Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Šrilanka in cunami

Šrilanka – december 2004

26. december 2004 bo ostal v spominu prebivalcev Šrilanke kot verjetno najbolj črn dan v njihovem življenju. To je bil namreč dan, ko je Šrilanko prizadel uničujoč cunami, posledica potresa v Indoneziji, ki ni izbiral svojih žrtev. Umrlo je približno 50. 000 ljudi, ogromno jih je bilo ranjenih, posledice opustošenja pa so bile katastrofalne, kar je zavilo prihodnost preživelih in s tem Šrilanke v veliko temo. Mnogo izmed ljudi je namreč izgubilo delo (pomemben vir zaslužka za prebivalce Šrilanke predstavljajo riževa polja in čajne plantaže), a vendar je bil najhujši morda prav strah pred tem, da se zadeva lahko ponovi. Nihče od prebivalcev Šrilanke ni zares vedel, kako naprej in ali je to sploh mogoče.

Cunami na Šrilanki

Šrilanka danes

Glavni cilj po cunamiju, ki je leta 2004 opustošil Šrilanko, je bil tako preprečevanje tega, da se tovrstna katastrofa v takšnih razsežnostih še kdaj ponovi. Šrilanka se je usmerila v povečevanje varnosti, pri čemer igra pomembno vlogo sistem zgodnjega obveščanja pred cunamiji, zaradi katerega mnogi izmed prebivalcev Šrilanke danes lažje zatisnejo oči. Je tovrsten način zaščite ustrezen? Žal se bo to po vsej verjetnosti zares pokazalo šele ob morebitnem naslednjem rušilnem valu.

Šrilanka

Šrilanka – kako naprej?

Zdi se, da je prihodnost Šrilanke predvsem v turizmu. Prebivalcem je namreč na nek način vendarle uspelo izluščiti nekaj dobrega iz tragičnega dogodka, saj je postal cunami njihova turistična posebnost, s katero pritegnejo pozornost obiskovalcev, ki jih ni malo, saj postaja Šrilanka vse bolj priljubljena počitniška destinacija. Turiste privabljajo predvsem s svojimi rajskimi peščenimi plažami, prekritimi s kokosovimi palmami. Tako je videti, da se Šrilanki vendarle obetajo lepši, predvsem pa mirnejši časi.