Hoja lahko pospeši prebavo Sep21

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Hoja lahko pospeši prebavo

Mnoge modrosti nas že dolgo časa učijo, da je hoja eden najboljših pospeševalnikov prebave. V našem hitrem življenjskem tempu smo navajeni nekaj pojesti, po jedi pa malce počiti, da se telo sprosti od siceršnje delovne naglice. Boljši pristop bi bilo manjše kosilo oz. večerja, neposredno zatem pa kratek in umirjen sprehod. Nasploh je hoja najbolj naravna oblika rekreacije in je kot taka izredno pomembna za splošno zdravje in počutje. Tudi za uspešno prebavo.

Prebava na delovnem mestu in doma

Tudi v službi, pa čeprav je čas za malico zelo omejen, poskusite po zaužitem obroku zagrabiti sodelavca in skupaj z njim narediti krog ali dva okoli stavbe, dvorišča ali kjerkoli pač že. Doma, ko opravljate razne drobne opravke, si vsake toliko časa vzemite nekaj minut premora in se sprehodite po domačem vrtu, mimo cvetlične grede ali v bližnjem parku oz. gozdu. Najbrž boste v bližini našli tudi kake stopnice; vsak dan se nekajkrat povzpnite po njih. Ne pozabite, da prebava ne deluje le neposredno po zaužitem obroku, temveč skozi ves dan in celo noč.

Telovadba in kisik

Medtem ko hodite, telo vase dobi več svežega kisika, glava se spočije od dnevnih rutin, prebava pa ima korist zaradi aktivnega gibanja, ki zahteva uporabo večine telesnih mišic, tudi mišic, ki obdajajo prebavni trakt, posledično pa ugodno delujejo nanj. Osnovna telovadba je ključ do uravnotežene prebave in hkrati pomaga pri sprostitvi telesnih plinov. Medtem ko hodite, pustite umu, da tava, se ozira v nebo in recimo išče živalske oblike v oblakih – pustite umu otroško svobodo vsaj za tistih nekaj prostih minut. To vam bo pomagalo, da se boste otresli dnevnega stresa, kar bo sprostilo pozivno energijo in ugodno pospešilo prebavo.

Hoja je odlična priložnost, da preživite sproščujoč čas sami s seboj ali svojimi bližnjimi, hkrati pa izboljšuje prebavo in splošno zdravje.