Kako skuhati kavo Sep01

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Kako skuhati kavo

Kava je naravno poživilo, ki v zmerni količini poveča pozornost in bitje srca, pri nekaterih pa povzroči tudi nespečnost. Lahko je obvezno del jutranje rutine, lahko si jo privoščimo po kosilu, ali pa le takrat, ko se dobimo na klepetu s prijatelji. Po svetu kavo pripravljajo na različne načine – postrežejo jo v miniaturnih ali ogromnih skodelicah – tukaj pa je nekaj preprostih idej, kako si lahko sami skuhate odlično kavo.

 

Nasveti za kuhanje kave

 

Turška kava
Za pravo turško kavo v džezvo nalijete malo več kot skodelico mrzle vode. Takoj dodamo žličko mlete kave in postavimo na ogenj. Počasi segrevamo in medtem mešamo. Ko se začne kava dvigovali, džezvo odstavimo z ognja. Pred serviranjem počakamo nekaj trenutkov. Po želji jo lahko tudi sladkamo.

Kava iz kafetjere
Za ta način priprave kave potrebujete kafetjero in kavo, ki je primerno zmleta – ne preveč fino, kot za turško kavo. Kafetjera sestoji iz treh delov. V spodnjega morate naliti vodo, v sredino pa nasujete kavo. Kafetjero nato postavite na ogenj in ko kava zavre, priteče v zgornji del posode.

Kava iz kavnega aparata
Če vam je všeč okus tako pripravljene kave, lahko investirate denar v kvaliteten aparat, ki vam bo jutra polepšal z okusnim espresom ali kapučinom. Na trgu je veliko različnih modelov in znamk, zato lahko zagotovo najdete pravega zase.

Instantna kava
Marsikdo jo zaničuje kot »nepravo« kavo, a njena prednost je predvsem enostavna in hitra priprava. Preprosto prelijte žličko ali dve kave z vročo vodo ter dodajte sladkor ali mleko po okusu.

Ne glede na to, kateri način priprave kave vam je najljubši, pa je osnova za dobro kavo kvalitetna vrsta kave.