Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Sončni kolektorji – ogrevalni sistem prihodnosti

Živimo v časih, ko je vedno bolj pomemben prihranek, ki ga lahko dosežemo tudi s spremembo načina ogrevanja, kar pa v večini primerov pomeni, da se zatečemo k alternativnim virom energije. Eden takih je tudi sončna energija in z njo vgraditev sončnih kolektorjev. Zakaj pa se vedno več lastnikov hiš sploh odloča za sončne kolektorje?

  • Z izgradnjo sistema sončnih kolektorjev lahko letno prihranimo kar od 20 do 80 odstotkov stroškov za ogravanje. Največji prihranek dosežemo v prehodnem obdobju, poleg tega pa se lahko sončne kolektorje brez težav združi z že obstoječo kurilnico, ne glede nato kakšen tip kurjave uporabljate trenutno.
  • Sončni kolektorji so izredno učinkovit ogrevalni sistem, ki nadomešča energijo konvencionalnih goriv kot so nafta, plin in premog ter zaradi tega zmanjšuje onesnaževanje okolja z emisijami CO2.
  • Z vgradnjo sončnih kolektorjev lahko na leto prihranite minimalno 200 litrov kurilnega olja, s tem pa tudi emisije C02 zmanjšate za kar 80 kilogramov.
  • Začetna investicija v sončne kolektorje se povrne že v šestih do osmih letih. V kolikor pa imate na toplo vodo, ki jo pripravljajo sončni kolektorji priključen še pralni in/ali pomivalni stroj pa se vračilna doba skrajša še za dodatno leto.
  • S sončnimi kolektorji lahko dosežete tudi do 95 odstotkov zadostitve potreb po topli sanitarni vodi. Ta odstotek je težje doseči le v zimskem času, če več kot teden dni ni sonca. Takrat pride v poštev dodatno ogrevanje s klasičnim sistemom.
  • Prednost sistema sončnih kolektorjev je tudi v tem, da lahko za vsaj 6 mesecev izključite peč za ogrevanje sanitarne vode in s tem na leto prihranite nekaj 100 EUR za kurilno olje ali zemeljski plin.

Polet tega pa lahko s pravilnim dimenzioniranjem sončnih kolektorjev z njimi ogrevate tudi vaš objekt in tako privarčujete med 10 in 80 odstotki stroška za ogrevanje.