Categories
Otroška oprema

Vsestranska ninica v tisoč in eni podobi

Novorojenčku je treba ob prihodu domov pripraviti čim bolj udoben, prijeten in ne nazadnje še varen kotiček, kjer se bo počutil čim bolj dobro. Ključno vlogo ima njegova posteljica, ki je lahko tudi v obliki zibelke ali pa ležišča, ki raste skupaj z njim. Obenem je treba na dojenčkovo ležišče namestiti tudi primerno opremo oziroma posteljnino, ki je izdelana iz visoko kakovostnih varnih materialov. Najbolje se obnesejo naravni materiali. Za piko na i ne sme manjkati niti ninica.

In kaj pravzaprav ninica je? Na eni strani gre za prikupno igračko v podobni prikupne male živalice, po drugi strani pa je to sila vsestranski pripomoček oziroma sredstvo, ki ne nazadnje odlično koristi tudi novopečeni mamici. Takšna oprema ne sme manjkati niti v posteljici niti v igralnem kotičku, malčka pa naj kasneje pospremi tudi v vrtec.

vsestranska ninica

 

Ob ninici se dojenček počuti sila varno

Ninica je že na prvi pogled prikupna, simpatična, mikavna. Tudi na otip je topla, mehka in prijetna. Ob njej se dojenček počuti izjemno varnega. Če vaš malček neutrudno joka in ga nikakor ne zmorete umiriti, mu ponudite ninico. V hipu bo situacija povsem drugačna. Takšen otroški pripomoček je pravi mali čudež.

Sicer pa na ninico prisegajo tudi otroški psihologi. Takšno igračo označujejo kot prehodni element. Ta predstavlja povezavo med notranjim ter zunanjim svetom. Za otroka ima posledično ninica izjemno veliko vrednost. Za številne malčke večja, da si izberejo po en predmet, ki jih spremlja vsepovsod. In neredko je to ravno ninica.

Za nujne primere imejte pri sebi vedno rezervno ninico

Ko boste za dojenčka kupovali ninico, boste ugotovili, da je na trgu več kot dovolj ponudbe. Lahko izbirate med ninicami na tisoč in en način. Najpomembneje pa je, da je takšna igrača narejena iz kakovostnih in varnih materialov. Sicer pa je pri roki dobro imeti vedno dve ninici – eno za vsak slučaj. Sila neprijetno bi bilo namreč, če bi vaš mali junak eno izgubil.

Ninice so tako zelo priljubljene in uporabne, da ne bo nič narobe, če novopečenima staršema oziroma novorojenčku podarite še eno, kljub temu da jih ima doma že kar nekaj.

 

Categories
Otroci Otroška oprema

Najboljši so otroški vozički, ki jih uporabljate dolgo

Dobro, pa saj to vsi vemo, si najverjetneje mislite, pa vendar tu ne bo govora o tem, da je najbolje, da se kupijo takšni otroški vozički, ki so dovolj trdni in kakovostni, da bodo zdržali in lahko vozili kar nekaj otrok. Govora bo o tem, da so vsekakor najboljši takšni otroški vozički, ki jih imate lahko ves čas z otrokom, torej od dneva, ko ga prvič položite v voziček in do dneva, ko vozička sploh ne potrebujete več. Torej je tu najbolj pomembno, da si omislite takšen okvir, na katerega lahko namestite čisto tako lupinico kot tudi košaro in športni del vozička. Kaj točno imamo v mislih, si lahko pogledate pri Hajdi, kjer prodajajo točno to, kar je najbolj priročno, torej posebej okvir, posebej košare in športne dele, posebej vreče in pa strehe in še kaj. Tako si lahko sestavite točno takšen voziček, kot si ga želite v vsaki starosti otroka.

otroški vozički

Otroški vozički, ki jih je moč kupovati »po delih« so najbolj priročni

Otroški vozički so spremljevalni in nujni del na vsaki poti skoraj da do otrokovega četrtega leta starosti, če si ne želite na malo daljših sprehodih otroka nositi na ramenih ali na rokah. Zato je zelo pomembno, da so otroški vozički takšni, ki se lahko tudi super fino zložijo, so lahko in predvsem imajo takšne košare oz. sedalne blazine, ki so enostavne za namestitev in zavzamejo malo prostora. V nasprotnem primeru boste prisiljeni v nakup še enega vozička, tako imenovane marele, kar pa seveda pomeni, da boste imeli dodaten strošek? Kaj ni bolje kar takoj obiskati trgovino Hajdi in tam pogledati, kakšni otroški vozički in okvirji obstajajo in si hkrati pustiti odprta vrata za dizajn naslednjega vozička, ki je seveda lahko tudi drugačen kot je košara. Vsekakor je to tudi prednost, ki jo velja upoštevati.

Categories
Otroška oprema

Stolčki za hranjenje morajo biti zanimiv in lepo oblikovani

Izzivi vseh staršev so kako prepričati otroka naj pride za mizo v času kosila. Otroci so nemirni, razgrajajo pri mizi, zato je miren obrok z vašim malčkom prej izjema, kot pravilo.

Kako nahraniti otroka?

Čas kosila je za otroka nekaj kar predstavlja oviro pred zabavo. Ker mora biti med tem ko je pri miru, je hranjenje nekaj česar ne mara. Zato potrebujemo rešitev. Stolčki za hranjenje so vsem otrokom všeč. Zlasti, če so okrašeni z različnimi motivi in določenimi gumbki. Naj bo stolček vašega malčka nekaj kar bo hotel uporabljati in naj se na njem igra, med tem ko ga vi hranite.  Otrok se bo podzavestno hranil, ker bo zaposlen z igranjem.

Hranjenje otroka je nekaj kar predstavlja izziv vsakemu staršu. Predvsem prepričanje, da mora jest je tisto kar je najtežje. Ker pa se radi umažejo je tudi čiščenje tisto kar nas potem čaka. Kje je težava? Otrok na hrano ne gleda tako kot na hrano gledajo odrasli. Otrok vidi v hranjenju zabavo in igro. Zato ni hudič, da bo roka dajal na in v hrano in posledično bo vse okrog njega umazano. Pa še sam se bo umazal. Stolčki za hranjenje zopet predstavljajo odlično rešitev. Predvsem za to, ker so visoki in so nekako zaklenjeni. Naša naloga je potem la še spraviti žlico v tista majčkena usteca. Pa vendar tudi to ni lahko. Zato je pomembno, kot smo že zgoraj omenili, naj bo čas za kosilo ob enem čas, ko se otrok igra. Stolčki za hranjenje morajo biti oblikovani in narejeni tako, da bodo za otroka zanimivi. Nekako tako, da si bodo želeli biti v tem stolčku. Torej, vse je igra misli, kako prepričati otroka, da so stolčki za hranjenje varni in zabavni.

Categories
Otroška oprema

Izbira pravega otroškega vozička

Izbira pravega otroškega vozička zna biti kar naporna stvar, saj je ponudba ogromna. Dejstvo je, da so ljudje včasih z lahkoto preživeli s čisto osnovnimi otroškimi vozički, dandanes pa so vam na voljo že prave rakete, njim primerna je tudi cena. Seveda je dobro, da ima otroški voziček milijon dodatkov, ki vam bodo olajšali sprehode in potovanja, a kupite tak voziček, ki bo primeren vašemu proračunu, saj so cenovni razredi vozičkov lahko zelo visoki.

Cene vozičkov se začnejo pri nekaj 100€ segajo pa lahko tudi do 1000€ ali več, vendar pa ni vedno tako slabo, da kupite voziček za najnižjo ceno, saj lahko z nakupom kompleta dobite tudi veliko opreme, ki bi jo sicer morali izbrati posamezno, tako bi imeli več dela, cena pa bi bila po vsej verjetnosti dražja. Dober otroški voziček je obvladljiv in prijeten za vožnjo. Če ste bolj aktivni in boste otroka s seboj peljali na popoldanski tek ali kaj podobnega, izberite tak voziček z večjimi gumami, ki se bodo dobro obnesle tudi po makadamskih cestah. Pred nakupom lahko obvladljivost in kontrolo vozička preverite v trgovskem centru ali pa na dvorišču trgovine z vozički. Preverite tudi ročno zavoro, saj se bo potreba po ustavljanju vozička na klancu pokazala kar velikokrat.

Pozorni bodite tudi na to, kje živite, pa ne samo to, ali živite v mestu ali pa na podeželju, temveč tudi to, kako visoko živite. Velik in okoren voziček zagotovo ni prava izbira če živite nekje visoko v bloku. Prepričajte se tudi, kako težko je voziček zlagati, predstavljajte si naprimer situacijo, da morate sami otroka nekam odpeljati, zato pred nakupom vozička tega tudi zložite in se prepričajte, da je rokovanje z njim hitro in udobno.

Categories
Otroška oprema

Prednosti in slabosti uporabe dude

Dude predstavljajo mnogim otrokom tolažbo, tiste, ortodontske pa tudi pomembno zdravstveno prednost za vašega malčka. Ortodontsko oblikovane dude, namreč preprečujejo nastanek navzkrižnega ugriza in druge dentalne težave, ki jih lahko povzročijo nekakovostne dude. So starši, ki brez dude ne morejo, na drugi strani pa so tisti, ki močno nasprotujejo njihovi uporabi. Kakorkoli že, starši dude, cuclje in ostale pripomočke za pomirjanje uporabljajo za svoje otroke že stoletja. Pa poglejmo nekatere najbolj pomembne prednosti, pa tudi slabosti, ki jih ima uporaba dude. Poglavitna in najbolj pomembna prednost, zaradi katere se za uporabo dude odloči največ staršev, je ta, da duda pomaga dojenčka pomiriti in mu pomaga, da lažje zaspi. Sesanje dude pa lahko tudi omili bolečino, predvsem takrat, ko ima otrok kolike. Sesanje dude pa pomaga tudi prezgodaj rojenim otrokom, saj so nekatere raziskave pokazale, da nedonošenčki lažje preidejo iz hranjenja po cevki na stekleničko, če pred tem sesajo dudo. Uporaba dude lahko tako za prezgodaj rojene malčke naj bi pomenilo tudi krajše bivanje v porodnišnici. Ker duda otroka pomiri, vam je lahko v pomoč pri minutah, ko pripravljate stekleničko s hrano, prav tako pa naj bi uporaba dude zmanjšala možnost za smrt v zibki.

Žal pa ima uporaba dude tako, kot večina stvari na tem svetu tudi svoje slabe lastnosti. V prvi vrsti so rezultati raziskav po svetu dokazali povezavo med daljšo uporabo dude in okužbami srednjega ušesa. Dolgotrajna uporaba dude, predvsem pri otrocih, ki so že dopolnili starostno mejo treh let, lahko povzroči uporaba dude težave v rasti in razvoju zob. Uporaba dude pa dojenčkom tudi preprečuje čebljanje, ki je zelo pomembno v razvoju govora, kar pa lahko pretirana uporaba dude preprečuje, prav tako pa obstajajo trdni dokazi, da mamice, ki dojijo svojega otroka prej odstavijo od prsi, če njihov otrok uporablja tudi dudo.

Več si preberite tukaj.

Categories
Otroška oprema

Šolske torbe in pomen hrbtišča

Pri nakupu šolske torbe je potrebno paziti na mnoge vidike, med katerimi je potrebno izpostaviti predvsem zdravje otroške hrbtenice. Starši se morajo zavedati, da se šolske torbe uporabljajo in nosijo v času, ko se otrok nahaja v fazi telesnega razvoja in rasti. Vsi dejavniki, ki v tem obdobju vplivajo na potek razvoja in rasti, imajo trajne posledice, ki bodo na otroka vplivale skozi celo njegovo življenje. Prav zaradi tega pomembnega vidika, so sodobne šolske torbe zasnovane tako, da otroka v tem obdobju ne ovirajo in ne vplivajo negativno na procese rasti in razvoja. Vendar pa niso vse šolske torbe oblikovane na tak način oziroma s takšnim namenom ali ciljem, zato je potrebno pri izbiri ustrezne šolske torbe upoštevati naslednje vidike.

Dobre šolske torbe lahko takoj ločimo od slabih že če si pobliže ogledamo, na kakšen način je izdelano in kakšne lastnosti ima hrbtišče šolske torbe. Najmanj primerne so tiste z mehkim hrbtiščem. Takšne šolske torbe otroku ne nudijo nobene podpore pri prenašanju vsebine, ki se nahaja v notranjosti. Običajno se poleg zvezkov, učbenikov, peresnic, copat in drugih učnih pripomočkov predmeti usedejo v globino. Rezultat tega je, da šolske torbe brez kakovostnega hrbtišča, težo, ki jo otrok prenaša, ne porazdelijo po celotnem hrbtu, ampak se ta koncentrira na dnu. Zaradi tega se težišče prenašanja pomakne na spodnji del hrbta. To ima za posledico, da otroka vleče navzdol, njegova reakcija pa je, da se med hojo prekomerno nagiba naprej. Takšna drža hrbtenice ni naravna in je skrajno neprimerna ter nezdrava. Zato je zelo pomembno, da ko se kupuje šolske torbe, se da poseben poudarek na izbiro primernega hrbtišča. Poudariti velja, da mora biti hrbtišče tudi primerno veliko. To ne sme segati prek spodnjega in zgornjega dela hrbta, ampak se mora celotni površini hrbta popolnoma prilagoditi, tako da je nošenje šolske torbe popolnoma udobno.

Preberite več na spletni strani

Categories
Igrače

Didaktične igrače

Didaktične igrače so igrače, ki otroku predstavljajo izziv, starši pa moramo biti še posebej previdni, da jim damo zgolj tiste, ki so primerne tako njihovi sposobnosti, kakor tudi starosti. Igra z didaktičnimi igračami namreč zelo močno vpliva na pridobitev pozitivnega odnosa do učenja, prav tako pa otroci z njimi urijo svoje delovne navade. To so igrače, s katerimi bodo otroci izostrili prav vse svoje čute in vse sposobnosti, ki jih nosijo v sebi. Njihova vloga se začne že kar takoj, pravzaprav že pri dojenčku, ki opazuje igračko, ki ropota, šumi, se trese in za povrh še oddaja najrazličnejše zvoke. Zato je še kako pomembno, da otroku kar najhitreje ponudimo najrazličnejše žogice, lesene obročke, slikanice in mehke igračke. Za nekoliko večje otroke, ki jih zanima tisoč raznovrstnih stvari, so izjemno zanimive lesene sestavljanke. S točno določenim redom sestavljanja bodo prav gotovo všeč tudi starejšim otrokom in odraslim. S svojo enostavnostjo in kompleksnostjo, so takšne didaktične igrače izjemno primerne saj spodbujajo razmišljanje, kombinatoriko, prostorsko predstavo, pa tudi sposobnost logičnega sklepanja. Res je, da otroka ne smemo siliti v uporabo didaktičnih igrač, veselje do učenja s temi igračami bo razvil le na način, da bo v igri zares užival. Otrok se mora z igračami igrati z veseljem, didaktične igrače pa mu pri tem še posebej pomagajo. Pri uporabi didaktičnih igrač otroci kakovostno preživljajo svoj čas, obenem pa se naučijo številnih mnogih, zabavnih stvari. Namen uporabe didaktične igrače je poleg že vseh omenjenih stvari razvijanje otrokovega govora, čutil, domišljije, motorike, ustvarjalnosti, izkušenj in znanja. Predvsem so ključnega pomena dobre didaktične igrače v predšolskem obdobju otroka, ko se otroški možgani najbolj intenzivno razvijajo, otroci se hitreje učijo in hitro sprejemajo vse informacije iz okolja. Prav iz tega razloga je še kako pomembno, da za svojega otroka izberemo le najboljše, iz naravnega materiala narejene didaktične igrače.

Vir: http://www.malibojevnik.si/

Categories
Igrače

Izberimo igrače primerne otrokovi starosti

Igrače in njihov nakup so tesno povezane s otrokovo starostjo in seveda z njegovim razumevanjem. Najrazličnejših oblik, narejene iz najrazličnejših materialov so večkrat otrokov najboljši prijatelj, včasih tudi edini zaupnik. Vsak otrok ima veliko potrebo po igri, saj mu igra pomeni neko skoraj nenadomestljivo dejavnost, ob igri raste in se razvija, razmišlja, oblikuje svoja čustva in se tudi socialno razvija. Ker je otrok med igro najbolj srečen so igrače pomemben dejavnik v njegovem razvoju. Kadar se otrok igra se preizkuša v najrazličnejših spretnostih in v različnih vlogah zato je še kako pomembno, da kupujemo igrače načrtno. Najboljše so izbrane igrače, ki krepijo otrokovo domišljijo in spodbuja njegove sposobnosti. Otroci so si različni in prav zato je tudi izbira igrač različna, od mehkih  in plišastih igrač, lesenih igrač, igrač, ki spodbujajo spretnost in hitrost, do različnih ročnih lutk, s katerimi se lahko z njim igramo vloge. Malo večji pa bodo z veseljem posegli po sestavljankah in ostalih didaktičnih igračah. Navadno so igrače tisto kar otroku najpogosteje kupimo kot darilo ob najrazličnejših priložnostih. In še kako je pomembno, da otrok pri izbiri igrače sodeluje, pa čeprav mu s svojim usmerjanjem pomagamo sami. Naložba za prihodnost otroka so igrače.

Categories
Igrače

Izbira dude za otroke

Pri nakupu dude za otroke je izjemno pomembno, da upoštevamo merila proizvajalca, ki določajo, kateri starostni skupini je namenjena. Otroci se v najzgodnejšem obdobju izjemno hitro razvijajo, temu pa se morajo prilagajati tudi dude za otroke. Zato je ključnega pomena pri izbiri dude za otroke to, kako so veliki in kakšna je njihova anatomska oblika.

Prav anatomska zasnova dude za otroke je ključni faktor kakovosti. Prav vsak del dude za otroke mora biti primerno oblikovan. Oblika zunanjega dela se mora prilagajati otroškim ustnicam in nosu. Ta vidik je pomemben iz več razlogov. Nepravilna anatomska oblika dude za otroke lahko negativno vpliva na razvoj tega dela obraza, zlasti pri tistih otrocih, kjer je uporaba dude za otroke izjemno intenzivna oziroma pogosta. Primerna anatomska oblika zunanjega dela pa je pomembna tudi iz vidika varnosti. V primeru, da otrok pade, mora biti oblika dude za otroke takšna, da ne povzroči poškodbe, če bi otrok zadel vanjo. Pri tem je pomembno tudi to, da material ni pretrd.

Tudi notranji del dude za otroke, ki ga otrok sesa, mora zagotavljati nekatere ključne lastnosti. Bistven je spoj med zunanjim in notranjim delom. Ta mora biti izjemno vzdržljiv, tako da zagotavlja, da otrok ne bo s sesanjem mogel ločiti zunanjega in notranjega dela. Silikon, iz katerega so dude za otroke izdelane, mora biti kakovosten in dovolj trd, da ga otrok ne more pregrizniti, hkrati pa dovolj fleksibilen, da ne povzroča negativnih posledic za razvoj notranjosti otroške ustne votline. Iz tega vidika je pomembno, da so dude za otroke izdelane po merilih ortodontske primernosti. S tem je zagotovljeno, da sesanje ne vpliva na pravilen razvoj zobovja in čeljusti. Za konec pa velja omeniti še to, da je dude za otroke pomembno zelo pogosto menjati, saj se na njih zadržujejo bakterije in druge škodljive snovi iz okolja, ki lahko vplivajo na zdravje otroka.

Categories
Otroška oprema

Prehranska dopolnila, živila, s katerimi dopolnjujemo običajno prehrano

Prehranska dopolnila potrebujemo, pa čeprav večkrat trdimo nasprotno. Da se človek počuti zares optimalno potrebuje vsak dan najmanj 45 osnovnih hranilnih snovi. Kar nekaj jih seveda dobi v svoje telo s pravilno in uravnoteženo prehrano, z sodobnim načinom življenja in temu primerno prehrano, pa se žal velikokrat dogaja, da v telo ne dobimo vsega, kar naše telo potrebuje. Prav zato so na policah številnih specializiranih, pa tudi otroških trgovin najrazličnejša prehranska dopolnila, s katerimi zagotovimo, da naše telo prejme vse priporočene doze hranilne snovi. V najrazličnejših oblikah, razdeljene na skupine najdemo prehranska dopolnila namenjena ohranjanju zdravja, povečevanju vzdržljivosti, dodatke za dobro počutje in dodatno energijo. Prehranska dopolnila so še posebej primerna zaradi najrazličnejših vzrokov, ki zahtevajo povečan vnos hranil in vitaminov v telo. Takšna specifična stanja so nosečnost, povečan fizični napor, zdravljenje s nekaterimi zdravili, kronična bolezenska stanja, neprimerne shujševalne diete, nekakovostna hrana, bolezni, alergije in starost. Prehranska dopolnila pa so potrebna tudi nekaterim otrokom, sploh tistim, ki uživajo nezdravo hrano, gazirane pijače, ne pijejo dovolj vode in mleka in se premalo gibljejo na svežem zraku. Pomembna za rast in za razvoj organizma, še posebno za ljudi, ki pojedo premalo sadja so prehranska dopolnila. Poiščite jih tukaj.