Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Klasična ali dvižna garažna vrata?

  • Dvižna garažna vrata

Dvižna garažna vrata postajajo vedno bolj priljubljena izbira pri opremljanju garaže, vendar pa niso primerna za vse tipe prostorov. Pred nakupom dvižnih garažnih vrat je tako potrebno razmisliti (predvsem pa izmeriti), ali je pod stropom dovolj prostora za tovrstna garažna vrata. Dvižna garažna vrata običajno omogočajo daljinsko voden način odpiranja in zapiranja, kar vam bo prihranilo precej časa in energije. Posebna oblika dvižnih garažnih vrat so dvižna garažna vrata s prehodom, primerna predvsem za ljudi, ki v hišo pogosto vstopajo kar skozi garažo. Dvižna garažna vrata tako omogočajo prihranek energije, saj vam ni potrebno vsakič znova odpirati celotnih vrat. Poleg dvižnih garažnih vrat pa se vse bolj uveljavljajo tudi industrijska dvižna vrata, pri katerih je bistvenega pomena predvsem njihova trpežnost, saj so običajno izpostavljena precej drugačnim razmeram (viličarji …) kakor običajna dvižna garažna vrata.

  • Klasična garažna vrata

Za razliko od dvižnih garažnih vrat pri klasičnih (običajno so tu mišljena enokrilna ali dvokrilna garažna vrata) ne bo težav s prostorom pod stropom. Tudi klasična garažna vrata, podobno kot dvižna garažna vrata, dandanes večinoma omogočajo daljinsko odpiranje in zapiranje. Do nedavnega so je za izdelavo klasičnih garažnih vrat uporabljal predvsem les, vendar pa ga vse bolj uspešno zamenjujejo drugi materiali. Združitev preverjene klasike in modernih pristopov je torej pogosto prava formula za uspeh tudi pri garažnih vratih.

Odločitev je torej odvisna predvsem od vas, vaših želja, potreb in realnih možnosti, ki jih prostor ponuja. Tako klasična kot dvižna garažna vrata imajo svoje prednosti in slabosti, ki pa so običajno odvisne od povsem individualnih okoliščin. Pred nakupom garažnih vrat torej dobro razmislite – da vam bodo garažna vrata, klasična ali dvižna, služila čim dlje!