Categories
Potovanja

Raziskovanje eksotičnih dežel: Šrilanka

Šrilanka – notranjost države

Šrilanka je otoška država, ki se nahaja v JV Aziji. Velja za eno izmed bolj totalitarnih področij sveta, vendar pa ima po drugi strani tudi precej svetlih točk, ki so vredne odkrivanja in občudovanja. V notranjosti Šrilanke je svoj življenjski prostor našlo mnogo nenavadnih živalskih vrst, hkrati pa boste tam naleteli tudi na prostrana riževa polja in čajne plantaže, ki v veliko primerih omogočajo prebivalcem Šrilanke preživetje. Notranjost države je tudi dosti bolj vlažna kakor obalno območje.

Šrilanka – obalni del

Obale Šrilanke bi bilo mogoče brez pretiravanja označiti za sanjske. Peščene plaže in sinje modro morje, kokosove palme, pod katerimi lahko najdete zavetje pred sončnimi žarki in si pri tem privoščite enega izmed osvežujočih koktajlov … To je zgolj nekaj izmed podob, ki vas bodo pričakale, če se odločite za sproščujoče počitnice na Šrilanki – podob, za katere je včasih težko verjeti, da so resnične, saj se zdijo preveč popolne in idilične. Šrilanka – prepustite se pravljičnemu doživetju.

Šrilanka in cunami

Politične razmere pa niso edina stvar, ki kazi idilično podobo Šrilanke. Državo namreč precej pogosto prizadenejo cunamiji – rušilni valovi, ki povzročijo ogromno škode. Zadnja tovrstna naravna katastrofa je Šrilanko doletela leta 2004 in zahtevala 50.000 žrtev ter veliko materialne škode, kar je bil ogromen šok za že tako precej revno državo. Mnogo izmed prebivalcev Šrilanke namreč na ta način ni izgubilo zgolj domov, temveč tudi delo, ki jim je omogočalo preživetje. Iz te grozovite izkušnje pa je Šrilanka vendarle potegnila nekaj dobrega – do danes jim je namreč uspelo vzpostaviti učinkovit sistem zgodnjega opozarjanja pred cunamiji. Tako se zdi prihodnost Šrilanke vsaj za kanček bolj optimistična …