Kava v nosečnosti Sep06

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Kava v nosečnosti

Nosečnost, še posebno prvo, spremlja ogromno vprašanj glede hrane in pijače, ki naj bi jo uživala nosečnica oziroma kateri naj bi se izogibala. Glede alkohola in cigaret verjetno nihče nima pomislekov, da so škodljivi – ne samo za nosečnico in otroka, ampak za zdravje na sploh. Ker tudi kava lahko povzroča odvisnost, se verjetno marsikatera nosečnica sprašuje, ali si še lahko privošči jutranjo skodelico.

Problematičen je kofein
Kofein je naravni alkaloid, ki deluje kot blago poživilo, lahko pa povzroča tudi zasvojenost. Zasledimo lahko podatek, da se nosečnicam odsvetuje, da zaužijejo več kot 200 mg kofeina na dan. Čez palec bi lahko rekli, da to pomeni eno skodelico turške ali dve skodelici instantne kave, vendar lahko količina variira. Poleg tega je treba v obzir vzeti dejstvo, da kofein vsebujejo tudi druge pijače, kot so pravi čaji, kola ali energetski napitki. Kofein se lahko nahaja celo v čokoladi! Glede kave v nosečnosti lahko torej svetujemo, da je manj bolje kot več.

Kavi se popolnoma vendarle ni treba odreči
Jutranja kava ni samo napitek, ki nam da energijo, ampak za marsikoga predstavlja del jutranje rutine in je nekakšen obred. Če imate radi okus kave, si lahko še vedno privoščite kavo brez kofeina. Lahko si tudi pripravite bolj blago kavo, če nikakor ne morete brez kofeina. Lahko si privoščite si lahko tudi žitno kavo ali si pripravite sadni ali zeliščni čaj. A tudi pri slednjih bodite previdni, saj vseh ni varno uživati v času nosečnosti.

Čeprav zmerna količina zaužitega kofeina ne škoduje, se posvetujte z zdravnikom, če vas skrbi vaš vnos kofeina.