Categories
Industrija

Zračni filter za motor je obvezen za motorje z notranjim izgorevanjem

Vsa vozila na motorni pogon imajo vgrajene motorje, v katerih ob prisotnosti kisika izgoreva gorivo. Kisik motor jemlje iz okolja, ker pa je zrak onesnažen z različnimi trdimi delci, obstaja nevarnost, da le ti pridejo do motorja in ga na ta način poškodujejo. Zato morajo biti motorji opremljeni s posebnimi zračnimi filtrskimi sistemi, ki ščitijo motor. Zračni filter za motor tako predstavlja najpomembnejši filtrirni sistem motorja, ki podaljšuje njegovo življenjsko dobo.

Zračni filter za motor je tako edina zaščita motorja pred vdorom trdih delcev, zato je pomembno, da izberemo čim bolj kakovostnega. Na ta način bo stopnja odvajanja prahu visoka, pri čemer je padec tlaka minimalen. Dobra lastnost vseh kakovostnih zračnih filtrov za motor pa je tudi zmožnost zadrževanja velike količine prahu, zaradi česar se kasneje zamašijo, servisni intervali pa so na ta način daljši.

Redna menjava zračnega filtra za motor je nujna za optimalno delovanje motorja

Ker se na zračnem filtru za motor nabira ogromno prahu in umazanije, ga je potrebno redno menjati na določene servisne intervale. Najbolje je, da se ga pogleda ob vsaki menjavi olja.

Če je zračni filter za motor preveč zamašen, potem se to opazi na izgubi konjske moči, zmanjša se pretok zraka skozi zračni filter, prav tako pa to povzroči večjo porabo goriva. Prav tako pa se bo to odražalo na slabšem pospeševanju vozila. Vse to pa vpliva na delovanje motorja, saj mu le čisti zračni filter za motor zagotavlja čim bolj optimalno delovanje.

 

Categories
Hiša

Fasada je obraz hiše

Pri načrtovanju in gradnji hiše imamo v mislih celo vrsto detajlov, ki v končni fazi močno vplivajo na kakovost bivanja v zgradbi, seveda pa tudi na dejanske lastnosti objekta. Ne smemo pa misliti le na notranjost, čeprav je gotovo prav ta v največji meri zaslužna za udobje in prijetno bivanje stanovalcev. A tudi na zunaj mora biti zgradba dovršena – ne pozabimo, da je namen hiše prav zaščita pred dejavniki okolja, poleg tega pa gotovo nekaj šteje tudi vizualna podoba objekta, ki se okolici predstavlja z veliko površino. Velik delež te površine predstavlja fasada, ki je najbolj opazna pri pogledu od zunaj. Zato mora biti kakovostna in primerna, da se lahko hiša z njo izkaže v svoji najboljši podobi. Seveda ima poleg tega fasada tudi pomembne funkcionalne naloge, ki jih nikakor ne gre zanemarjati. Pomislimo predvsem na izolacijo, nato pa tudi na zaščito pred vodo in drugimi dejavniki. Dobro se bo izkazala le kakovostna fasada, ki bo lahko svoje delo opravljala preko daljšega časovnega obdobja.

fasada

Kakovostna in funkcionalna fasada

Skozi celotno življenjsko dobo mora fasada prenašati številne obremenitve, ki nikakor niso brez posledic. Ravno zato se posebej izpostavlja kakovost zunanje plasti objekta, ki mora biti pripravljena na te obremenitve. Če želimo zagotoviti odlično funkcionalnost, moramo izbrati prave rešitve za zaščito zunanjih sten zgradbe – dobro se bo izkazala celovita fasada, ki nima šibkih točk. Uporabimo zunanje zidne oziroma fasadne barve, ki ponujajo zaščito pred UV žarki, poleg tega pa lahko z raznimi premazi dopolnimo zaščito pred vlago in vodo. Na ta način zagotovimo tudi čudovit vizualni izgled, kar je gotovo tudi pomembno. Prav tako pomembno pa je, da fasada dopolnjuje izolacijo – pogosto se ta izdela na zunanji strani objekta, pri čemer moramo predvideti dovolj prostora in prave materiale za optimalen izkoristek potenciala na dolgi rok. Vse nasvete glede fasade za vaš dom si najdete v Merkur blogu.