Categories
dom

Vhodna vrata po naročilu

Včasih ni druge možnosti kot da izberemo vhodna vrata po naročilu. Vhodna vrata namreč opravljajo toliko funkcij, da moramo povsem prilagoditi njihove lastnosti. Res je sicer, da je že na zalogi pri večjih proizvajalcih in prodajalcih možno najti izjemno bogato ponudbo serijskih izdelkov, ki odgovarjajo številnim standardnim in nekaterim nestandardnim dimenzijam, a to za zahtevnejše kupce morda ne bo dovolj. Vhodna vrata po naročilu bo treba recimo izbrati v primeru, da imamo opravka z nestandardnimi dimenzijami, prav tako bomo prilagojena vrata potrebovali, če želimo z njimi zapreti kakšno neobičajno oblikovano odprtino. Vrata so večinoma pravokotna, izdelamo pa lahko tudi kvadratna vrata ali pa celo v še kakšnih drugih oblikah. Na srečo vhodna vrata po naročilu vse to omogočajo, tako da bo možno v praktično vsakem primeru najti idealno rešitev za še tako nenavadne želje. Na svoj račun bodo prišli predvsem tisti zahtevnejši kupci, ki želijo prav vse detajle prilagoditi svojim potrebam.

Katera vhodna vrata po naročilu izbrati?

Na voljo imamo več vrst vrat, ki jih je možno izdelati po meri. Vhodna vrata po naročilu lahko izdelamo v različnih materialih, priljubljena izbira je predvsem PVC, ki ga je zelo lahko oblikovati, poleg tega pa prepriča tudi z izjemno ugodno ceno. Takšna vrata se za nameček odlično podajo k PVC oknom in lahko lepo zaokrožijo podobo celotnega objekta. Z estetskega vidika je sicer še bolj prepričljiv les, ki lahko sestavlja čudovito oblikovana vhodna vrata po naročilu. Lesena vrata so zelo priljubljena, je pa treba previdno izbrati oziroma izdelati kakovosten izdelek – ne pozabimo, da so vhodna vrata izpostavljena raznim vplivom okolja, ki jih les morda ne bo najbolje prenašal. Če želimo kar najboljše lastnosti materiala, pa bodo vhodna vrata po naročilu bržkone izdelana iz aluminija ali kovinske zlitine, saj takšna rešitev ponuja vzdržljivost in tudi nosilnost. Preglejte kakšno kolekcijo vhodnih vrat ponujajo pri Pirnarju.

Categories
Avto

Tudi letne pnevmatike so zelo pomembne

Pri izbiri pnevmatik posvečamo veliko pozornosti predvsem zimskim modelom, ki morajo biti dobro prilagojeni za vožnjo po snegu, ledu in drugih zahtevnih podlagah. V luči teh okoliščin se toplejši del leta pogosto zanemarja kot manj zahteven za gume, zato letne pnevmatike izbiramo bolj na podlagi cene kot na podlagi lastnosti, ki dejansko vplivajo na končno obnašanje avtomobila na cestišču. A ne pozabimo, da morajo biti tudi letne gume zelo dobro pripravljene na delo, saj tudi v toplejšem delu leta na cestah naletimo na posebne izzive, s katerimi morajo pnevmatike dobro opraviti. Splača se torej izbrati letne pnevmatike, ki so kvalitetne in zanesljive, ne nujno poceni. Varčevanje pri pnevmatikah se izkaže v slabših voznih lastnostih, tudi vprašljivi zanesljivosti in varnosti, seveda pa gre pričakovati tudi krajšo življenjsko dobo takšnih gum. Vsekakor je smiselno v letne pnevmatike vložiti nekaj več denarja, saj na ta način zagotovimo dolgoročno zadovoljstvo in odlične lastnosti pri vožnji.

Kakšne lastnosti morajo imeti letne pnevmatike?

Tako kot zimske morajo biti tudi letne pnevmatike povsem prilagojene podlagi, po kateri bomo vozili. Nimajo grobega profila za vožnjo po snegu, morajo biti pa učinkovite za zanesljivo vožnjo po mokrem asfaltu. Poleg tega poleti avtomobil pogosteje uporabljamo, pogosteje se odpravljamo tudi na daljše poti, zato morajo biti letne pnevmatike posebej vzdržljive in odporne. Upoštevajmo še višje temperature zraka in zelo visoke temperature asfalta, ki lahko vplivajo na lastnosti gum in predvsem na njihovo življenjsko dobo. Zato tudi niso primerne tako imenovane celoletne pnevmatike, ki s svojim profilom sicer zadostujejo zakonskim predpisom za uporabo v zimskem času, a niso dobro prilagojene niti zimskim niti letnim razmeram. Dobro prilagojene letne pnevmatike bodo navdušile z odličnimi voznimi lastnostmi, njihova kakovost pa se bo kazala tudi pri varčnosti vozila in posledično pri prihranku zaradi nižje porabe goriva. Izberite si svoje na strani petrol.si.

Categories
Zdravje

Klopi prenašajo tudi klopni meningitis

V času od sredine pomladi do zgodnje jeseni, se moramo pri obiskovanju narave še posebej dobro zaščititi proti klopnim boleznim, ki prežijo na nas v slini teh malih krvosesih živalic. Čeprav večina klopov sama po sebi ne prinaša bolezni, pa tudi pri nas vedno večji procent klopov v sebi prenaša katero izmed zelo škodljivih bolezni. Bolezni, kot so borelioza ali klopni meningitis, se iz klopov na ljudi prenesejo preko klopove sline. Velika ovira pri zaznavanju teh bolezni je v tem, da klopova slina vsebuje tudi snovi, ki povzročijo hitro strjevanje krvi in začasno lokalno omrtvičijo mesto klopovega ugriza, tako da ljudje pri njem ne začutimo bolečine.

Pravočasni ukrepi za klopni meningitis

Ko se vrnemo iz potepanja po naravi je zelo pomembno, da se dobro pregledamo, ali nismo nemara s sabo na svojem telesu prinesli tudi kakega nepovabljenega vsiljivca. Pri hudih klopnih boleznih, kot je na primer klopni meningitis, se namreč lahko prvi znaki okužbe lahko začnejo kazati šele po kakem tednu. Prvi znaki klopnega meningitisa so močni glavoboli in bolečine po celem telesu, huda utrujenost in bruhanje. Pri tem je zelo dobro, da že zgodaj ugotovimo, da gre za klopovo bolezen, kar lahko najlažje ugotovimo po tem, ko smo klopa našli na svojem telesu. Če smo našli klopa in če so se pojavili simptomi značilni za klopni meningitis, moramo čimprej poiskati pomoč pri zdravniku, saj zgodnje odkritje bolezni in zgoden začetek zdravljenja močno zmanjša možnosti, da bi prišlo do hudih zapletov. Če namreč virus klopnega meningitisa prodre v osrednji živčni sistem, se ta vname, pri tem pa lahko pride tudi do hudih možganskih krvavitev ter odmiranja nevronov. V skrajnih primerih (pri nas sicer manj kot en procent ljudi) lahko klopni meningitis privede tudi do smrti, vendar pa nas lahko ob neuspešnem in prepoznem zdravljenju pusti tudi v stanju hude telesne in duševne prizadetosti. Zato se pred klopnimi boleznimi še pravočasno zaščitimo.

Več na strani sos-klop.si.