materiali pohištva je pogosta dilema. Največkrat se pri odločitvah naslonimo na naše izkušnje iz preteklosti, na aktualno finančno stanje ter predvideno finančno stanje v prihodnosti ter zunanje informacije. Izkušnje iz preteklosti so od primera do primera različne. Največkrat imamo vsi izkušnje s pohištvom, saj smo ob njem preživljali mladost in svoja otroška leta. Kupiti lastno pohištvo in opremiti svoj dom je mnogim neznana izkušnja. Koristijo pa izkušnje iz preteklih obdobji. V primeru, da imajo naši starši staro in še vedno funkcionalno pohištvo, je to znak kakovosti in dobrega vzdrževanja. To izkušnjo lahko s pridom uporabimo ob naši lastni odločitvi. Dodati pa velja številna nova spoznanja in sodobne značilnosti pohištva. S tem bo dom bolje opremljen, naše izkušnje pa boljše.

Dom je prostor, ki ga posebej skrbno opremljamo, vzdržujemo in po potrebi tudi prenavljamo.

Categories
digitalni marketing

Vsebinski marketing, kakovostne ponudbe

Vsebinski marketing so spletne kakovostne ponudbe .

V osnovi je vsebinski marketing enak predhodnim oblika spletnega trženja, razlika je v dodani vrednosti. Spletni kupec se razlikuje od kupca iz preteklosti. Pred odločitvijo ima na voljo bistveno več informacij, kot jih je imel kupec v preteklosti. Informacije so bile omejene na ponudbi pripadajoč informativni material. Vendar je bil v primerjavi z današnjimi časi že v času izida zastarel oziroma manj aktualen. Z vsakim dodatnim dnem uporabe pa toliko bolj. Klasične oblike informiranja so imele značilen časovni zamik. Ta se je ustvaril zaradi načina generiranja informaciji. Od časa nastanka informacije do njene stvarne oblike je minil čas potreben za procesiranje. Digitalna doba je čas potreben za procesiranje znižal. Informacije so bile vedno bolj sveže in aktualne. Danes vsebinski marketing uporabniku ponudi bistveno bolj sveže in aktualne informacije v času odločanja. Informacije pa so dodatno tudi bolj prilagojene njegovim dejanskim potrebam. Digitalna tehnologija omogoča, da se potrebe spozna in vsebino željam primerno prilagodi. Kupcem tak vsebinski marketing nudi bistveno boljšo ponudbo, hkrati pa lažje najdejo želeno kakovost. S tem pa se spreminja tudi kakovost spleta. Uporabniki spleta s svojimi izkušnjami lahko ločijo kakovost od nasprotja kakovosti. Kakovostne ponudbe imajo možnost uspeh, njihovo nasprotje pa možnosti za izboljšave. Možnosti izboljšav lahko nudi vsebinski marketing. Kupci bodo po njegovih načelih oblikovano vsebino raje obiskovali, z njo bodo pridobivali koristne informacije ter nenazadnje motivirani za ustrezno odločitev. Primerov dobre prakse za vsebinski marketing je nešteto, najdemo jih tako v globalno uspešni ponudbi kot tudi domači ali regionalni ponudbi. Na primerih je možno videti številne pristope. Ločijo se po številnih značilnosti, skupen pa jim je cilj. Povpraševanje spremeniti iz pasivne v aktivno ter tradicionalno. Aktivno pomeni odločiti se za ponudbo, tradicionalno pa ostati zvest ponudniku.

Vsebinski marketing prinaša številne koristi za tako povpraševanje kot ponudbo.