Kaj zagotavlja zdravstvena zavarovalnica Jan22

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Kaj zagotavlja zdravstvena zavarovalnica

Zdravstvena zavarovalnica ima poseben družbeni status v Sloveniji. Ker sama ustava določa, da je Slovenija socialna država, to pomeni, da ima tudi javen sistem zdravstva. Pri nas je sistem urejen tako, da tisti, ki plačujejo zavarovanje, so tudi upravičeni do brezplačnih zdravstvenih storitev. V tem sistemu ima zdravstvena zavarovalnica vlogo zbiratelja denarnih sredstev, ki se namenjajo v zdravstveno blagajno. Tisti, ki ste nekoliko bolj na tekočem, ste lahko v zadnjih letih opazili, da se iz naslova obveznega zavarovanja briše čedalje več zdravstvenih storitev. Zdravstvena zavarovalnica, ki skrbi za dodatno zdravstveno zavarovanje, zbira premije, iz katerih se financirajo vsa doplačila, ki nastanejo takrat, ko se zdravstvena storitev ne znajde na listi upravičenih iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Kdo pa potrebuje storitve, ki jih ponuja zdravstvena zavarovalnica? Tukaj velja najprej omeniti, da vsi otroci in mladostniki s statusom dijaka oziroma študenta med 18. in 26. letom imajo obvezno zdravstveno zavarovanje urejeno prek staršev. Ti storitve dodatnega zavarovanja, ki jo ponuja zdravstvena zavarovalnica, ne potrebujejo. Vendar pa vsak, ki nima statusa dijaka ali študenta in je starejši od 26. let, mora skleniti dodatno zavarovanje, saj v nasprotnem primeru mora sam kriti vsa doplačila, ki nastanejo v procesu zdravljenja.

Zdravstvena zavarovalnica običajno ponuja različne sheme za plačevanje premij. Preverite na tem naslovu. Lahko se dogovorite za mesečno, trimesečno, polletno in letno plačilno shemo, odvisno pač od vaših preferenc in dohodkov. Nekateri raje izkoristijo letno shemo, ki jo ponuja zdravstvena zavarovalnica, zato da jim sproti ni potrebno misliti na plačevanje še ene dodatne položnice, saj s tem privarčujejo na času in tudi transakcijskih stroških.