Goveja juha, slovenska klasika Jun21

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Goveja juha, slovenska klasika

Goveja juha je tradicionalna jed .

Dobra goveja juha je klasika dobrega kosila. Dobro kosilo je danes mogoče tudi na druge načine. Vendar je goveja juha med vsemi drugimi pridobila statusni simbol. Goveja juha se pripravi iz dobrega kosa mesa. Kot samo ime pove, goveja juha ne more obstajati brez govejega mesa. Goveja juha poleg dobrega kosa govejega mesa vsebuje tudi kosti in jušno zelenjavo. Jušno zelenjavo sestavljajo korenje, čebula, navadna zelena, por, peteršilj, česen. Goveja juha vsebuje tudi začimbe, vendar jih dodajamo po svojem okusu. Največkrat se odločimo za sol ali poper. Dodana količina je zelo odvisna. Nekateri dodajo več popra, drugi več soli, nekateri pa obe začimb. V nekaterih primerih lahko govorimo o pretiravanju oziroma pretiranih količinah popra ali soli ali obeh začimb hkrati. Zdravniki in zdravstveni strokovnjaki to sicer odsvetujejo. Vendar nekatere to ne izuči vse do takrat, ko nastopijo težave zaradi pretiranih količin točno določenih začimb. Zmernost je bila in je še vedno dobra popotnica za zdravo življenje. Čeprav je pri okusu jedi večkrat prekršena. Juho postrežemo kot bistro juho. Deluje zelo krepčilno. Imamo pa možnost dodati tudi rezance, riž, nekateri dodajo tudi jušne kroglice ali kakršne koli druge dodatke. Kosilo v tradicionalni predstavi brez dobre juhe ni pravo kosilo. Časi se seveda spreminjajo, kosila obsegajo tudi druge jedi. Odločitev je na strani posameznika. Možnosti je zelo veliko. V veliko primerih je odločitev pogojena z možnostmi. Doma si kuhanje prilagodimo svojim sposobnostim in zmožnostim. V primeru, jemo zunaj se prilagajamo ponudbi. Juha je klasika veliko gostinskih obratov. V nekaterih krajih jo je pravi greh izpustiti. Seveda pa to ne velja v vseh primerih. Ponudba je danes tako pestra in bogata, da velikokrat ljudje ne vedo kaj izbrati. Odlična alternativa je gobova juha, posebno v primerih, ko gre za sveže sestavine. Goveja juha je v Sloveniji zelo priljubljena jed.