Categories
Zavarovanje

Preverjanje zdravstvenega zavarovanja omogoča vpogled v vaše pravice

Za plačilo premije obveznega zdravstvenega zavarovanja je odgovoren delodajalec, v primeru lastne dejavnosti ali brezposelnosti pa mora zavarovanec za to poskrbeti sam. Preverjanje zdravstvenega zavarovanja je eden od načinov, da ugotovite ali imate urejeno obvezno kot tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

 

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je javni zavod, ki je nosilec in izvajalec obveznega zdravstvenega zavarovanja. Z rednim plačevanjem premije obveznega zdravstvenega zavarovanja si v določenem obsegu zagotovite plačilo zdravstvenih storitev, nadomestilo plače med začasno zadržanostjo od dela in povračilo potnih stroškov v zvezi z uveljavljanjem zdravstvenih storitev.

Preverjanje zdravstvenega zavarovanja je zelo enostaven postopek

Pomembno je, da preverjanje zdravstvenega zavarovanja opravite pred obiskom zdravnika. V primeru, da nimate urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja se lahko zgodi, da boste morali plačati zdravstvene storitve v celoti. Ker pa to običajno niso majhni zneski, vas to lahko veliko stane. Prav tako je pomembno, da opravite poizvedbo tudi za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki je prav tako pomembno. Res je, da zanj običajno poskrbite sami, vendar nikoli ne veste kdaj in kje lahko pride do določenih napak in nesporazumov.

Preverjanje zdravstvenega zavarovanja lahko storite zelo enostavno z mobilnim telefonom. Pri tem pošljete SMS sporočilo s ključno besedo in 9-mestno številko, ki je na vaši kartici zdravstvenega zavarovanja. Če imate možnost dostopa preko spleta se lahko odločite za drugi način preverjanja. To je preverjanje preko spleta. Obiščite spletno stran Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer enostavno vpišete številko, ki je na vaši zdravstveni kartici in dobili boste odgovor na vašo poizvedbo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.