Categories
Šport

Tekaške smuči za vsak okus

Tek na smučeh je šport, s katerim se lahko ukvarjate tudi blizu doma, tečete pa lahko celo v mraku ali temi. Takšen tek je ena izmed najbolj priljubljenih sprostitev, saj je najboljši način fitnesa v naravi. Poznamo različne tehnike teka na smučeh: na primer drsalni, klasični tek ali hojo na smučeh. Vsaka tehnika pa seveda zahteva ustrezne tekaške smuči. In prav pri izbiri tekaških smuči se večkrat stori napako, zato si v nadaljevanju članka poglejmo, kakšne smuči poznamo in na kaj moramo biti pozorni pri nakupu.

Tekaške smuči za vse okuse

 

Tekaške smuči – katere vrste poznamo?

  • Tako so na primer tekaške smuči za klasično tehniko od 20 do 25 centimetrov daljše od višine človeka, seveda je pri tem pomembna tudi njegova teža. Od teže je odvisno, kakšni naj bosta trdota in elastičnost smuči. Takšne smuči imajo poudarjene krivine. Lahko imajo popolnoma gladko drsno oblogo, ki jo je potrebno mazati z voskom za oprijem, ali pa imajo “nano” drsno ploskev, ki je sami ne smemo mazati. Za začetnike so vsekakor bolj primerne smuči z narebreno drsno podlago, torej “nano” tekaške smuči.
  • Tekaške smuči za drsalno tehniko so krajše in nekoliko trše, od višine tekača naj bodo višje za približno 10 centimetrov. Za začetnike priporočamo še krajše smuči. Na splošno imajo smuči te vrste manj poudarjene krivine ter gladko drsno površino. Mažemo jih le z voski, ki omogočajo boljše drsenje.
  • Pohodne tekaške smuči so nekoliko širše.
  • Turne tekaške smuči pa so namenjene za hojo po celem snegu, in sicer v visokogorju. So širše in imajo jeklene robnike za različne vzpone.

Ko boste torej razmišljali o tem, kakšne tekaške smuči so primerne za vas, najprej razmislite o tem, za kaj jih boste uporabljali. Potrebujete profesionalne ali rekreativne smuči? Boste na smučeh tekli po urejenih progah ali izven urejenih prog? Vam je bolj pri srcu klasični slog? Vas mika prosti (skate) slog? Za pomoč se lahko obrnete tudi na izkušenega prodajalca v trgovini, ki vam bo zagotovo z veseljem ponudil strokoven nasvet. Ponubo opreme pa si lahko ogledate tudi na spletni strani hervis.si.