Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Naj kontroling pomaga pri zbiranju podatkov za rast podjetja

Kot morda že veste, je kontroling izjemno pomemben za rast podjetja. Saj s celotno bazo podatkov, ki jo kontroling lahko priskrbi poslovodjem nekega podjetja, zagotovi dobro delovanje le-tega. Namreč, kot smo že velikokrat slišali za rek, ki pravi: “znanje je moč”, se to v poslovnih vodah še kako kaže.

Dobičkonosnost podjetja in boljše razporejanje dobičkov dosežemo s kontrolingom

Kontroling poskrbi za boljše razporejanje dobičkov, načrtovanja prihodnosti in dobičkonosnosti

Sam kontroling pa podjetju priskrbi ne samo boljšo rast ali manjše izgube dobičkov, ampak tudi boljše razporejanje dobičkov, načrtovanja prihodnosti in dobičkonosnosti, kot tudi vodenje posameznih segmentov menedžmenta v nekem podjetju. Saj več, kot imamo informacij o svojem podjetju in o zunanjih dejavnikih, torej trgu, trendu in podobno, natančneje lahko reguliramo in krmilimo svoje podjetje k uspehu. No, dober kontroling pa poskrbi ravno za to.

 

Področja, kjer kontroling postane nepogrešljiv in ključen del podjetja

Vsi vemo, da v sodobnem svetu računovodje niso več le zadolžene za finančno papirologijo. Namreč, tako kot je pomembno, koliko dobička smo v preteklem letu naredili, je tudi pomembno koliko ga lahko naredimo v prihodnjem, če smo le na to dobro pripravljeni. No, za to pa skrbi tako imenovan kontroling, ki se ukvarja z vsemi področji podjetja. Gre za zbiranje informacij o samem podjetju, kot tudi o gibanjih drugih konkurenčnih podjetij. Sam kontroling skrbi, da imamo vedno vse informacije o samem trgu na katerem se naše podjetje tudi predstavlja.

Tu gre predvsem za trende, cene, novosti in vse kar je za dobro delovanje podjetja treba vedeti. Nikakor ne smemo zanemarjati pomembnosti, ki jo ima kontroling, saj z njim vsako podjetje bistveno boljše obratuje, ker ima na voljo več informacij. Jasno pa kontroling skrbi še za veliko več stvari kot le za pridobivanje informacij. Namreč, ko enkrat imamo informacije, lahko le-te tudi dobro uporabimo. Bodisi za pametne naložbe, za prikazovanje poslovne uspešnosti, za kratko ali dolgoročno planiranje in še marsikaj drugega. Velikokrat pa je problem v tem, ker ljudje z manjšimi podjetji ne morejo zaposliti ljudi, ki so na tem področju ustrezno izobraženi. Lahko pa povemo, da obstajajo servisi, ki ravno te funkcije opravljajo za vsakega, ki želi imeti vse potrebne informacije.