Najboljše jedi iz sliv Dec20

Najboljše jedi iz sliv

Slive so sadje, ki zaradi svojega kiselkasto osvežilnega okus posebno prijajo med vročimi poletji, vse premalo ljudi pa se zaveda, da so slive še kako uporabne tudi v kuhinji, saj lahko pripravimo mnogo raznolikih jedi iz sliv. Pripravimo lahko številne jedi iz sliv, ki segajo od povsem...

5 (in več) zdravilnih lastnosti kivija Okt20

5 (in več) zdravilnih lastnost...

Kivi spodbuja delovanje mišic Kivi vsebuje ogromne količine magnezija in vitamina C, ki v kombinaciji izgorevata maščobe in skrbita za hitrejše delovanje mišic. Zato je priporočljivo, da si kivi privoščimo pred in po treningu oziroma vadbi. Ker je v kiviju ogromno encima aktinidina,...

Domač sadni jogurt Okt19

Domač sadni jogurt

Sadni jogurt je okusna in osvežilna rešitev za trenutke, ko si zaželimo nekaj sladkega ali lahkega za zajtrk, malico ali večerjo. Za potešitev lakote mu lahko dodamo svoje najljubše kosmiče in že imamo zdrav obrok. Žal pa kupljeni sadni jogurti vsebujejo sladila ali večje količine...

»Super sadje« ali borovnica Avg29

»Super sadje« ali borovnica

Borovnica – nabiranje in uporaba Borovnica izvira iz Severne Amerike. V Sloveniji plodovi borovnice, relativno nizkega in močno razvejanega grmičevja dozorijo v poletnih mesecih, ko je torej pravi čas za nabiranje tega sadja z istim imenom. Borovnice so sladko-kislega okusa in temnomodre...

Ne jeste suhega sadja, ker se bojite kalorij? Avg25

Ne jeste suhega sadja, ker se ...

Sadje so v Mezopotamiji začeli sušiti že štiri tisočletja pred našim štetjem. Najpomembnejša lastnost suhega sadja je ta, da ga lahko zaradi tega, ker mu je bila odvzeta vsa vlaga, hranimo tudi več let, ne da bi se pokvarilo. Mnogi ga obožujejo predvsem zaradi sladkega okusa, ima pa...

Suho sadje – zdrav vir energije Avg24

Suho sadje – zdrav vir energij...

Pravijo, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran, vsekakor pa velja tudi, da lahko že manjša količina suhega sadja blagodejno vpliva na naše zdravje. Znano je, da ima sveže sadje veliko vsebnost vode, kar 80 %, s sušenjem pa se mu prostornina in teža zmanjšata kar za štirikrat....

Sliva – uporaba in pozitivni učinki Avg08

Sliva – uporaba in pozitivni u...

Sliva je v naši prehrani pogosto spregledan plod drevesa z istim imenom. Obstaja več kot 2000 različnih vrst sliv. Sadeži načeloma dozorijo poleti, zato je zdaj več kot primeren čas, da izkoristite vse pozitivne učinke, ki vam jih slive ponujajo. Med drugim veljajo celo za »hrano za...

Zanimiva in zabavna dejstva o jagodah Avg05

Zanimiva in zabavna dejstva o ...

Dandanes ima domala vsak vrt rezerviran kotiček za jagode, dejansko pa jih Evropi načrtno kultiviramo šele od začetka 19. stoletja, pred tem pa so jih v 17. stoletju prvi začeli kultivirati ameriški staroselci. Kot sadež, dan od narave, so bile jagode poznane že v stari Grčiji, kjer...

Jagoda – več kot le osvežitev Jul07

Jagoda – več kot le osvežitev

V teh vročih poletnih dneh ni lepšega kot to, da si privoščimo veliko skodelico sladkih in osvežilnih jagod. Ni pa ta priljubljen rdeč sadež zgolj osvežitev in krepčilo; je tudi izredno zdravilen sadež, kar so vedeli že stari Rimljani. Jagode so uporabljali za zdravljenje duševnih bolezni, bolezni srca in ožilja, zbijanje vročine in celo kot sredstvo proti slabemu zadahu. Po pričevanju naših dedkov in babic pa naj bi imele jagode tudi posebno čarobno moč – če je dekle sanjalo o jagodah, naj bi rodila veliko otrok. Jagode sicer sodijo med jagodičevje. Jagoda ima prepoznavne bele cvetove iz katerih septembra vzbrstijo...

Ali ste vedeli, da ima kivi številne dobre lastnosti? Jul07

Ali ste vedeli, da ima kivi št...

Kivi krepi imunski sistem V tem zelenem sadežu se nahajajo ogromne količina kalija in vitamina C, ki sta bistvena dejavnika krepitve imunskega sistema. Nekateri zdravniki celo priporočajo pogosto uživanje kivija, nekoliko šaljivo bi lahko celo rekli, da »en kivi na dan prežene zdravnika...