Categories
Prosti čas Smučanje Športna oprema

Smučarske čelade spadajo pod nujno opremo

Pred odhodom na smučanje se moramo vsekakor prepričati, da smo dobro opremljeni z vso nujno opremo. Kar nekaj je takšnih kosov, brez katerih preprosto ne moremo smučati, to seveda velja predvsem za same smuči in za smučarske čevlje. A tudi preostala oprema ima zelo pomembno nalogo, tudi če morda ni v neposredni uporabi pri spuščanju po zasneženih strminah. Najbolj morda izstopajo smučarske čelade, ki bi jih lahko uvrstili med nujno opremo. Uporaba čelade za odrasle smučarje ni zahtevana, je pa zelo priporočljiva. Poleg tega lahko z uporabo smučarske čelade dosežemo še druge učinke, recimo to, da se dobro zavarujemo pred vetrom in mrazom, pa tudi pred snegom, ki lahko hitro zaide pod ovratnik ali kapo. Ključnega pomena pa je dobra čelada v primeru padcev ali trkov, takrat se izkaže za nujno opremo, ki nas lahko obvaruje pred hudimi posledicami takšnih nezgod. Kakovostne smučarske čelade nosijo veliko odgovornost za varno in prijetno smučanje, zato se splača premišljeno izbrati in vestno uporabljati tudi to opremo.

Smučarske čelade rešujejo življenja

Kakovostne smučarske čelade za popolno varnost

Pri smučanju pogosto brzimo po strmini z veliko hitrostjo, s tem imamo tudi veliko energijo, ki nam v primeru padca ali trka ni v korist. Kaj hitro lahko pride do hudih poškodb, ki jih smučarske čelade v neki meri preprečujejo. Seveda na ta način ne moremo preprečiti poškodb telesa in okončin, lahko pa se dobro zavarujemo pred hudimi udarci glave, ki so bolj nevarni. Dobro se obnesejo le kakovostne smučarske čelade, ki so povsem pripravljene na svoje delo. Zagotavljajo varnost v primeru padca, hkrati pa imajo tudi to nalogo, da so pri uporabi prijetne in ne motijo smučarja. K temu moramo seveda dodati še očala, ki dopolnjujejo funkcionalnosti smučarske čelade in poskrbijo za res dobro izkušnjo na smučišču in naposled za varno smučanje.

Categories
Šport

Športne ure v različnih cenovnih razredih

Med opremo, ki jo tekači, kolesarji in drugi rekreativci zelo radi uporabljajo, a le redko povsem izkoristijo, gotovo izstopajo športne ure. Te so postale zelo priljubljene, skladno s povpraševanjem pa se razvija tudi ponudba proizvajalcev tovrstne opreme. Posledično imamo na voljo ure v različnih cenovnih razredih in z različnimi funkcionalnostmi, nekaj dodatne zmede pa vnaša še sorodni trg pametnih ur, ki pa niso nujno primerne za uporabo v športu. To pomeni, da je treba dobro vedeti, katere športne ure pridejo v poštev za namen, ki ga imamo v mislih. Na podlagi svojih potreb in zahtev postavimo cenovni okvir, a vedeti moramo, kaj lahko v tem pričakujemo. Manj zahtevni rekreativci bodo zelo zadovoljni že z osnovno uro, ki omogoča zanesljivo beleženje opravljenih poti in prikazovanje ključnih informacij. To omogočajo praktično vse športne ure, zato mnogi kupci nimajo dobrega razloga, da bi posegali po bistveno dražjih urah. A tudi ponudba v višjem cenovnem rangu je lahko zelo privlačna, le da je treba nakup športne ure za 600 ali 800 € nekoliko bolje upravičiti.

Športna ura

Razlike v funkcionalnostih športne ure

Treba se je zavedati, da cena ure ni nujno povsem zvesto povezana tudi z naborom ali uporabnostjo funkcionalnosti, ki jih izdelek ponuja. Glede na to, da imajo tudi cenejše športne ure povsem uporabne funkcije, ki pokrivajo potrebe širokega spektra rekreativcev, ne moremo pričakovati, da bodo dražje ure ponudile kakšne bistveno drugačne in veliko bolj koristne funkcije. Namesto tega dražje ure ciljajo na zahtevnejše uporabnike, ki iščejo kakšne specifične funkcije, ne nujno širšega nabora. Opazna razlika v ceni je recimo povezana z merjenjem srčnega utripa, kar je zelo koristna funkcija za resne športnike, rekreativcem pa ne pomaga dosti. Poleg tega imajo športne ure višjega ranga običajno možnost GPS navigacije ter prilagodljive možnosti načrtovanja in spremljanja treningov. Za več informacij o špornih urah kliknite tukaj.

Categories
Šport Športna oprema

Več kot le ura

Si lahko predstavljate, da bi vaša ura lahko merila prav vsak vaš korak, vašo porabo energije, vaše počutje, kakovost spanca in da bi z njeno pomočjo lahko poklicali svojega prijatelja ali pa mu napisali sms? To je namreč sedaj mogoče. Če so ure nekoč veljale predvsem za to, da smo preverjali točen čas, imajo sedaj nekatere med njimi tudi druge številne sposobnosti, ki nam lahko zelo koristijo pri vsakdanjih opravilih.

Pri tem imamo v mislih uro, ki se imenuje pametna ura. Že samo ime nam pove, da je ura več kot le naprava, ki odmerja točen čas. Imaš številne funkcije, ki jih lahko nastavimo s samo nekaj kliki. Lahko jo uporabljamo podnevi in ponoči. Če jo bomo nosili med spanjem, bomo v jutranjem času lahko preverili, kako kakovostno je bilo naše spanje.

Preprosta pametna ura ali taka z več funkcijami

Na trgu se pametna ura pojavlja v več različicah oziroma vrstah. Na eni strani lahko izbiramo med takimi, ki nam ponujajo samo nekaj najbolj osnovnih funkcij, na razpolago so tudi take, ki imajo izjemno veliko funkcij, tako kot jih ima na primer naš mobilni telefon. Glede na svoje želje, potrebe in zmožnosti pa se odločimo za vrsto pametne ure.

Pametna ura je lahko izjemno lepo in koristno darilo

Pametna ura je lahko primerna tudi kot darilo našim najbližjim. Še posebej jo bodo veseli tisti, ki se veliko ukvarjajo s športom in ki jim zdrav način življenja veliko pomeni. S pomočjo pametne ure bodo lahko ves čas imeli pregled nad dogajanjem. Prav tako je pametna ura privlačna na prvi pogled. Tudi zato jo bo obdarjena oseba še kako vesela in jo bo še isti hip ob prejetju dala na svoje zapestje.

Spletna trgovina s pametnimi urami

Če smo nekoč do koristnih naprav prišli nekoliko težje, jih danes na srečo lahko naročamo kar od doma. Pametno uro lahko naročite kar v spletni trgovini, od koder vam jo že po nekaj dnevih pripeljejo na dom. Oglejte si ponudbo pametnih ur na spletni strani Hervis.si.

Categories
Šport Športna oprema

Kompresijske nogavice

Ena izmed pogruntavščin sodobne tehnologije so kompresijske nogavice, ki vse bolj nadomeščajo kos oblačila, s katerim smo bili sicer povsem zadovoljni že stoletja. Je smiselno iskati alternative običajnim nogavicam? Kaj ponuja kompresijska izvedba in komu so takšne nogavice namenjene?

 

Ključne odlike in nekateri pomisleki

Vsekakor imajo kompresijske nogavice kar nekaj odlik, zaradi katerih se priporočajo različnim uporabnikom. Najpogosteje se jih poslužujejo športniki, pohodniki in drugi aktivni uporabniki, na drugi strani pa gre za uporaben, tako rekoč medicinski pripomoček za tiste, ki se ne morejo toliko premikati. Glavni namen takšnih nogavic je namreč ravno v tem, da spodbujajo krvni pretok v spodnjih okončinah, s tem preprečujejo zastajanje krvi in nastanek krvnih strdkov, preventivno pa delujejo še pri nekaterih drugih simptomih, ki se pojavljajo v primeru pretirane ali pomanjkljive fizične aktivnosti.

Kompresijske nogavice imajo namesnko uporabo

Sodobne kompresijske nogavice v veliki meri ciljajo na športnike, predvsem na tiste, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi. Posebne obremenitve za noge seveda povzroča tek, še posebej na maratonske in ultramaratonske razdalje. Res je, da je krvni pretok pri teh aktivnostih spodbujen in pospešen, a zaradi dolgotrajnega teka in rednega nabijanja nog zastajanje krvi v stopalih ovira pretok in zavira tudi prenos kisika v mišice, kar lahko poslabša zmogljivost in vzdržljivost športnika. Kompresijske nogavice so oblikovane tako, da zožijo nekatere kanale in pospešijo pretok krvi skozi stopala in nazaj navzgor po telesu. To spodbudi hiter pretok in optimalno izmenjavo kisika in drugih snovi, ki omogočajo delovanje mišic.

Kompresijske nogavice uporabljajo tudi mnogi drugi uporabniki. Težave s pretokom krvi se lahko pojavijo tudi zaradi dolgotrajnega sedenja, stanja ali ležanja, izredno pogoste pa so pri nosečnicah in pri nekaterih boleznih. Treba je vedeti, da zgolj z nogavicami ni mogoče odpraviti vseh težav, pravzaprav lahko naredimo celo več škode kot koristi. Smiselno je ugotoviti dejanski vzrok, saj je slab pretok krvi lahko simptom resnejših težav. Več o kompresijskih nogavicah si preberite tukaj.

Categories
Šport

Tekaške smuči za vsak okus

Tek na smučeh je šport, s katerim se lahko ukvarjate tudi blizu doma, tečete pa lahko celo v mraku ali temi. Takšen tek je ena izmed najbolj priljubljenih sprostitev, saj je najboljši način fitnesa v naravi. Poznamo različne tehnike teka na smučeh: na primer drsalni, klasični tek ali hojo na smučeh. Vsaka tehnika pa seveda zahteva ustrezne tekaške smuči. In prav pri izbiri tekaških smuči se večkrat stori napako, zato si v nadaljevanju članka poglejmo, kakšne smuči poznamo in na kaj moramo biti pozorni pri nakupu.

Tekaške smuči za vse okuse

 

Tekaške smuči – katere vrste poznamo?

  • Tako so na primer tekaške smuči za klasično tehniko od 20 do 25 centimetrov daljše od višine človeka, seveda je pri tem pomembna tudi njegova teža. Od teže je odvisno, kakšni naj bosta trdota in elastičnost smuči. Takšne smuči imajo poudarjene krivine. Lahko imajo popolnoma gladko drsno oblogo, ki jo je potrebno mazati z voskom za oprijem, ali pa imajo “nano” drsno ploskev, ki je sami ne smemo mazati. Za začetnike so vsekakor bolj primerne smuči z narebreno drsno podlago, torej “nano” tekaške smuči.
  • Tekaške smuči za drsalno tehniko so krajše in nekoliko trše, od višine tekača naj bodo višje za približno 10 centimetrov. Za začetnike priporočamo še krajše smuči. Na splošno imajo smuči te vrste manj poudarjene krivine ter gladko drsno površino. Mažemo jih le z voski, ki omogočajo boljše drsenje.
  • Pohodne tekaške smuči so nekoliko širše.
  • Turne tekaške smuči pa so namenjene za hojo po celem snegu, in sicer v visokogorju. So širše in imajo jeklene robnike za različne vzpone.

Ko boste torej razmišljali o tem, kakšne tekaške smuči so primerne za vas, najprej razmislite o tem, za kaj jih boste uporabljali. Potrebujete profesionalne ali rekreativne smuči? Boste na smučeh tekli po urejenih progah ali izven urejenih prog? Vam je bolj pri srcu klasični slog? Vas mika prosti (skate) slog? Za pomoč se lahko obrnete tudi na izkušenega prodajalca v trgovini, ki vam bo zagotovo z veseljem ponudil strokoven nasvet. Ponubo opreme pa si lahko ogledate tudi na spletni strani hervis.si.

Categories
Šport

Fitnes, biti fit

Fitnes je način izboljševanja lastnosti, kot so fizična kondicija, gibljivost, optimalna telesna teža ter druge lastnosti zdravega človeka.

Pojem fitnes lahko razumemo na več načinov, lahko pomeni biti fit, lahko pomeni prostor z različnimi orodji in napravami namenjenimi izboljševanju fizične, gibalne in raznih drugih sposobnosti, v vsakdanjih pogovorih pa besedo uporabljamo še za označevanje raznih drugih stvari. Biti fit je v razvitem svetu postalo pravo gibanje pred več desetletji, ko so ljudje spoznali pomen gibanja za zdravo življenje. S tem namenom so se v razvitem delu sveta začeli odpirati fitnes centri, ki so omogočali izvajanje najrazličnejših vaj za različne cilje. V osnovi so se cilji delili na izboljšanje točno določenih sposobnosti ali lastnosti ter na splošno izboljšanje sposobnosti in lastnosti. Tipični primeri izboljšanja točno določenih sposobnosti so športniki ali rekreativci, katerim s tem fitnes omogoča izboljšanje rezultatov ali lažje doseganje ciljev. Šport ali rekreacijska aktivnost jim tega izboljšanja ne more zagotoviti, ker gre za čisto drugačne gibalne in druge aktivnosti. Kolesar lahko na kolesu trenira in izboljšuje zgolj del telesa oziroma sposobnosti, preostanek lahko omogoča nadgraditi fitnes. Pri splošnem izboljšanju gre za širšo paleto aktivnosti, ki imajo cilj razgibati celotno telo. S tem se ne izboljšajo zgolj gibčnost, gibalne sposobnosti, motorika in podobno lastnosti, ampak imajo splošne vaje v fitnes tudi širši učinek. Pri vadbi se znojimo, zato skrbimo za čiščenje telesa ter boljšo obnovo kože. Ker telo potrebuje več energije, se proces prebave bistveno izboljša. Znani so še številni drugi širši učinki, na splošno fitnes poskrbi za bistveno boljše splošno počutje in zdravstveno stanje. Bistvena prednost takšnega načina izboljševanja svojega zdravstvenega stanja je v tem, da so vse aktivnosti lahko strokovno določene, nadzorovane, merjene in izvajanje. V drugih primerih so pogoste preobremenitve ter rani negativni učinki, skupaj z posledicami v prihodnosti.

Fitnes je mnogim osebam izboljšal zdravstveno stanje.

https://www.hervis.si/store/Oprema/Naprave-in-oprema-za-fitnes/c/2_fitnessgeraete_zubehoer

Categories
Počitnice Šport

Zimske počitnice velja preživeti aktivno

Zimske počitnice so lahko prijetno s koristnim izkoristimo za gibalne aktivnosti ali razne druge koristne aktivnosti.

Aktivno preživete zimske počitnice vsebujejo športne aktivnosti , delavnice ter razne druge aktivnosti. Možne športne aktivnosti so zelo različne, otrokom najbolj prijajo športne aktivnosti na snegu. Ponudba športnih aktivnosti na snegu je veliko, prevladujejo smučanje, deskanje, drsanje in podobne aktivnosti. Preko raznih društev, zavodov in drugih organizatorjev na ta način dobimo dostopne in prijetno preživete zimske počitnice. Ponudbe po dostopnih cenah zagotavljajo prevoz, smučarsko karto, učitelja ter topel obrok. Starši morajo zagotoviti predvsem brezhibno smučarsko oziroma ustrezno drugo opremo ter varnostno opremo, kot je čelada. Podobno je s številnimi drugimi aktivnostmi, v večjih mestih jih je jasno več ter na večjih lokacijah. Takšne aktivne zimske počitnice so zelo dobra odločitev, saj se otroci gibajo, niso prepuščeni brezdelju ter imajo zagotovljeno varstvo. Veliko je tudi razih delavnic, ogledov raznih prireditev in raznih drugih podobnih aktivnosti. Možnih aktivnosti je veliko, sezname se dobi preko raznih virov. Šole so primarni vir možnih informacij, veliko pa je možnost tudi v raznih društvih, zavodih. Starši se lahko pozanimajo tudi pri starših vrstnikov, ki imajo bodisi planirane aktivnosti ali so v podobnih dilemah. Verjetno najboljša rešitev za otroke in starše pa so družinske zimske počitnice. Prosti čas koristi staršem in otrokom, skupaj je možno početi pisan nabor aktivnosti. Bližnja večja ali manjša smučišča sodijo med najbolj zaželene možnosti, na njih je možno v nekaterih primerih poleg smučanja tudi desetkati ali teči na smučeh. Za vse, ki ne smučajo, deskajo ali tečejo na smučeh, nudi zasnežena okolica možnosti za različno dolge in zahtevne pohode po zimski pokrajini. Za opremo v večjih smučarskih središčih nudijo tudi izposojo raznih rekvizitov, kar pomeni skrb manj za aktivno preživete zimske počitnice.

Zimske počitnice so dogodek, ki ga vsi otroci pričakujejo ter v njem neizmerno uživajo.

Categories
Šport

Športna oprema – izvrstna izbira

Športna oprema je dandanes nujen pripomoček, kadar se udejstvujemo v športnih aktivnostih. Ne glede na to ali gre za Nike nahrbtnik za tenis, Adidas športne čevlje za nogomet ali pa teniški lopar Wilson.

Poznamo res mnogo različnih vrst proizvajalcev športne opreme in dodatkov, ki olajšajo naš trening. Ne glede na to ali se s športom ukvarjate profesionalno ali pa le za hobi, pravilna oprema vam bo trening olajšala in ga naredila prijetnejšega. Sam sicer ne posvečam toliko pozornosti vrhunski opremi, razen dvema dejavnikoma. To so kvalitetni športni copati in kvalitetna oblačila, ki odvajajo znoj in ne ovirajo gibanja mojega telesa pri športu. Zakaj dobri športni copati?

Odgovor je precej enostaven. Kvalitetni copati zagotavljajo stopalu oporo, ki si jo zasluži, stopalo pa kljub intenzivnemu udejstvovanju v športu ne trpi. Tu pa so še oblačila. Poleti tega niti ne opazimo, kaj pa pozimi, ko je zunaj mraz in pod več plastmi oblačil dodobra zašvicamo? Takrat se lahko hitro prehladiš, tako imenovano aktivno perilo pa poskrbi, da smo vedno suhi, tudi takrat, ko se pošteno znojimo.

Vsekakor se vam v športno opremo splača vložiti nekaj denarja, saj se vam bo to pri samem športu povrnilo. Svetujem vam, da nakupe opravite v katerem izmed večjih trgovskih centrov, kjer najdete priznane in tudi lastne blagovne znamke, katerih cena je vedno ugodna. Nakup pa lahko opravite tudi prek spleta, a se sam pred le-tem rad prepričam o kvaliteti izdelkov. In ne pozabite, navsezadnje je najpomembnejše gibanje in ne športna oprema.

Categories
Športna oprema

Tekalna steza Weslo Cadence G5

Udobno blaženje
Vaša prioriteta pri nakupovanju tekalne steze mora biti udobje. Welso Cadence G 5 Treadmill se ponaša z udobnim blaženjem, ki prinaša vse udobje, ki ga potrebujete za tek. Udobje je tista lastnost, ki si jo mora na tekalni stezi želeti vsakdo. Tu je to zagotovo velik del steze.

Prednosti
· Preprosta uporaba: če iščete tekalno stezo, ki je preprosta za uporabo, potem je to vaš odgovor. Nima zapletenih delov, za pravilno uporabo pa potrebujete le navodila za uporabo.
· Cena prijazna strankam: cene tekalnih stez Weslo ne presegajo 500$. Potrebujete le majhen proračun in imeli boste lastno domačo fitness opremo.
· V naprej nastavljeni fitness programi: o svojih vadbah ne rabite skrbeti; za to je poskrbljeno. Preprosto morate izbrati vnaprej sestavljene programe in pričeti z vadbo. To velja za motorizirane možnosti Weslo tekalnih stez.
· Zadosten prostor za vadbo: Tekalne steze Weslo niso velike v primerjavi z drugimi znamkami, a ta vam bo zadostno služila. Prostor je dovolj velik, da omogoča vadbo brez omejitev.
Slabosti
· Težko nastaviti vijake: Ko boste enkrat odstranili vijake, jih boste težko ponovno naravnali. To bo vzelo veliko vašega časa, zato jih raje ne ustavite.
· Ima šibek tekalni pas: stabilnost pasu ni takšna, kot bi pričakovali. Je šibka, kar daje občutek nevarnosti med vadbo. Ker pa so tekalne steze Weslo namenjene za hojo si ne povzročajte skrbi.

Končno mnenje o tekalni stezi Weslo Cadence G 5.9:
Weslo Cadence G 5.9 se ponaša z izjemnimi lastnostmi, ki skupno ustrezajo vsaki osebi, ki si želi izgubiti težo.
· 6 dni vnaprej nastavljenih programov – s 6 vnaprej nastavljenimi programi se bodo izpolnile vaše sanje o izgubi telesne teže; v najbolj nepredstavljivem času. Programe so zasnovali profesionalni trenerji in omogočajo, da so vse vaše vadbe produktivne.

Categories
Šport

Aktivne počitnice, oddih z odliko

Aktivne počitnice so aktiven oddih v čudovitem naravnem okolju ter aktivnostim prilagojenih pokritih prostorih.

Sodobnemu človeku aktivne počitnice več kot koristijo. Moderen življenjski slog zaznamujejo številne aktivnosti, zanje je značilna intenzivnost in dinamika dogajanja dan za dnem. Na vse te aktivnosti mora biti človek dobro fizično in psihično pripravljen, če želi dobro prenesti vse izzive in napore sodobnega časa. Dobro fizično in psihično pripravljenost nudijo aktivne počitnice, ki potekajo v naravnem okolju ter ustreznih pokritih prostorih. Kombinacija naravnega in umetnega okolja je ključna za uspeh aktivne krepitve telesa in duha. Rogla je čudovito naravno okolje Pohorja, ki tudi sredi poletja poskrbi za približno deset stopinj Celzija nižje temperature v primerjavi z dolino. Za aktivne počitnice ima Rogla poleg naravne danosti tudi pokrite prostore, kot so kolesarski center, športna dvorana ter razne druge namenske prostore. Kombinacija naravnega okolja in pokritih prostorov je idealna iz več razlogov. V naravnem okolju se človek lahko nadiha svežega zraka, kar aktivne počitnice oplemeniti z izjemnimi učinki za organizem. Pokriti prostori so namensko ustvarjeno umetno okolje, omogoča pridobivanje točno določenih koristi za človekovo fizično in psihično boljšo kondicijo. Poleg tega v primeru slabega vremena, lahko program vadbe poteka nemoteno oziroma ima na voljo ustrezno alternativo. Za aktivne počitnice je značilno, da nudi pestro paleto aktivnosti. Plavanje, hoja, kolesarjenje, plezanje, rolanje, namizni tenis ter številne druge aktivnosti poskrbijo, da je vsak del človeškega telesa razgiban in preko strokovnega vodstva tudi okrepljen. Kombinacija različnih športnih disciplin ter aktivnosti na splošno ni naključna, ampak je strokovno premišljena in načrtovana. Človeški organizem je celota sestavljena iz različnih organov ter drugih delov telesa. Skupaj so povezani v celoto, ki omogoča gibalne, umske in druge sposobnosti človeka. Njihovim lastnostim in zahtevam primerno jih lahko kakovostno izboljšujemo v njihovih sposobnosti zgolj na osnovi strokovnega znanja in izkušenj.

Aktivne počitnice so pametna odločitev, sodobnemu človeku bi morale postati rutina.

Tukaj