Oblačila za dojenčke, izziv nakupa Feb28

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Oblačila za dojenčke, izziv nakupa

Oblačila za dojenčke so izziv nakupa . Obdobje med prvim mesecem in prvim letom je obdobje intenzivne rasti in razvoja. Dojenček ob koncu tega obdobja tehta okrog deset kilogramov in je visok okoli petinsedemdeset centimetrov, zrastejo mu prvi zobje, razvije dar govora od prvih ciljne uporabe zlogov do enostavnih dvozložnih besed ter gibalne sposobnosti, ki pri najhitreje razvijajočih se pomeni že prve samostojne korake. Vsemu temu pestremu dogajanju in spreminjanju morajo ustrezati oblačila za dojenčke .

S tem bo omogočen kakovosten razvoj vseh sposobnosti, ki jih bo lahko koristno uporabljal vse svoje življenje. Pri izbiri je pomembno zavedanje posebnih lastnosti in zahtev. Dojenčki potrebujejo posebno pozornost, saj je njihova občutljivost na mraz iz fizioloških lastnosti večja. Kako pomembne so lastnosti oblačila za dojenčke ponazarja rek, občutljiv kot dojenček. Koža dojenčka se razvija, tako mora razviti odporno povrhnjico, nima stabilnega kislinskega plašča, povrhnjica in usnjica nista še med seboj povezani ter vsebuje mnogo vode in maščobe. Temu primerno je občutljiva, dovzetna za bakterije in manj odporna proti vnetjem, skoraj ni prožna, ob trenju lahko nastajajo mehurji, ter zelo propustna. Vse to zahteva od oblačila za dojenčke primerne lastnosti. Posebno je pomemba dobra izbira pozimi in poleti. Pozimi so zunanje temperature nižje, z dojenčkom pa iz takega ali drugačnega razloga moramo iz varnega zavetja doma. Ohranjanju toplot najbolje koristijo suha oblačila, zato je pomemba lastnost sposobnost odstranjevaje vlage. Temperaturo dobro ohranja več slojev oblačil. Materiali, ki dobro ohranjajo temperaturo so volna, svila ter nekateri umetni materiali.

Oblačila za dojenčke so ustrezna ob dobrem počutju. Posebno pozornost je potrebno namenit tresenju, kar je znak, da izgublja toploto. Takrat je potrebno bodisi dodatna oblačila ali pa se umakniti v topel prostor. V poletnih mesecih morajo obratno oblačila za dojenčke zagotavljati zaščito pred pripeko. Veliko k temu omogoča izbira barve oblačil ter pokrival, ki zaščitijo tako glavo kot tudi oči pred slepenjem. Oblačila za dojenčke pripomorejo k optimalnemu razvoju.