Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Kaj lahko povzroči pik klopa?

Pri nas je veliko možnosti, da dobimo klopa, sploh pa na določenih predelih države. Če vas zanima, kateri predeli so najbolj ogroženi s to drobno, toda zelo nevarno živaljo, si lahko pogledate na spletu, kjer boste na zemljevidu Slovenije opazili rdeče obarvana polja. Še posebej ogroženi so predeli, ki segajo do 600 metrov nadmorske višine. Prav tako je znano, da klopa lahko veliko prej dobimo prav v določenih obdobjih letnega časa. Ker pa nam je mati narava postavila nekoliko drugačna pravila, klopa lahko dobimo tudi izven sezone, ki je najpogostejša za to nevarnost.

Pik klopa je v resnici izjemno nevaren, zato je potrebno takoj ukrepati. In kako vemo, da nas je pičil klop? Na določenem predelu, kjer smo klopa odstranili, se kaj kmalu zatem pojavi specifičen kolobar, ki lahko postaja vedno večji.

Na pik klopa moramo torej biti ves čas pozorni. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da posledice pika doživimo veliko kasneje, ko si sploh ne predstavljamo, da je vzrok naših težav ravno pik klopa.

Ugriz klopa je zelo nevaren.

Pik klopa lahko povzroči klopni meningitis

Klopni meningitis je pri nas kar pogosta bolezen. Raziskave so pokazale, da pri nas za to boleznijo na leto zboli kar nekaj sto ljudi. Pomembno je, da poznamo simptome klopnega meningitisa. Med najpogostejše in najbolj specifične sodijo povišana telesna temperatura, stalna utrujenost, trd vrat in siljenje na bruhanje.

Morda je pik klopa za marsikoga povsem nepomembna stvar, saj se kar veliko ljudi še vedno dobro ne zaveda, kaj lahko povzroči tako majhna žival. Pik klopa v končni fazi lahko povzroči celo popolno izgubo spomina in v najhujših primerih celo smrt.

Ravno zato je izjemno pomembno, da nas o klopnem meningitisu pričnejo poučevati že zelo zgodaj in da se pred to kruto izkušnjo izognemo na najrazličnejše načine. Ko pridemo iz gozda, s travnika in podobnih površin, kjer se te drobne in nevarne živali nahajajo, se moramo zato najprej temeljito pregledati. več si preberite na strani sos-klop.si.