Categories
Potovanja Tibet

Obiščite Tibet in se izgubite v njegovi mistični lepoti

Tibet je visoko odmaknjena, skrivnostna pokrajina, ki je bila dolga leta skoraj popolnoma zaprta pred zunanjim svetom. Stoletja so imeli namreč do njega dostop le izbranci, menihi in zelo redke karavane trgovce. Glavno mesto je Lhasa, ki leži na nadmorski višini 3600 metrov, to je tudi bolj dostopen svet, tukaj so vsi najbolj pomembni objekti, svetišča, največji templji in budistični templji, pa tudi glavna rezidenca Dalaj Lame-Potale. To je hkrati največja zgradba in simbol Tibeta, ki pa v svoji notranjosti skriva ogromne kipe Bude. Tibet je obdan z mogočnimi gorskimi verigami, na samem jugu ga omejuje Himalaja, to je gorovje, ki ima kar štiri od desetih najvišjih vrhov na svetu. Življenje Tibetancev še vedno uravnava lamaizem, pa čeprav ne boste nikjer videli nobene slike Dalaj Lame. Na poti po Tibetu pa vsekakor velja velika mera previdnosti, pa ne zaradi izjemno ostrega zraka, ki ga diha Tibet in, ki lahko povzroči višinsko bolezen. Izgon iz države je lahko posledica narobe izrečene besede o kitajski nadvladi ali pa kakšna knjiga o Dalaj Lami. Žal pa boste lahko v Tibetu videli veliko več ruševin, kot pravih ohranjenih samostanov. Tashilunpo je eden izmed le redkih, ki mu je bilo prizaneseno, za več kot tisoč samostani pa so po kulturni revoluciji ostale zgolj in samo ruševine. A to nikakor ne pomeni, da je iz strehe sveta odšel tibetanski duh. Čeprav je Tibet suha pokrajina, skriva v sebi izvire številnih veličastnih rek, ki napajajo velik del Azije, njena posebnost pa so slana jezera, slana močvirja in vroči mineralni izviri. Tibetanci so, tako kot njihova pokrajina preprosti in modri ljudje. Samo dva milijona Tibetancev živi na milijon dvesto dvajset tisoč kvadratnih kilometrih. S potovanjem v Tibet boste spoznali spokoj te odmaknjene dežele, ki je pravi balzam za prav vsako nemirno dušo.

Categories
Azija Počitnice Potovanja Tibet

10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu

Tibet ima številne znamenitosti iz zgodovine, zanimivo sedanjost in vznemirljivo prihodnost, ki kar čakajo, da jih odkrijete. Med 10 najzanimivejših zanimivosti v Tibetu, ki so hkrati najbolj obiskane, sodijo: Palača Potala, ki je simbol Tibeta, in se nahaja v Lhasi. Imenuje se po gori Potalaka, to je kamniti rt na južnem koncu Indije, mitološkem bivališču Avalokiteshvara, ki v prevodu pomeni »gospod, ki gleda dol«. Palača Potala je bila glavna rezidenca Dalajlam, vse do 14. Dalaj Lame, ki je leta 1959, v času vstaje pobegnil v Indijo. Od tedaj je palača Potala muzej in ena izmed petdesetih svetovnih znamenitosti, ki jih morate videti od blizu. Leta 1994 je bila palača Potala vpisana na seznam Unescove svetovne dediščine.

 

Tibet

 

To pa ni edina znamenitost, vpisana na Unesco seznam, ki jo lahko najdete v Tibetu. Leta 2000 in 2001 so na seznam namreč dodali še tempelj Jokhang in palačo Norbulingka. Jokhang, živahna tržnica s svetim vzdušjem, pomeni v prevodu »Budin dom« je tempelj, katerega posebnost je ta, da se v njem zbirajo različne budistične sekte, sam samostan pa ne pripada nobeni od njih. Norbulingka je naslednja znamenitost Tibeta, to je palača, ki pripada parku v Lhasi in je bila zgrajena leta 1755, kot letna rezidenca Dalaj Lame. Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu pa sodi še Kajlaš, sveta gora vzhodne Azije. Tibetanci jo imenujejo Kangrinpoče-dragocen snežni dragulj, romanje na to goro pa odpusti prav vse grehe. Guge, ki so bile ustanovljene nekje v 10. stoletju, izgubljeno kraljestvo na jezerskem dnu je naslednja znamenitost, ki jo lahko obiščete v zahodnem delu Tibeta. Bazni tabor Mount Everesta, v kraljestvu najvišjih gora in sestop iz baznega tabora je vstop v neskončno divjino zahodnega Tibeta, saj daleč za vami ostanejo zadnje vasice, vas pa vodi pot v veličastje nedostopnega in odmaknjenega Tibeta. Od leta 1980 pa turisti zelo radi obiščejo še dve izmed najzanimivejših znamenitosti v Tibetu, to sta jezeri Namtso in samostan Tashilhunpo. Jezero Namtso imenujejo tudi nebeško jezero in je eno izmed najbolj popularnih turističnih destinacij v Tibetu, ter leži na višini 4718 metrov. Samostan Tashilhunpo, zgrajen leta 1447, je nekoč bil dom Panchen Lame. Jezero Mansorovar je eno izmed štirih svetih jezer in pomemna točka za številne romarje, ki se ne glede na temperature v njem okopajo. In še zadnje izmed 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu, samostansko mestece Sakya, ki se ponaša z najbolj atraktivno dvorano v Tibetu, in s svojevrstno kombinacijo barv.