Obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje Dec05

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje

Če želite imeti polno zdravstveno zavarovanje, potem morate poskrbeti, da imate poleg obveznega sklenjeno tudi neobvezno zavarovanje. Slednje ima več sinonimov, nekateri ga imenujejo še dodatno zavarovanje, včasih pa lahko preberemo ali slišimo tudi izraz prostovoljno zavarovanje. V vseh primerih gre za isto zdravstveno zavarovanje, le termin je različen.

V slovenskem javnem zdravstvu sta obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje vira financiranja zdravstvenega sistema. Z njima zdravstveni sistem stoji in pade. Sicer je potrebno povedati tudi to, da se luknje v zdravstvenem proračunu krpajo iz državnega proračuna, kar pomeni, da se krpajo z zadolževanjem države. V zadnjem času lahko opazimo, da se čedalje več govori o tem, da se bo zdravstveno zavarovanje povišalo. Kmalu se bo povišalo obvezno zdravstveno zavarovanje, najverjetneje pa bo temu sledilo tudi povišanje prostovoljnega. V slovenski zdravstveni blagajni je vsako leto več finančnih težav in drugače kot tako ne gre. To pa je seveda velik pritisk za delodajalce in samoplačnike, ki sami poravnavajo premije za zdravstveno zavarovanje.

Študenti, ki so starejši od 26. let, in tisti, ki niso v rednem delovnem razmerju, morajo sami plačevati zdravstveno zavarovanje. Prav ta starostna meja pri študentih velikokrat predstavlja težavo, saj mnogo študentov ne ve, da obstaja tako imenovana čakalna doba. Zakon, ki ureja zdravstveno zavarovanje, določa, da vsaka oseba, ki prekine dodatno zdravstveno zavarovanje za dlje kot en mesec, pade v čakalno dobo. To pomeni, da tudi takrat, ko sklene dodatno zdravstveno zavarovanje, še tri mesece ni upravičena do pravic, ki izhajajo iz tega naslova. To je varovalka, ki jo je država uvedla zato, da se posamezniki ne bi zavarovali le takrat, ko potrebujejo zdravstvene storitve. Zavedati pa se morate, da zdravstveno zavarovanje pokriva precej visoke zdravstvene stroške. Nekatera daljša zdravljenja lahko stanejo tudi nekaj tisoč evrov, kar predstavlja hud finančni zalogaj, ki lahko celo hudo ogrozi finančno stabilnost posameznika.

vir: http://www.vzajemna.si/