Categories
Potovanja

Šrilanka, čudovita dežela

Šrilanka je tropski otok v Indijskem oceanu z zgodovino, ki sega do začetkov časov. Duh izvornega budizma je na Šrilanki še vedno prisoten in razvit, narava pa je ostala nedotaknjena in neokrnjena.

 

Redki kraji na tem svetu ponujajo obiskovalcu tako očarljive pogoje za nepozabna doživetja. Neskončne peščene plaže, neokrnjena narava in starodavna kulturna dediščina s pridihom budistične duhovnosti so združeni v enem kraju. Na območju 65.610 km2 se nahaja 8 znamenitosti, ki jih je UNESCO umestil med svetovno dediščino, 1330 km obale, povečini dolgih peščenih plaž, 15 nacionalnih parkov domorodne flore in favne, ogromne površine botaničnih vrtov in čajnih plantaž, 350 različnih slapov in brzic ter 2.500 let kulturne dediščine.

 

Šrilanka je znana tudi pod imenom Cejlon, ki pomeni »čudovita dežela«. Poleg raznolike biodiverzitete to ime upravičujejo še številni drugi razlogi. Multikulturna družba, v kateri se mešajo pripadniki različnih religij, je znana po prijaznih obrazih in naravni gostoljubnosti. Na otoku tudi še vedno v pristnem okolju na starodavni način živijo plemena lovcev in nabiralcev. Gostoljubnost pa je za prebivalce otoka skoraj naravna in za nespodobno velja, če jo gost zavrne.

 

Ljubitelji kulturne dediščine pa boste občudovali sprehode med ruševinami starodavnih templjev, ki odsevajo duhovnost šrilanske kulture. Tisti, ki imate raje nekultivirano naravo, pa boste svoje želje zadovoljili v naravnih parkih, kjer prebivajo raznovrstne živali in rastlinje. Nihče pa ne more na Šrilanki obiti dolgi peščenih plaž, ki so primerne tako za lenobno poležavanje kot za vodno deskanje; svojstvena je tudi izkušnja potapljanja v kristalnem morju. Ampak, to so le drobci vsega, kar vam lahko ponudi Šrilanka.