Categories
Zdravje

Iskanje, delovanje in sestava primernih dezinfekcijskih sredstev

Vrste razkužil in pomen razkuževanja rok

Živimo v svetu, ker srečamo razkužilo že praktično na vsakem koraku, kamor se obrnemo. Postali so del našega življenja in verjetno bo tako tudi še nekaj časa. Seveda se razkužila uporabljajo že zelo dolgo časa predvsem v medicini in seveda tudi drugih panogah. Razkuževanje rok pa je bolj pomemben postopek, kot si morda mislite.

V spodnjem besedilu bomo preverili pomen razkuževanja rok, delovanja razkužila in predvsem preverili katera razkužila so primerna za katere površine. Seveda se bomo dotaknili tudi prave sestave oziroma razmerja razkužila in na ta način poskusili najti vse odgovore na vaša vprašanja.

Delovanje in pomen razkuževanja rok

Razkuževanje rok je izjemno pomemben postopek, ki ima seveda ključen pomen. Sam postopek je v določenih panogah na primer v medicini in farmaciji tudi strogo zapisan in se ga morajo vsi zaposleni strogo držati.

Razkuževanje rok je na postopek, s katerim uničimo ali pa preprečimo nadaljnje razmnoževanje mikroorganizmov na površini naše kože. To so lahko virusi, bakterije ali drugi mikroorganizmi. Razkužila se vežejo na njih in jih tako rekoč onemogočajo. Torej delujejo antimikrobno. Zaradi tega je razkuževanje rok tako zelo pomemben postopek.

Razkužilo

Vrste razkužil za roke

Seveda se za dezinfekcijo prostorov in površin uporabljajo drugačne vrste razkužila kor ta razkuževanje rok. Pomembno je, da razkužil ne delujejo dražeče na kožo, saj s tem lahko povzročijo rdečico in neprijeten občutek na koži. Zaradi tega je pomembno, da so vsa razkužila za kožo seveda dermalno potrenja.

Za razkuževanje rok se uporablja večinoma alkoholna razkužila. Ti v večini vsebujejo kar veliko odstotkov alkohola in bolj malo primesi, kar je seveda pravilno, saj so le tako lahko najbolj učinkoviti. Vendar nikoli ne smejo biti 100% alkoholi, saj le-ti delujejo izjemno dražeče na kožo.

Zakaj uporabljati razkužila za roke

Razkužila imajo že zelo dolgo zgodovino in vedno so jih uporabljali, saj imajo protimikrobne učinkovitosti. Razlika je bila le v tem, a jih je sedaj javnost dodobra spoznala in preiskala.

V kolikor pa vas seveda ob tej poplavi razkužil in dezinfekcijskih sredstev zanima več pa se lahko bolje informirate, kje na internetu. Lahko pa tudi po njih povprašate v lekarni ali pa pri za to specializiranih trgovinah.

 

 

Categories
Zdravje

Vrhunski implantat je lahko prava rešitev za zdravljenje zob

Zobni implantat oziroma vsadek je zelo koristen stomatološki izdelek, ki ga lahko uporabimo za izvedbo zahtevnejših zdravljenj in rekonstrukcij. Tako nam odpira številne možnosti, ki jih s pridom izkoristijo tisti, ki imajo manjkajoče ali močno poškodovane zobe. V takšnih primerih so vsadki zelo prepričljivi in ponujajo navdušujoče rezultate – celo v primeru popolne brezzobosti.

Pogosto imamo na voljo več možnosti in ni nujno, da bo prav implantat ponudil pravo rešitev. Odločamo se med ustreznimi rešitvami glede na specifike primera, najbolje bo, da se ravnamo po priporočilu zobozdravnika. Pri tem se izkaže, kako pomembno je imeti dobrega zobozdravnika, najbolje je izbrati strokovnjaka, ki si se osredotoča prav na implantate, to je Artident.

Strokovnjaki za implantate

Implantologija je zanimivo področje razvoja, oblikovanja in izdelave zobnih vsadkov, ki so običajno zelo dobro prilagojeni svojemu delu in posameznemu pacientu. To pomeni, da imamo opravka z razlikami v kakovosti in ustreznosti izdelkov, seveda pa se razlikujejo tudi storitve. Splača se izbrati prave strokovnjake, ki lahko zagotovijo odlično izkušnjo pri vseh postopkih, kar pomeni, da bomo v končni fazi bolj zadovoljni ne le s posegi, temveč tudi z vsadki in drugimi protetičnimi izdelki.

Vsekakor takšni rezultati upravičujejo tudi višjo ceno, ki je značilna za vrhunski implantat. To niso nujno poceni izdelki ali storitve, gre za nadstandard, pri katerem ciljamo na brezhibne rezultate in trajno zadovoljstvo. Pri protezah in podobnih nadomestkih so to prioritete, ki brez težav upravičijo višjo ceno.

Alternative za implantat

Lahko pa se vseeno odločimo tudi za klasično zdravljenje, ki se pri manjkajočih zobeh običajno opravi z mostičkom. V tem primeru manjkajoči zob nadomestimo tako, da na sosednja zoba namestimo mostiček, ki podpira protetični nadomestek. Implantat se bolje obnese, saj nudi večjo zanesljivost in optimalno razporeditev obremenitev, a tudi mostiček je včasih dovolj dobra rešitev za ta namen.

Implantat

Categories
Zdravje

Kako odstraniti klopa v izogib klopnim boleznim

Med vsemi nevarnostmi, s katerimi se srečamo v naravi, klopi običajno ne povzročajo največ skrbi. Pravzaprav se včasih bolj bojimo medvedov in volkov ter podobnih strašljivih nevarnosti, čeprav je tveganje za težave s temi v resnici bistveno manjše. Klopi so majhni in ne delujejo strašljivo, a so kot prenašalci bolezni velika grožnja za človeka. Te nevarnosti se moramo zavedati, skladno s tem pa moramo vedeti, kako ustrezno ukrepati in kako odstraniti klopa, če do ugriza pride. Na voljo imamo kar nekaj ukrepov, ki jih moramo poznati, predvsem na področju preventive. Če pri tem nismo uspešni pa moramo vedeti, kako odstraniti klopa, da bi tveganje za razvoj okužbe čim bolj zmanjšali. Če tudi pri tem nismo dovolj uspešni, moramo biti pozorni na možnost razvoja okužbe in hitro ukrepati glede na to, katera bolezen se pojavi. Imamo torej kar nekaj korakov oziroma ukrepov, med temi pa je bržkone ključna naloga ta, da klopa odstranimo. Kako odstraniti klopa, da bi se kar najbolj uspešno izognili tveganju za prenos klopne bolezni?

Kako odstraniti klopa

Kako odstraniti klopa, ki prenaša okužbo?

Ne moremo vnaprej vedeti, ali klop prenaša okužbo ali ne, zato mora biti postopek, kako odstraniti klopa, v vsakem primeru izveden pazljivo. Ob ugrizu oziroma vbodu namreč še ni nujno, da se okužba prenese in razvije, zato imamo priložnost klopa odstraniti in tveganje zmanjšati. A ob nepozornem in nepravilnem odstranjevanju lahko tveganje tudi povečamo, zato moramo vedeti, kako odstraniti klopa na pravilen način. Upoštevamo možnost, da klop prenaša okužbo, zato smo pazljivi, da tega ne spodbudimo. Klopa trdno primemo s pinceto in z enakomerno silo izvlečemo v smeri naravnost navzgor, stran od kože. Izogibamo se vrtenju in stiskanju klopa, pazimo, da ga odstranimo v celoti. Uporabimo rokavice in pazimo, da klop ne pride v stik z drugimi deli telesa, predvsem usti, nosom in očmi, enako velja za mesto okužbe, ki ga moramo dobro očistiti.  Za še več nasvetov kliknite tukaj.

Categories
Zdravje

Anaplazmoza, manj znana klopna bolezen

Klopi so prenašalci različnih bolezni. Najbolj se gotovo omenjata lymska borelioza in klopni meningoencefalitis, a nekaj pozornosti gre nameniti tudi drugim boleznim, čeprav so nekoliko redkejše. Dobro je namreč vedeti, kaj nas čaka, da lahko hitro in učinkovito ukrepamo v primeru okužbe. Seveda se je možno vsem klopnim boleznim izogniti enostavno tako, da se ne izpostavljamo prenašalcem teh bolezni – ponekod po svetu klopov sploh ni, sicer pa se lahko pred okužbo tudi dobro preventivno zavarujemo. A ker to ni vedno praktično, je dobra ozaveščenost nujna. Ena izmed nekoliko manj znanih klopnih bolezni je anaplazmoza, ki je prav tako zahrbtna in potencialno nevarna kot bolj znane bolezni. Prenašajo jo iste vrste klopov kot boreliozo in ima tudi nekatere podobne simptome, zato se anaplazmoza pogosto zamenjuje z boreliozo. Seveda pa ima tudi nekatere edinstvene značilnosti, po katerih jih prepoznamo. Prepoznavanje bolezni je ključnega pomena, saj anaplazmoza zahteva hitro zdravljenje, najbolje je začeti zdravljenje z antibiotiki še preden imamo dokončno diagnozo. Če se znaki bolezni zanemarjajo, se lahko ta razvije do te mere, da jo ne bo več mogoče učinkovito ozdraviti. Pride lahko do trajnih posledic, pa tudi do smrti. V primeru hitrega ukrepanja pa je anaplazmoza dokaj enostavno ozdravljiva in ne pušča posledic na dolgi rok.

Kakšne simptome ima anaplazmoza?

Prvi simptomi so zelo splošni in neizraziti. Vključujejo znake, ki se prekrivajo tudi s klopnim meningoencefalitisom in boreliozo. Anaplazmoza torej povzroča glavobol in utrujenost, slabost, bolečine v mišicah in sklepih … Kasneje pride do vplivov na umsko stanje, recimo zmedenost in motnje pozornosti, izgubo spomina in podobno. V primeru večjih komplikacij pa anaplazmoza povzroči težave z dihanjem in vodi do odpovedi ledvic. Najboljši ukrep je hitro zdravljenje z antibiotiki, ki lahko učinkovito preprečijo stopnjevanje bolezni. Tako dolgotrajnih posledic verjetno sploh ne bo, tudi zdravljenje ni posebej neprijetno. Za podrobnejše informacije kliknite tukaj.

Categories
Zdravje

Klopi prenašajo tudi klopni meningitis

V času od sredine pomladi do zgodnje jeseni, se moramo pri obiskovanju narave še posebej dobro zaščititi proti klopnim boleznim, ki prežijo na nas v slini teh malih krvosesih živalic. Čeprav večina klopov sama po sebi ne prinaša bolezni, pa tudi pri nas vedno večji procent klopov v sebi prenaša katero izmed zelo škodljivih bolezni. Bolezni, kot so borelioza ali klopni meningitis, se iz klopov na ljudi prenesejo preko klopove sline. Velika ovira pri zaznavanju teh bolezni je v tem, da klopova slina vsebuje tudi snovi, ki povzročijo hitro strjevanje krvi in začasno lokalno omrtvičijo mesto klopovega ugriza, tako da ljudje pri njem ne začutimo bolečine.

Pravočasni ukrepi za klopni meningitis

Ko se vrnemo iz potepanja po naravi je zelo pomembno, da se dobro pregledamo, ali nismo nemara s sabo na svojem telesu prinesli tudi kakega nepovabljenega vsiljivca. Pri hudih klopnih boleznih, kot je na primer klopni meningitis, se namreč lahko prvi znaki okužbe lahko začnejo kazati šele po kakem tednu. Prvi znaki klopnega meningitisa so močni glavoboli in bolečine po celem telesu, huda utrujenost in bruhanje. Pri tem je zelo dobro, da že zgodaj ugotovimo, da gre za klopovo bolezen, kar lahko najlažje ugotovimo po tem, ko smo klopa našli na svojem telesu. Če smo našli klopa in če so se pojavili simptomi značilni za klopni meningitis, moramo čimprej poiskati pomoč pri zdravniku, saj zgodnje odkritje bolezni in zgoden začetek zdravljenja močno zmanjša možnosti, da bi prišlo do hudih zapletov. Če namreč virus klopnega meningitisa prodre v osrednji živčni sistem, se ta vname, pri tem pa lahko pride tudi do hudih možganskih krvavitev ter odmiranja nevronov. V skrajnih primerih (pri nas sicer manj kot en procent ljudi) lahko klopni meningitis privede tudi do smrti, vendar pa nas lahko ob neuspešnem in prepoznem zdravljenju pusti tudi v stanju hude telesne in duševne prizadetosti. Zato se pred klopnimi boleznimi še pravočasno zaščitimo.

Več na strani sos-klop.si.

Categories
Zdravje

Zakaj zasebna ginekološka ambulanta?

Ginekološki pregledi so verjetno za nekatere ženske kar precej zoprna zadeva. Nekatere med njimi imajo morda s tako vrsto pregledov tudi slabe izkušnje. Pogosto se zato zgodi, da se takim pregledom, če ni potrebe, izogibajo. Po drugi strani pa lahko kar veliko žensk z nami deli izjemno lepe izkušnje, ki so jih na takem pregledu doživele.

Ginekološka ambulanta Štrumbelj je verjeto zelo dobra odločitev, saj se ponaša s številnimi prednostmi, med katerimi je verjetno tudi ta, da ženske iz nje odidejo zadovoljne in brez slabih izkušenj, ki so jih bile morda vajene od kje drugje.

Ambulanta, ki se nam prilagodi

Zasebna ginekološka ambulanta zaposluje vrhunske strokovnjake, ki se poleg vrhunskega dela strokovnjakov in uporabe vrhunskih naprav lahko pohvali tudi s tem, da jo lahko obiščemo tudi v urah, ko druge ginekološke ambulante ne delujejo več. Zaposleni se nam lahko prilagodijo glede na naš delovni čas in nam zato ni potrebno jemati dopusta.

Predstavitev na spletu

Če tudi vi že dlje časa nameravate raje obiskovati zasebno ginekološko ambulanto, potem vas vabimo, da najboljšo med njimi izberete s pomočjo spleta. Na njem svoje storitve predstavljajo najboljše med njimi. Izberite jih nekaj, preglejte, kje se nahajajo, kaj vam lahko ponudijo; primerjajte tudi cene. Na podlagi tega izberite sebi najprimernejšo, si izpišite njen kontakt ter preko telefonskega pogovora ali maila naročite na prvi pregled.

Že po prvem obisku boste vedeli, da je bila odločitev za zasebno ginekološko ambulanto več kot prava in da se v njej počutite kot oseba in da z vami ravnajo lepo in človeško

Categories
Zdravje

Preberite si, kako odstraniti klopa

Morda živite v mestu in do sedaj še niste uspeli v živo videti majhno, drobno in zelo nevarno žival, ki jo poimenujemo klop. Kljub temu da ne živite na področjih, kjer se klopi pogosteje nahajajo, pa ni pravila, da se klopi ne bi znašli tudi v kakšnem od mestnih parkov ali na podobnem terenu. Ko se boste z njim prvič soočili, vas naj ne bo preveč strah. Če boste pravilno ukrepali, potem se res nimate česa bati.

Ker je pri soočanju s klopom pomembno vedeti tudi, kako odstraniti klopa in kaj narediti po tem dejanju, vam bomo v nadaljevanju ponudili nekaj najkoristnejših nasvetov, ki jih pri soočanju s klopi le upoštevajte.

Kako odstraniti klopa?

Če so nam nekoč starejši ljudje svetovali, da klopa s svojega telesa lahko najlaže odstranimo tako, da ga pred odstranjevanjem namažemo z oljem ali katero od podobnih snovi, naj vas že sedaj opozorimo na to, da tega v resnici nikakor ne počnite. Raziskave so pokazale, da klop pri mazanju z oljem ter podobnimi snovmi dobi še večjo moč in v naše telo začne izločati izjemno nevarne snovi.

In kako odstraniti klopa, če ne z oljem? Najprimernejše orodje, s katerim boste lahko hitro in enostavno odstranili klopa, je tudi po mnenju številnih strokovnjakov kar pinceta. Zato je pomembno, da jo imate vedno pri roki. Z njo se skrbno odpravite nad to majhno žival in jo nadvse previdno odstranite. Morda se vam bo na začetku zdelo, da je to povsem nemogoče in da vam postopek odstranjevanja klopa popolnoma uhaja iz rok. Bodite vztrajni in potrpežljivi. To se vam bo obrestovalo, saj boste uspešno odstranili klopa.

Če vas torej kdo vpraša, kako odstraniti klopa, mu povejte natanko to, kar smo vam svetovali mi. Nato dodajte še opazko, da je treba mesto, kjer se je nahajal klop, namazati še z žganjem. Potem pa je nujno potrebno obiskati zdravnika, ki bo ukrepal tako, kot je potrebno.

Več pa lahko preberete tukaj: https://www.sos-klop.si

Categories
Zdravje

Kaj lahko povzroči pik klopa?

Pri nas je veliko možnosti, da dobimo klopa, sploh pa na določenih predelih države. Če vas zanima, kateri predeli so najbolj ogroženi s to drobno, toda zelo nevarno živaljo, si lahko pogledate na spletu, kjer boste na zemljevidu Slovenije opazili rdeče obarvana polja. Še posebej ogroženi so predeli, ki segajo do 600 metrov nadmorske višine. Prav tako je znano, da klopa lahko veliko prej dobimo prav v določenih obdobjih letnega časa. Ker pa nam je mati narava postavila nekoliko drugačna pravila, klopa lahko dobimo tudi izven sezone, ki je najpogostejša za to nevarnost.

Pik klopa je v resnici izjemno nevaren, zato je potrebno takoj ukrepati. In kako vemo, da nas je pičil klop? Na določenem predelu, kjer smo klopa odstranili, se kaj kmalu zatem pojavi specifičen kolobar, ki lahko postaja vedno večji.

Na pik klopa moramo torej biti ves čas pozorni. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da posledice pika doživimo veliko kasneje, ko si sploh ne predstavljamo, da je vzrok naših težav ravno pik klopa.

Ugriz klopa je zelo nevaren.

Pik klopa lahko povzroči klopni meningitis

Klopni meningitis je pri nas kar pogosta bolezen. Raziskave so pokazale, da pri nas za to boleznijo na leto zboli kar nekaj sto ljudi. Pomembno je, da poznamo simptome klopnega meningitisa. Med najpogostejše in najbolj specifične sodijo povišana telesna temperatura, stalna utrujenost, trd vrat in siljenje na bruhanje.

Morda je pik klopa za marsikoga povsem nepomembna stvar, saj se kar veliko ljudi še vedno dobro ne zaveda, kaj lahko povzroči tako majhna žival. Pik klopa v končni fazi lahko povzroči celo popolno izgubo spomina in v najhujših primerih celo smrt.

Ravno zato je izjemno pomembno, da nas o klopnem meningitisu pričnejo poučevati že zelo zgodaj in da se pred to kruto izkušnjo izognemo na najrazličnejše načine. Ko pridemo iz gozda, s travnika in podobnih površin, kjer se te drobne in nevarne živali nahajajo, se moramo zato najprej temeljito pregledati. več si preberite na strani sos-klop.si.

Categories
Zdravje

Naprave za vrhunsko uravnavanje naših zob

Številni ljudje se spopadajo s številnimi težavami, ki se navezujejo na njihove zobe. Nekateri med njimi so obremenjeni tudi z njihovo oblikovanostjo, ki je na prvi pogled lahko zelo neprivlačna. Na srečo pa imamo danes veliko rešitev, ki nam v največji možni meri pomagajo priti do lepih in zdravih zob, posledično pa tudi do povsem filmskega nasmeha. Ena od najboljših rešitev so tudi zobni aparati, ki se pojavljajo v številnih različicah.

Zobni aparati sodobnega časa

Zobni aparat bo poskrbel za krive zobe. Če bi na kratko preleteli zgodovino aparatov, ki jih namenjamo za uravnavanje naših zob, bi se verjetno zelo začudili, ko bi zagledali, kako je izgledal prvi zobni aparat. Verjetno si sploh ne moremo predstavljati, da bi takega nosili danes. Tehnologija je tudi na tem področju zelo napredovala in danes lahko izbiramo med številnimi vrstami zobnih aparatov, ki nam omogočajo, da lahko v zelo kratkem času svoje zobe skupaj z izbranim ortodontom postavimo v položaj, ki nam omogoča, da so naši zobje videti zelo privlačno, predvsem pa njihova oblika, ki je bila pred tem morda katastrofalna.

Skoraj povsem nevidni zobni aparati

Verjetno ste že kdaj srečali katero od oseb, ki je na novo dobila aparat za zobe in sprva sploh niste opazili, da ga nosi. Sodobni zobni aparati vrhunske narave so videti skoraj povsem nevidno. Pri tem mislimo predvsem na zobni aparat, ki se imenuje invisalign. Nekateri ga označujejo celo za povsem nevidnega. To pa zagotovo ni edina njegova prednost. Ponaša se namreč še s številnimi drugimi, kot na primer tudi s tem, da se ga lahko kadar koli sname, tudi takrat, ko ne obiščemo svojega izbranega ortodonta.

Categories
Zdravje

Kaj je anksioznost, pogosto vprašanje sodobnega človeka

Kaj je anksioznost se sodoben človek pogosto vprašuje.

Na vprašanje kaj je anksioznost ni enostavno odgovoriti. Lahko bi jo poimenovali neupravičen strah ali nepotreben strah. Težava odgovora na vprašanje kaj je anksioznost je med drugim tudi pravilno razumevanja pojma strah. Že dolgo časa je strah v družbi stigmatiziran, plašne ljudi imajo mnogi za slabiče. Vendar je strah človekova sposobnost, nič drugačna kot sposobnost vida ali sluha. Strah sposobnost človekovega obrambnega sistema, v človekovem življenju ima nešteto pozitivnih lastnosti. Kot prvo strah predstavlja prvo obrambno črto, premagovanje strahov pa krepi človekovo osebnost in značaj. Pri tem je potrebno ločiti splošen in individualen strah. Splošen strah je obramba pred splošno znanimi in splošno sprejetimi nevarnostmi, največkrat življenjskimi nevarnostmi. Individualen pa tisti, ki je izrazito izražen pri posameznikih. Vendar so vsi takšni in drugačni strahovi upravičeni in tudi obvladljivi. Za anksioznost so obratno značilna neprijetna čustva, izražena z vedenjskimi in telesnimi spremembami, kaj je vzrok zanjo pa splošnega odgovora najpogosteje ni. Pogosto se razvija postopoma, nezavedno, zato je odgovor toliko bolj zapleten, kompleksen in individualen. Poleg vprašanja kaj je anksioznost, pogosto naletimo na vprašanje o pojavnih oblikah. Bolniki pogosto navajajo bolečine v prsih, nenormalno znojenje, dušenje ter druge znake. V mnogih primerih bi bilo tudi vprašanje kaj je anksioznost spremeniti v ali gre za anksioznost. Gre za razmeroma preproste situacije, pri katerih nam niti na kraj pameti ne pride iskati vzroke v bolezni. Primer je nesposobnost vključiti se v družbo, pogosto med neznance ali nova okolja. Normalen je človekov strah vključitve. Ker ne pozna okolja je bolj zadržan, vendar z vsakim novim stikom zadržanost popušča ter se na drugi strani veča vključenost. Ni pa normalno, da si ustvarja neupravičene strahove. Ter zaradi njih ne ostane zadržan zgolj od začetka, ampak takšno stanje še krepi brez pravih razlogov.

Vprašanje kaj je anksioznost je pogosto vprašanje okolice, ki se srečuje z anksiozno osebo.