Borovnica – sadje večne mladosti Nov30

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Borovnica – sadje večne mladosti

Odlična novica za sladkosnede ljubitelje sadja je, da je borovnica sadje z enim največjih pozitivnih učinkov na naše zdravje. V tem majhnem okroglem sadežu se skriva ogromno zdravilnih in hranilnih snovi ter vitaminov (vitamin C, vitamin E) in mineralov (kalij, mangan, magnezij, železo), poleg njih pa še prehranske vlaknine, karotenoide, salicilno kislino, riboflavin, niacin, polifenole in fitoestrogene, ima pa tudi izjemno malo kalorij.

 

Borovnica je sadje, ki mu Američani pravijo celo jagode za zdravje in možgane, predvsem zaradi izredno velikega števila antioksidantov, ki jih borovnica vsebuje celo več kot jabolka ali korenje. Borovnici kot sadju javnost in zdravniki poleg izrednih zdravilnih učinkov in učinkov proti staranju (na primer Alzheimerjevi bolezni in demenci) pripisujejo tudi zmanjševanje tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja ter celo za nastanek raka. Prav tako borovnici kot sadju pripisujejo lastnosti, ki izboljšujejo koordinacijo, ravnotežje ter celo blažijo posledice multiple skleroze.

 

Z uživanjem borovnic pa se bo izboljšala tudi vaša koža, saj je borovnica sadje, ki kožo ohranja mladostno in zdravo, antioksidanti v tem sadežu pa poskrbijo, da gubice okrog oči ne bodo tako izstopajoče. Prav antioksidanti v borovnicah pa skrbijo tudi za blaženje najrazličnejših vnetij, zavirajo nastanek krvnih strdkov, preprečujejo strjevanje krvi in pripomorejo k širjenju žil in s tem k boljšemu pretoku krvi. Poleg vseh teh odličnih lastnosti pa je borovnica sadje, ki zmanjšuje možnost nastanka raka, saj vsebuje velike količine elagične kisline – uživanje le-te dokazano, kar za trikrat zmanjša možnost za nastanek različnih rakavih obolenj. Torej – borovnica je sadje, ki ni le izrednega okusa temveč ima tudi številne druge zdravilne učinke.