Kje dobiti stanovanjski kredit? Nov21

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Kje dobiti stanovanjski kredit?

Je končno prišel čas za nakup lastnega stanovanja? Bi se iz stanovanja raje preselili v hišo? Potrebujete denar za obnovo svoje trenutne nepremičnine ali za nakup zemljišča? Ne glede na to, kaj točno je razlog, da potrebujete stanovanjski kredit, se verjetno sprašujete, kje je stanovanjski kredit najugodnejši.

 

Kdaj, zakaj, kako, kje –  stanovanjski kredit?

Dobro premislite, kakšno količino denarja zares potrebujete in kako visok mesečni obrok si lahko privoščite. Resda višji mesečni znesek pomeni hitrejše odplačilo stanovanjskega kredita, a upoštevajte, da morate s preostankom svojih prihodkov nekako preživeti in biti pripravljeni tudi na morebitne druge nepričakovane stroške. Pomislite tudi na druge velike nakupe ali stroške, ki vas lahko čakajo v naslednjih 10, 20 ali 30 letih, kot je npr. nakup avtomobila.

 

Vzel bi kredit, a kje?

Stanovanjski kredit ni nekaj majhnega, vsaj za večino ljudi s povprečnim dohodkom. Ob veliki vsoti denarja se je potrebno zavezati za odplačevanje, ki bo trajalo kar nekaj let. Zato ni vseeno, kje si sposodite denar. Ožji izbor bank lahko naredite glede na ponudbe, objavljene na internetu ter na podlagi informacij, ki jih pridobite od znancev, sorodnikov ali sodelavcev. Povprašajte jih, ali so zadovoljni s svojo banko – njihovo mnenje vam lahko pomaga, ko se boste spraševali, kje stanovanjski kredit dobiti najugodneje. Vsekakor prosite vsaj dve ali tri banke, naj vam pripravijo informativni izračun in ne bodite sramežljivi z vprašanji, če vam karkoli ne bo jasno.

 

Naloga bančnih uslužbencev je tudi ta, da vam pojasnijo neznane pojme in odgovorijo na vaša vprašanja. Navsezadnje vam stanovanjskega kredita nikoli ne bodo dali zastonj, zato se natančno pozanimajte o vseh pogojih.