Categories
Azija

Centralna Azija, ogleda vredno

Centralna Azija je azijska regija z veliko geografsko raznolikostjo. Tipična dežela Centralne Azije je Uzbekistan. Gre za območje, ki se od vzhodnem obale Kaspijskega morja širi proti vzhodu. Centralna Azija ima visoke planote, suhe puščave, visoka gorstva, puščavo ter travne stepe. Poleg tega so značilnost centralne Azije nekatera vodna bogastva, ki so v veliki meri narekovala zgodovino in možnost življenja. Med rekami so to Hari, Amu Darja in Sir Darja, med večjimi jezeri pa Aralsko, Kaspijsko in Balkajsko jezero. Uzbekistan si jih deli skupaj z drugimi deželami regije centralna Azija.

Država Uzbekistan je ena od dežel regije centralna Azija ki so pred nekaj več kot dvema desetletjema samostojno zaživele s pomočjo odcepitve od nekdanje Sovjetske zveze. Dežele regije centralna Azija so po širši definicij udi države, ki ne izvirajo iz nekdanje Sovjetske zveze . To so Mongolija, Afganistan, Tibet in Xinjang . Značilnosti regije centralna Azija se v velik meri odražajo tudi v državi Uzbekistan. Zgodovina, kulture in druge značilnosti so velikokrat med seboj povezane kot vezni člen. Ko govorimo o osvajalskih pohodih različnih zgodovinskih oseb, je bila usoda ozemelj večine držav praktično enaka. Uzbekistan tako deli nekaj zgodovine z drugimi državami centralne Azije.

Svojo zgodovino Uzbekistan ustvarja v zadnjih dveh desetletji, ko po razpadu in odcepitvi od Sovjetske zveze, samostojno odloča o svoji zgodovini. Podnebje je v veliki meri tudi značilnost širšega območja. Za Uzbekistan so tako značilna dolga, vroča in suha poletja ter mrzle zime. Na območju države Uzbekistan je malo padavin. Povprečna temperatura v juniju in avgustu doseže dva in trideset stopinj Celzija, me tem ko se že jeseni temperature spustijo do ledišča. V zimskih mesecih se temperature spustijo krepko pod ledišče. Zimski meseci imajo tudi značilna krajša obdobja s sneženjem. Centralna Azija je regija, ki čaka na obiskovalce, ki na eni strani želijo edinstvenost novosti in se izogibajo monotonosti klasičnih destinacij.

Več informacij

Categories
Azija Počitnice Potovanja Tibet

10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu

Tibet ima številne znamenitosti iz zgodovine, zanimivo sedanjost in vznemirljivo prihodnost, ki kar čakajo, da jih odkrijete. Med 10 najzanimivejših zanimivosti v Tibetu, ki so hkrati najbolj obiskane, sodijo: Palača Potala, ki je simbol Tibeta, in se nahaja v Lhasi. Imenuje se po gori Potalaka, to je kamniti rt na južnem koncu Indije, mitološkem bivališču Avalokiteshvara, ki v prevodu pomeni »gospod, ki gleda dol«. Palača Potala je bila glavna rezidenca Dalajlam, vse do 14. Dalaj Lame, ki je leta 1959, v času vstaje pobegnil v Indijo. Od tedaj je palača Potala muzej in ena izmed petdesetih svetovnih znamenitosti, ki jih morate videti od blizu. Leta 1994 je bila palača Potala vpisana na seznam Unescove svetovne dediščine.

 

Tibet

 

To pa ni edina znamenitost, vpisana na Unesco seznam, ki jo lahko najdete v Tibetu. Leta 2000 in 2001 so na seznam namreč dodali še tempelj Jokhang in palačo Norbulingka. Jokhang, živahna tržnica s svetim vzdušjem, pomeni v prevodu »Budin dom« je tempelj, katerega posebnost je ta, da se v njem zbirajo različne budistične sekte, sam samostan pa ne pripada nobeni od njih. Norbulingka je naslednja znamenitost Tibeta, to je palača, ki pripada parku v Lhasi in je bila zgrajena leta 1755, kot letna rezidenca Dalaj Lame. Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu pa sodi še Kajlaš, sveta gora vzhodne Azije. Tibetanci jo imenujejo Kangrinpoče-dragocen snežni dragulj, romanje na to goro pa odpusti prav vse grehe. Guge, ki so bile ustanovljene nekje v 10. stoletju, izgubljeno kraljestvo na jezerskem dnu je naslednja znamenitost, ki jo lahko obiščete v zahodnem delu Tibeta. Bazni tabor Mount Everesta, v kraljestvu najvišjih gora in sestop iz baznega tabora je vstop v neskončno divjino zahodnega Tibeta, saj daleč za vami ostanejo zadnje vasice, vas pa vodi pot v veličastje nedostopnega in odmaknjenega Tibeta. Od leta 1980 pa turisti zelo radi obiščejo še dve izmed najzanimivejših znamenitosti v Tibetu, to sta jezeri Namtso in samostan Tashilhunpo. Jezero Namtso imenujejo tudi nebeško jezero in je eno izmed najbolj popularnih turističnih destinacij v Tibetu, ter leži na višini 4718 metrov. Samostan Tashilhunpo, zgrajen leta 1447, je nekoč bil dom Panchen Lame. Jezero Mansorovar je eno izmed štirih svetih jezer in pomemna točka za številne romarje, ki se ne glede na temperature v njem okopajo. In še zadnje izmed 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu, samostansko mestece Sakya, ki se ponaša z najbolj atraktivno dvorano v Tibetu, in s svojevrstno kombinacijo barv.

Categories
Azija

Filipini med oddihom in zabavo

Filipini so pravi eksotični biser, ki ga lahko odkrijemo, če si želimo kakovostnega dopusta. Kadar je za nami stresno obdobje, obdobje trdega dela, kadar smo izmučeni in smo končno prišli do svojega dopusta, so Filipini ena izmed možnosti, ki, če jo izberemo, nam bo dala točno to, kar si želimo. Turkizno morje, snežno bele peščene plaže, razvajanje s koktajli, vrhunske hotelske storitve in še več so točno to, kar izmučen človek potrebuje, da pridobi nazaj energijo in moč, ki sta potreba za uspehe pri izzivih, ki ga še čakajo. Filipini so sicer najbolje dostopni v zimskem in spomladanskem času, to je nekje od decembra pa do maja. To je namreč obdobje, ko so Filipini klimatsko najbolj prijazni, ni namreč dolgih deževnih obdobij, ker ni monsunov. Ko se ti približajo v poletnem času, se turistična sezona zaključi. Nočno življenje, ki ga ponujajo Filipini, je razvejano in ima ogromno ponudbo, odvisno je pač od tega, na katerem otoku se nahajamo. Zagotovo je iz tega vidika pomembno omeniti, da se splača premikati iz otoka na otok.

Filipini imajo dobro poskrbljeno za prometne povezave med otoki tako z ladjami kot z letali. Zato je škoda, da kot turisti ne izkoristimo tega, da doživimo čim več vsega, kar ponujajo Filipini. Cena za prenočišča je takšna, da je primerna za vsak žep, odvisno je le od tega, koliko smo v njega pripravljeni poseči. Kadar je torej čas za dopust in bi radi tega izkoristili na maksimalen način, so Filipini odlična izbira, ki ponuja odlično razmerje med relaksacijo in norimi zabavami.

Categories
Azija Potovanja

Kako dobro poznate Azijo, največji kontinent na svetu?

Ali ste vedeli, da

– je Azija največji kontinent, ki obsega površino Zemlje, ki je večja od Lune;

– tu živijo 4 milijarde ljudi, kar je več kot 60 % svetovne populacije;

Azija obsega 46 držav, a več kot polovica ljudi biva v dveh največjih – Kitajski in Indiji;