Šrilanka – kulturni pečat v mogočni naravi Dec12

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Šrilanka – kulturni pečat v mogočni naravi

Največje turistične atrakcije privlačnega otoka Šrilanka so znamenite plaže, ki ležijo na južnem in vzhodnem delu države. Poleg tega je za potovanje na otoku Šrilanka primeren obisk znamenitosti kulturne dediščine ter velikih naravnih rezervatov, ki predstavljajo naravne lepote te dežele.

Med znamenitosti vredne ogleda sodi kraj Galla z največjo utrdbo, ki so jo v Aziji izgradili evropski osvajalci. Galla predstavlja izreden primer utrjenega mesta, ki kaže mešanje arhitekturnih stilov Evrope, ki se prelivajo v tradicijo južne in jugovzhodne Azije. V mestu Galla si lahko ogledate tudi naravno pristanišče, pomorski muzej ter eden najpomembnejših Šivinih templjev na otoku.

Sredi otoka boste naši mesto Kandy, ki je prestolnica antičnih kraljev otoka. Kandy je upravna in religiozna prestolnica otoka. V mestu boste našli tempelj Sri Dalada Maligawa, ki je eden najbolj čaščenih templjev za budiste iz celotnega otoka.

Šrilanka turističnim popotnikom ponuja tudi osmo čudo sveta po ocenah organizacije UNESCO. Levji kameni oz. Sigiriya je ogromen kamen, antična utrdba, katere ruševine obdaja mreža vrtov, naravnih rezervatov in drugih kompleksov. Sigiriya je bila najbrž naseljena že v časih prazgodovine, od 5. stoletja pred našim štetjem pa je služila kot kamnita utrdba za menihe, skupaj z jamami, ki so bile namenjene darovanju in budističnim obredom. Notranjost jam krasijo pomembne religiozne freske.

V osrednjem delu otoka najdemo tudi Zlati temelj Dambulle, ki je prav tako situiran v jami in namenjen religioznim obredom. Na tem območju najdemo kar 80 dokumentiranih templjev. Nekateri so opremljeni s freskami in kipi, ki predstavljajo življenje Bude. Mešanica naravne pokrajine in človeškega dela, ki je mogočni naravi dalo kulturni pečat, so tako atrakcije, ki na potovanje na otok Šrilanka pripeljejo množice turistov.