Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Kako s pomočjo družbenih medijev povečati vrednost blagovne znamke?

Socialni mediji so se na krilih uspehov in odmevnosti nekaterih kampanj dodobra zakoreninili v trženjske strategije blagovnih znamk. Vedno več podjetij jim pripisuje pomembno vlogo pri načrtovanju njihovih marketinških kampanj, s tem pa se počasi večajo tudi vložki v socialne medije. Da bi upravičila svoje vložke v social media marketing, vse več podjetij posveča pozornost tudi vplivu socialnih medijev na njihove trženjske in komunikacijske cilje, predvsem pa vplivu na vrednost blagovne znamke. Z namenom boljšega razumevanja vpliva socialnih medijev na vrednost blagovne znamke smo v Red Orbitu na podlagi izkušenj in zbranih podatkov pripravili analizo tega področja.

Blagovna znamka je občutek

Da bi lahko definirali vpliv socialnih medijev na vrednost blagovne znamke, se moramo najprej vprašati, kaj sploh blagovne znamka je? Kaj loči slovenskega mobilnega operaterja Mobitel od šrilanškega mobilnega operaterja z istim imenom? Večina nas šrilanškega operaterja sploh ne pozna, do njega ne gojimo nobenih občutkov, navezanosti in ne ustvarjamo mnenja. V nasprotju s tem pa nas ob misli na slovenskega operaterja prej kot slej zavzamejo določeni občutki in preplavijo menja; negativna ali pozitivna. Blagovna znamka je občutek, ki ga nosimo v sebi – o produktu, storitvi ali podjetju. So čustva, ki jih uporabniki izlivajo v digitalno okolje. So slike, video posnetki, menja, priporočila in druge tekstovne objave, ki jih vsakodnevno srečujemo na Twitterju, Facebooku, YouTubu, spletnih dnevnikih in drugih socialnih medijih. Najbolj bistveno – blagovna znamka je tisto, kar pravijo uporabniki, da je.

 

Kaj je social media?

Social media so pogovori, ki neprestano potekajo na spletu. So odnosi, je zaupanje in je energija pozitivnega odnosa. Je okolje, v katerem živimo in ki uspešno pronica iz digitalnega v realni svet. Social media nista samo Facebook in Twitter, temveč tudi spletni dnevniki, forumi in druge oblike dvosmernega komuniciranja.

Blagovno znamko in socialne medije združujejo čustva.

Pogosto so to čustva, ki jih uporabniki gojimo do blagovnih znamk. Po podatkih raziskav si kar 93 odstotkov uporabnikov družbenih medijev želi, da bi podjetja vzpostavila prisotnost na družbenih medijih. Še več! Kar 85 odstotkov uporabnikov si želi, da bi podjetja in blagovne znamke vstopili v interakcijo in komunikacijo s svojimi strankami. Raziskave so pokazale, da fani blagovnih znamk v socialnih medijih predstavljajo za blagovne znamke večjo vrednost. Povprečno za nakup porabijo več kot 60 € več od povprečnega potrošnika, blagovni znamki so bolj zvesti in jo raje priporočajo svojim prijateljem.

Vrednost blagovne znamke

Raziskave so pokazale, da socialni mediji pozitivno vplivajo na trženjske cilje. Kako pa vplivajo na vrednost blagovne znamke? Se da čustva izmeriti? Vrednost blagovne znamke iz zornega kota družbenih medijev je sestavljena iz prepoznavnosti blagovne znamke, ugleda le-te in stopnje dialoga oz. interakcije med blagovno znamko in uporabniki.

Prepoznavnost blagovne znamke na družbenih omrežjih lahko izmerimo s številom fanov na Facebooku, številom sledilcev na Twitterju ali, na primer, s številom ogledov kanala in video posnetkov na YouTubu. Spremljamo lahko tudi število objav v drugih socialnih medijih. Na ugled blagovne znamke vplivajo pozitivni in negativni komentarji v družbenih medijih, priporočila, pozitivne in negativne objave na spletnih dnevniki in podobno. Najtežje od vsega je verjetno izmeriti stopnjo dialoga med uporabniki in blagovno znamko. Nanjo vpliva število komentarjev, like-ov, ogledov vsebine, količina prispevane vsebine s strani uporabnikov ter doseg vsebine.

Če želimo povečati vrednost blagovne znamke s pomočjo družbenih medijev, moramo delovati na vseh treh zgoraj opisanih nivojih. V praksi se to pogosto izkaže za težjo nalogo, kot izgleda na prvi pogled, vendar se vsak vložek v socialne medije sčasoma lepo poplača.

Avtor: Andraž Štalec je strokovnjak s področja spletnega trženja in direktor podjetja Red Orbit, vodilnega slovenskega ponudnika iskalnega in social medija marketinga. Več informacij na www.red-orbit.com.