Hladilnik ima velik pomen pri delovanju motorja Avg09

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Hladilnik ima velik pomen pri delovanju motorja

Vsak avtomobil za delovanje potrebuje kar nekaj brezhibnih hladilnih sistemov. Najpomembnejša hladilnika sta hladilnik vode in hladilnik zraka, odvisno ali gre za bencinski ali za dizelski motor in haldilnik klime ali kondenzator. Poglejmo si značilnosti in delovanje posameznih hladilnih sistemov v avtomobilu.

Hladilnik vode
Kot smo omenili je hladilnik zagotovo temeljni del vsakega motorjain služi za odvajanje toplote, ki nastane v motorjih z notranjim izgorevanjem. Med vožnjo zrak ohlaja hladilna rebra na hladilniku, ta pa skrbi, da se motor preko hladilne vode konstantno ohlaja.

Hladilnik zraka
Naloga hladilnika zraka je, da hladi vroči zrak, ki prihaja iz motorja preko turbine. V tem sistemu ni hladilne tekočine in se uporablja navadno uporablja pri turbo dizelskih motorjih. Ta hladilnik skrbi za to, da v motor prihaja čimbolj ohlajen zrak, saj ima v sebi več kisiha kot vroči zrak in zato lahko motor iztisne več moči.

Hladilnik klime
Klimatski sistem v avtomobilu skrbi za prijetnejšo vožnjo tako v vročih kot v manj vročih dneh. Zrak se ohlaja preko kompresorja, ki potuje po sistemu in v kabino vstopi preko filtra. Pregled klimatskega sistema je potrebno preveriti na približno vsaki dve leti in po potrebi zamenjati filter ter hladilno tekočino.