So vaši nohti zdravi in močni? Sep07

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

So vaši nohti zdravi in močni?

Zazrite se v svoje nohte. So močni in izgledajo zdravi? Ali pa morda vidite brazde, polomljene konice ali mesta s čudno barvo? Marsičemu se lahko izognete s pravilno nego, nekateri od teh znakov pa so lahko pokazatelj bolezni, ki si zasluži pozornost.

Nohti: kaj pravzaprav iskati?

Nohti so sestavljeni iz več plasti proteina, ki se imenuje keratin, in rastejo iz korenine pod obnohntno kožico. Ko zrastejo nove celice, stare postanejo trde in tako postanejo del nohta. Zdravi nohti so gladki, brez brazd ali vdolbin, prav tako nimajo točk v različnih barvah. Po nasvet k zdravniku pa se velja odpraviti, ko opazimo naslednje spremembe:

– rumeno obarvanje;
– ločitev nohta od kože (oniholiza);
– brazde pravokotno na smer rasti nohta;
– beli nohti;
– vihanje nohtov.

Kako poskrbeti za preventivo?

Za rast nohtov so potrebne določene sestavine, ki jih dobimo z uravnoteženo prehrano, ki vsebuje dovolj beljakovin, vitaminov in mineralov. Od sadja lahko posežete po suhih marelicah za vitamin A, kiviju za vitamin C in bananah za B6. Slednjega najdete tudi v korenju, vitamin A  pa se skriva tudi v zelenjavi temno zelene barve, kot je brokoli. Listnata zelenjava vsebuje tudi veliko kalcija, železa in antioksidantov. Nohti se namreč lahko začnejo vihati zaradi pomanjkanja železa. Za močne nohte morate zaužiti tudi dovolj biotina, ki se nahaja v kvasu. Odličen vir beljakovin so jajca, ki vsebujejo tudi vitamina A in E ter kalcij in biotin. Če ste vegetarijanci oz. se izogibate mesu, so dober vir beljakovin soja in stročnice, ki vsebujejo tudi B6.