Categories
Banke Kredit

3 pravila za izračun stanovanjskega kredita

Dobro ocenite svoje finančne zmožnosti

Nakup nepremičnine v današnjem času zagotovo predstavlja eno izmed največjih življenjskih investicij. Zaradi specifičnega  nepremičninskega trga, ki zaenkrat še vzdržuje visoke cene, je rešitev  stanovanjske problematike skoraj vedno neizbežno povezana z najemom stanovanjskega kredita. Pred informativinim izračunom stanovanjskega kredita na banki in iskanjem najugodnejše ponudbe je pomembno, da objektivno ocenite svoje finančne zmožnosti. Določite višino mesečnega obroka in pri tem pazite, da niste preoptimistični. Lahko se zgodi, da se tekom let mesečni obrok spremeni do te mere, da ga glede na svoje finančno stanje niste več zmožni odplačevati.

Izberite najugodnejšo ponudbo

Po dobri reviziji svojega finančnega stanja je čas za obisk bančnega kreditnega svetovalca. Slednji vam bo na razumljiv način opisal in podal vse postavke, ki so pomembne za izračun stanovanjskega kredita. Pri tem bodite pozorni predvsem na ponujeno višino fiksnega pribitka, saj je ta postavka variabilna in posledično odvisna od vaših pogajalskih sposobnosti. Višina EURIBOR-a pri pogajanju ne igra glavne vloge, ker je njegova vrednost določena s strani Evropske Centralne banke. Priporočljivo je, da se za informativni izračun stanovanjskega kredita obrnete na več bank. Izkušnje namreč kažejo, da so banke pri postavljanju kreditnih pogojev različno fleksibilne.

Izkoristite možnost pogajanja

Pred odhodom na banko pridobite vse listine in dokumente, ki bi vam lahko pripomogle k čim nižjemu izračunu stanovanjskega kredita. Veliko prednost pri določitvi anuitete predstavlja zaposlitev za nedoločen čas, pripravljenost sklenitve hipotekarnega življenjskega zavarovanja, zaposlenost v srednjem ali velikem podjetju in dejstvo, da ste komitent banke, pri kateri zaprošate za izračun stanovanjskega kredita.

Ker nepremičnin ne kupujete vsak dan, si vzemite čas in vsako ponudbo dobro preučite. Zaletavost vas lahko precej stane.