Obračun plač je daleč od enostavnega Nov13

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Obračun plač je daleč od enostavnega

Ste na internetu opazili veliko različnih kalkulatorjev, v katere vnesete svoje podatke in dobite izračun svoje plače, v podjetju pa vam ves čas govorijo, da obračun plač ni tako enostaven, da bi se z vami lahko dogovorili za tisoč in eno izjemo, da bi bili vi s plačo zadovoljni, zadovoljen pa bi bil tudi vaš delodajalec?

Res je, da obstajajo številni kalkulatorji in spletne aplikacije, s katerimi se prav na hitro naredi obračun plač, vendar pa izjeme in morebitni dodatki pa v teh spletnih aplikacijah nimajo mesta.

In še nekaj, ste opazili, da je pri vseh teh izračunih napisano, da gre za informativni izračun? Zavedajte se, da te aplikacije ne vključujejo vseh sprememb, na katere se spomne naša ljuba država in, ki povzročajo ogromno preglavic, hkrati pa so ravno izjeme tiste, ki sam obračun plač še najbolj zakomplicirajo.

Ker obračun plač ni enostaven z izjemami, je najbolje, da podjetje nima nekih velikih izjem pri vsakem zaposlenem ali pa ima celo ustrezne programske rešitve

 

Čisto vsaka izjema obračun plač nekoliko zaplete. Ni namreč potrebno le dodati neke postavke za plačilo, saj je treba razmisliti, kako je bil zaposleni dogovorjen, da se mu izplača na primer dogovorjeni neto znesek ali pa bruto, pomembno je torej, na katerem koraku se dodatek doda na obračun plač.

Hkrati je treba razmisliti tudi, na katero postavko, kako je z odvajanjem davkov in dohodnine. To so vse tiste malenkosti, ki so zelo težke in zahtevajo ogromno razmišljanja, dodati pa je tudi treba, da se je treba pri vsakem zaposlenem spomniti tudi morebitnih dogovorov.

Če se želite vsem tem komplikacijam v podjetju izogniti, hkrati pa izogniti tudi višjim stroškom računovodstva ali pa, če imate računovodstvo znotraj podjetja, zaposlitvi dodatne osebe, ki bo le dodaten strošek, se je zagotovo bolje za vse te dodatke na plačo bolj smiselno dogovoriti drugače.

Dodatki na plačo, kot nagrada, vsekakor morajo biti, da je zaposleni nagrajen za svoj trud in da se mu vsaj malenkost pozna na plači njegov vloženi trud. Da bo vse pravično, si le zagotovite ustrezne programske rešitve in vaš strošek za obračun plač bo zagotovo bistveno manjši.