Kvaliteten življenjepis je vstopnica za razgovor z delodajalcem Okt02

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Kvaliteten življenjepis je vstopnica za razgovor z delodajalcem

Kvaliteten življenjepis je pogoj za to, da vas bo delodajalec jemal resno. Preden sploh lahko upate na to, da boste prišli do ustnega razgovora, v katerega je povabljen ožji krog izbranih kandidatov, morate delodajalca prepričati, da ste dober kandidat ali kandidatka za delovno mesto in sicer tako, da napišete kvaliteten življenjepis. Razumeti morate, da je kvaliteten življenjepis nekakšna vstopnica na ustni razgovor, zato upoštevajte predvsem to, da v njem navedete vse, kar vas lahko razlikuje od drugih kandidatov in vam da konkurenčno prednost. To pomeni, da mora kvaliteten življenjepis vsebovati ključne podatke o sposobnostih kandidata. Vendar tukaj je potrebno dati poseben poudarek na to, kaj so ključni podatki. Vašega potencialnega delodajalca zanimajo le tisti podatki o vas, ki so tako ali drugače povezani s sposobnostjo za opravljanje dela. Vsi podatki, ki so nepomembni iz omenjenega vidika, bodo delodajalca le vznejevoljili, ker ga ne bodo zanimali in boste s tem na izgubi le vi sami.

Vsak kvaliteten življenjepis se prične na tak način, da iskalec zaposlitve opiše svoje izkušnje na podobnem delovnem mestu. Tu ni pomembno to, da je bil že nekoč zaposlen na identičnem delovnem mestu, ampak že to, da je opravljal podobna opravila ali le določene vidike opravil. V primeru, da kandidat nima nobenih delovnih izkušenj, potem lahko začne z opisom pridobljene izobrazbe. Navede lahko, na kakšen način mu lahko formalna izobrazba pomaga pri uspešnem opravljanju delovnih nalog, omeni lahko, da se je s podobnimi problemi, ki so povezani z delovnim mestom že srečeval med študijem in da pozna problematiko in rešitve, ki se uporabljajo pri tovrstnem delu.

Kvaliteten življenjepis je potrebno napisati za vsakega delodajalca posebej. Univerzalni življenjepisi, ki jih iskalci zaposlitve pošiljajo vse povprek so slabi in samo zmanjšujejo verjetnost, da bodo iskalci zaposlitve pri iskanju uspešni. Seveda pa je pomembno, da je kvaliteten življenjepis tudi primerno slogovno oblikovan in slovnično brezhiben.