Kako lahko z eko sklad okni privarčujete med gradnjo ali obnovo Avg18

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Kako lahko z eko sklad okni privarčujete med gradnjo ali obnovo

V zadnjih nekaj letih je vedno več govora o tako imenovanih eko sklad oknih, večina ljudi, ki gradi ali obnavlja svoje hiše ali stanovanja pa ne ve čisto točno, kaj eko sklad okna sploh so. Eko sklad je javni finančni sklad, njegova dejavnost pa je kreditiranje naložb na področju varstva okolja, skladno s politiko Evropske unije. Sklad spodbuja energetsko učinkovito obnovo in v okviru tega z nepovratnimi sredstvi subvencionira menjavo lesenih oken v višini 25 % investicije – zato tudi govorimo o eko sklad oknih. Pozorni moramo biti na to, da v letošnjem letu subvencija velja le za lesena eko sklad okna in ne več za PVC okna.

Zakaj so subvencionirana le lesena eko sklad okna?

Občani se predvsem zaradi višje začetne investicije in s tem povezane daljše vračilne dobe investicije z vidika prihranka energije, redkeje odločajo za vgradnjo lesenih oken. To je dodaten razlog, da je vedno bolj upravičeno spodbujanje vgradnje lesenih eko sklad oken. Poleg tega je odločitev sklada v letu 2011 tudi skladna z nacionalno politiko lesa, ki je bila sprejeta v Državnem zboru – les oziroma gozdovi namreč predstavljajo znižanje ravni CO2. V primerjavi s PVC okni je emisija CO2 pri izdelavi lesenih oken kar dvakrat manjša, pri izdelavi lesenih oken pa se porabi kar sedemkrat manj energije.

Eko sklad okna prijazna do denarnice in do okolja

Papirologija za pridobitev nepovratnih sredstev Eko sklada je precej komplicirana zato dobro preberite pogoje na njihovih spletnih straneh. Subvencija je dober način prihranka sredstev med finančno zahtevno gradnjo ali obnovo zato si lahko z vgradnjo eko sklad oken povrnete do 25 % investicije. Vsekakor shranite vse predračune in račune za okna, saj boste le tako lahko uveljavili subvencijo za eko sklad okna, pozanimajte pa se tudi pri svojem prodajalcu oken, če tudi papirologijo pripravijo oni.