Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Google Adwords – oglaševanje, ki je učinkovito in kreativno!

Zakup ključnih besed, drugače imenovan tudi kot PPC (Pay per Click) ali Google Adwords, je eden najučinkovitejših načinov oglaševanja. Blagovnim znamkam oz. uporabnikom namreč omogoča, da se njihovi oglasi prikazujejo le kupcem, ki v tistem trenutku iščejo njihove izdelke ali storitve. Takšen način oglaševanja je preprost in učinkovit tudi kar se tiče obvladovanja stroškov, saj uporabnik plača samo, kadar potrošniki dejanski kliknejo oglas. Za vas smo tokrat pripravili 6 najpogostejših vprašanj, ki pestijo uporabnike.

 

Kateri so najpomembnejši elementi dobrega Google Adwords oglasa?

Prva stvar, ki jo vsak opazi, je zagotovo naslov oglasa. Le-ta moram imeti ne le dodano vrednost, ampak tudi t.i.  »call to action«. Glede na to, da se bodo poleg našega oglasa po vsej verjetnosti pojavljali tudi oglasi konkurence, je pomembno, da je oglas nekaj posebnega in da zadovolji potrebe naših potencialnih kupcev. Potencialni kupci morajo dobiti občutek, da bodo s klikom na oglas prišli natančno do tistega, kar v tistem trenutku iščejo. Poleg tega je smiselno v oglas vključiti tudi  relevantne ključne besede, s čimer se bo povečala možnost za več klikov. Še ena stvar, ki je nikakor ne smemo pozabiti, je testiranje oglasov. Smiselno je pripraviti več različnih oglasov, spremljati statistiko ter se hitro odzivati na rezultate. Ko že mislimo, da smo pripravili zmagovalen oglas, lahko vedno s testiranjem in optimiziranje ustvarimo še boljšega.

Koliko časa je smiselno oglaševati na Googlu?

V nekaj dneh je nesmiselno pričakovati neke berljive rezultate. Oglaševanje na Googlu zahteva svoj čas ter redno spremljanje in optimiziranje rezultatov. Šele po parih mesecih lahko bolj natančno definiramo uspešnost oglaševanja. Ob tem pa morajo biti seveda tudi jasno zastavljeni cilji ter pravilno nastavljene metrike.

 

Kdaj je zakup ključnih besed (PPC) boljši kot optimizacija spletne strani (SEO)?

Statistika kaže, da ljudje bolj zaupajo organskim zadetkom. Žal pa je tako, da z optimizacijo spletne strani počasi pridobivamo mesta med zadetki. S PPC kampanjo se lahko čez noč pojavimo na prvi strani – vendar med plačljivimi zadetki. Tovrstno oglaševanje je najbolj uporabno v primerih, ko želimo oglaševati sezonske ali enkratne storitve/izdelke. S PPC kampanjo si zagotovimo takojšnjo vidnost. Na ta način pripeljemo na spletno stran ljudi s ključnimi besedami, ki smo jih sami določili in so najbolj relevantne. Pri optimizaciji spletne strani se pogosto dogaja, da na stran pridejo obiskovalci, ki so iskali ključno besedo, ki se slučajno pojavi na naši spletni strani, vendar zanjo spletna stran ni optimizirana. PPC pa ima tudi druge prednosti. Vsak trenutek lahko preverimo, kateri oglasi so pri obiskovalcih uspešni in kateri ne. Brez težav oglas spremenimo ali začnemo oglaševati drugo ključno besedo. PPC omogoča ciljno oglaševanje glede na lokacijo obiskovalci. SEO tovrstnega ločevanja ne omogoča.

Kako izkoristiti rezultate PPC kampanje za nadaljnji marketing?

Googlova orodja v povezavi s prilagojenimi metrikami omogočajo natančno spremljanje vseh rezultatov PPC kampanje. Rezultati, ki jih dobimo s takšno kampanjo, lahko za podjetje pomenijo čisto zlato, le pravilno se jih mora obdelati, interpretirati in na koncu izkoristiti za rast podjetja. Omogočajo namreč identifikacijo kje na spletu se nahajajo naši kupci oz. ali so le-ti tukaj sploh prisotni, kaj jih najbolj zanima, katere storitve oziroma produkte kupci iščejo ter kdaj jih iščejo.

Da, s pomočjo PPC-ja lahko dobimo vse te odgovore in še veliko več. Že v preteklosti se je izkazalo, da podjetja rezultate takšnih kampanj brez težav uvrstijo v svoj 360-stopinjski pristop k marketingu in se s tem še bolj približajo potencialnim kupcem.

Na kakšne načine lahko razširimo navaden tekstovni oglas?

Poznamo več načinov razširitve. Osnovnih načinov je pet. Prvi je dodatna informacija o lokaciji. Ta podatek se pokaže pri oglasu v tekstovni obliki, hkrati pa je prikazan tudi zemljevid s točno označeno lokacijo. Ta način je uporaben, če oglašujemo podjetje, prodajni center, trgovino, hotel ipd. Drugi način je dodatna informacija o telefonski številki, ki se prikaže v oglasu. Številka je dobro vidna in pomaga uporabniku, da hitreje najde kontakt oglaševalca. Ta način je še posebej uporaben za pametne mobilne telefone, saj lahko uporabnik s klikom na številko takoj sproži klic. Tretji način omogoča razširitev oglasa z dodatnimi linki, ki kažejo na spletno stran oglaševalca. Z dodatnimi linki lahko lažje targetiramo uporabnike in ponudimo bolj specifične oglase. Četrti način bi lahko poimenovali kar družaben način. Pri tem načinu uporabljamo logiko “všečkanja” iz družabnih omrežij. Oglas s to vrsto razširitve poleg osnovnega teksta vsebuje še “+1” gumb, s katerim lahko uporabnik “glasuje” za oglas. Peti način omogoča, da oglas pripravimo kot oglas za mobilno aplikacijo, kar je danes logična posledica tega, da število mobilnih aplikacij skokovito narašča. Možnosti za druge dodatne informacije v oglasih je še precej. Pri tem gotovo ne smemo pozabiti na oglase o produktih, pri katerih je možno prikazati slike in dodatne informacije o posameznih produktih. Ta način je zelo primeren za oglaševanje spletnih trgovin in njihovih izdelkov.