Categories
Šport Športna oprema

Kompresijske nogavice

Ena izmed pogruntavščin sodobne tehnologije so kompresijske nogavice, ki vse bolj nadomeščajo kos oblačila, s katerim smo bili sicer povsem zadovoljni že stoletja. Je smiselno iskati alternative običajnim nogavicam? Kaj ponuja kompresijska izvedba in komu so takšne nogavice namenjene?

 

Ključne odlike in nekateri pomisleki

Vsekakor imajo kompresijske nogavice kar nekaj odlik, zaradi katerih se priporočajo različnim uporabnikom. Najpogosteje se jih poslužujejo športniki, pohodniki in drugi aktivni uporabniki, na drugi strani pa gre za uporaben, tako rekoč medicinski pripomoček za tiste, ki se ne morejo toliko premikati. Glavni namen takšnih nogavic je namreč ravno v tem, da spodbujajo krvni pretok v spodnjih okončinah, s tem preprečujejo zastajanje krvi in nastanek krvnih strdkov, preventivno pa delujejo še pri nekaterih drugih simptomih, ki se pojavljajo v primeru pretirane ali pomanjkljive fizične aktivnosti.

Kompresijske nogavice imajo namesnko uporabo

Sodobne kompresijske nogavice v veliki meri ciljajo na športnike, predvsem na tiste, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi. Posebne obremenitve za noge seveda povzroča tek, še posebej na maratonske in ultramaratonske razdalje. Res je, da je krvni pretok pri teh aktivnostih spodbujen in pospešen, a zaradi dolgotrajnega teka in rednega nabijanja nog zastajanje krvi v stopalih ovira pretok in zavira tudi prenos kisika v mišice, kar lahko poslabša zmogljivost in vzdržljivost športnika. Kompresijske nogavice so oblikovane tako, da zožijo nekatere kanale in pospešijo pretok krvi skozi stopala in nazaj navzgor po telesu. To spodbudi hiter pretok in optimalno izmenjavo kisika in drugih snovi, ki omogočajo delovanje mišic.

Kompresijske nogavice uporabljajo tudi mnogi drugi uporabniki. Težave s pretokom krvi se lahko pojavijo tudi zaradi dolgotrajnega sedenja, stanja ali ležanja, izredno pogoste pa so pri nosečnicah in pri nekaterih boleznih. Treba je vedeti, da zgolj z nogavicami ni mogoče odpraviti vseh težav, pravzaprav lahko naredimo celo več škode kot koristi. Smiselno je ugotoviti dejanski vzrok, saj je slab pretok krvi lahko simptom resnejših težav. Več o kompresijskih nogavicah si preberite tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.