Če želite jesti zdravo in ugodno, naredite domači jogurt Okt11

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Če želite jesti zdravo in ugodno, naredite domači jogurt

Vam telo zaradi laktoze zavrača mleko, zaradi česar se morate mlečnih proizvodov izogibati, a jih vseeno obožujete? Bi radi uredili svojo prebavo? Ali pa nemara le gurmansko uživali? Domači jogurt vam je v vseh primerih prijazen, nemara pa je še ugodnejši kot tisti kupljeni, vsekakor pa bolj zdrav.

Domači jogurt je lahko iz kupljenega ali domačega mleka

Najbolj zdravo bo, če boste domači jogurt delali iz domačega mleka, kupljenega na kaki kmetiji ali mlekomatu. Sicer pa je domači jogurt možno narediti tudi iz v mlekarnah predelanega mleka. Enostavno ga še enkrat prekuhajte, potem pa ohladite na štiri stopinje Celzija. Mleku dodajte svoj najljubši navadni jogurt, dobro premešajte, »cepljeno« mleko nalijte v skodelice, potem pa kakšen dan pustite stati na sobni temperaturi, da mleko s pomočjo jogurtnih kultur oz. mikroorganizmov fermentira. Dalj časa, kot boste domači jogurt pustili zoreti, bolj aromatičen bo, najverjetneje tudi čvrstejši. Ko boste delovanje mikroorganizmov želeli močno upočasniti, domači jogurt postavite v hladilnik, kjer bi moral podobnega okusa ostati tudi več dni.

Domači jogurt je lahko tudi probiotični domači jogur

Znano je, da je probiotični jogurt še bolj zdrav in ugodno delujoč za človeški organizem. Posledično ga trgovci tudi višje vrednotijo. K sreči lahko probiotični jogurt prav tako sami cepite z mlekom in s tem njegovo količino povečate. Enostavno v zgoraj opisanem postopku uporabite probiotični jogurt.

Domači jogurt kot kislo mleko

Pogosteje doma delamo kislo mleko. Razlika je pravzaprav le v tem, da za kislo mleko uporabimo sveže, neprekuhano mleko, ki mu ne dodamo jogurtnih mikrokultur. Enostavno mleko nalijemo v skodelice in pustimo mikroorganizmom, da ga na sobni temperaturi spremenijo v malce drugačne vrste, nemara malce bolj kisel domači jogurt.

Kakršenkoli domači jogurt boste že delali, ne pozabite, da ga lahko začinite s sadjem, čokolado, oreščki ali čim drugim po svojem okusu.