Ogljikov monoksid je sestavni del izpušnih plinov Avg29

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Ogljikov monoksid je sestavni del izpušnih plinov

Med največjimi osnenaževalci zraka v našem okolju je zagotovo ogljikov monoksid, ki se tvori z nastajanjem avtomobilskih izpušnih plinov. Težav s to vrsto onesnaževanja zraka je največ predvsem na območjih z večjo gostoto prebivalstva, to je v mestih.

Brezbarven plin ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem izgorevanju goriv, natančneje ogljika. Njegovo nevarnost za okolje in ljudi predstavlja dejstvo, da se zadržuje pri tleh oz. v nižjih plasteh ozračja. Ker je brez vonja, nikoli ne vemo koliko ga je prevzaprav v ozračju. Občutek slabše kakovosti zraka v mestih nam dajejo že vidni dimni oblaki in smrad po izgorenem avtomobilskem gorivu, prepričani pa smo lahko, da so v takšnem ozračju tudi povečane koncentracije ogljikovega monoksida.

Najbolj obremenilni za naše ozračje so dizelski motorji, saj izpušni plini teh motorjev poleg ogljikovega monoksida vsebujejo še drobne prašne delce in saje. Pri bencinskih motorjih se z izpušnimi plini izloča tudi dušik, ki v večjih koncentracijah lahko povzroči okvaro dihalnih funkcij in s tem prepreči dovod kisika v pljuča.

Za čistejše okolje, in čistejši zrak z minimalno vsebnostjo ogljikovega monoksida si moramo prizadevati vsi. Prebivalci z uporabo alternativnih prevoznih sredstev, proizvajalci avtomobilskih motorjev pa z izboljšavami in novimi, čistejšimi tehnologijami.