Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Barvne kartuše za tiskalnike

Kartuša za tiskalnik je lahko takšna, ki lahko tiska le črno bele izpise, ali pa takšna, ki omogoča tisk tudi barvnih zapisov. Za običajne pisarniške zadeve zadošča črn tisk. Različno pomembnost v tekstu lahko označimo tudi tako, da uporabimo odebeljen ali poševen tekst. Barvana kartuša pa omogoča uporabo barv, ko želimo v tekstu kaj poudariti. Črno bela kartuša pa vas lahko kaj hitro pusti na cedilu, če želite natisniti kakšne grafikone. Pri prikazu podatkov je namreč izjemno pomembno, da so rezultati in glavni podatki razvidni. Črno bel tisk pa ne omogoča ravno najbolj nazornega prikaza, saj različni odtenki sive, šrafiranja in črtkanja hitro postanejo premalo poudarjena. V teh primerih se barvna kartuša izkaže kot precej boljša rešitev. Barve dopuščajo precejšnje razlikovanje med natisnjenimi objekti. Ker smo že pri grafikonih, je to najbolj razvidno, če uporabimo za vsako skupino podatkov svojo barvo.

Barvna psihologija potrjuje, da si ljudje veliko bolje zapomnimo tiste podatke, ki jih povežemo z različnimi barvami. Barvna kartuša je torej primerna tudi za tiste tekste, iz katerih se bodo posamezniki učili za kakšen izpit. Barvna mnemo tehnika je ena izmed bolj učinkovitih za hitro učenje in osvajanje novega znanja zlasti takrat, ko se mudi in je časa za učenje zelo malo.

Barvna kartuša je običajno dražja od črno bele, vendar pa tudi omogoča več alternativ tiskanja. Tisti, ki uporabljajo le goli tekst brez barv, ne potrebujejo barvnih kartuš. Seveda bi tudi te lahko tiskale črno barvo, vendar takšen tisk bi bil nekajkrat dražji kot tisti, ki ga omogoča črno bela kartuša.