Categories
Kredit

Kako do stanovanjskega kredita?

Danes, ko so cene nepremičnine izredno visoke je do svojega stanovanja priti zelo težko. Drugače kot z najemom stanovanjskega kredita si nakup stanovanja ni mogoče predstavljati in vsakdo, ki želi imeti svoje stanovanje se prej ali slej sreča z zahtevnim postopkom pridobitve stanovanjskega kredita. Stanovanjski kredit je danes, ko je težko privarčevati večjo vsoto denarja za nakup stanovanja ali izgradnjo hiše, pač edini način, kako uresničiti svoje želje po lastnem domovanju.

Stanovanjski krediti so povsem zgodba zase, saj gre v največji meri za kredite v višini nekaj deset tisoč evrov in le malokdo se za najem le-teh odloči na podlagi tega, da na oknu lokalne bančne enote vidi plakat, ki mu pri stanovanjski kreditih ponuja super akcije z velikimi rdečimi črkami. Stanovanjski krediti se najemajo takrat, ko se ljudje odločajo za gradnjo, adaptacijo ali pa nakup nepremičnine, in ko se v družini odloči za nekaj od tega, je običajno stanje na kreditnem trgu zanje nepomembno.

Za najbolj natančen in razdelan izračun stanovanjskega kredita se boste zato v vsakem primeru morali napotiti na vašo banko, kjer vam bodo stanovanjski kredit izračunali za to usposobljeni referenti. Informativno pa si lahko v prvi fazi tudi sami izračunate stanovanjski kredit. Trenutno večina bank (NLB, SKB, A Banka, Banka Koper, Sparkasse) na slovenskem tržišču ponuja spletne aplikacije za izračun stanovanjskega kredita s pomočjo katerih lahko pridobite prvo informacijo o višini stanovanjskega kredita, ki vam ga bo odobrila vaša banka.  Izračun stanovanjskega kredita pa je v končni fazi seveda odvisen še od mnogih drugih okoliščin, kot so redna zaposlitev za določen ali nedoločen čas, vrsta delovnega mesta, izobrazba in starost.