Zamenjajte okna s pomočjo subvencije Avg08

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Zamenjajte okna s pomočjo subvencije

V Sloveniji je bilo veliko stanovanj in hiš zgrajenih v času socializma, ko je bila vsakemu dana možnost gradnje lastne strehe nad glavo oz. nakupa stanovanja v eni od večstanovanjskih zgradb, ki so se takrat na veliko gradile. No, ti objekti so sedaj že rahlo dotrajani in zahtevajo prenove. Tudi tehnologije gradenj in tesnjenj so napredovale. Tako se dandanes veliko ljudi odloča tudi za zamenjavo oken, kar pa predstavlja precejšen izdatek.

Eko sklad ponuja subvencije za zamenjavo oken

Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad, od leta 2008 naprej v obliki nepovratnih sredstev  ponuja podporo ljudem pri obnovi starih stavb v energijsko učinkovite zgradbe, kot tudi za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije. Kot del obnovitvenih del lahko prijavimo tudi zamenjavo energijsko učinkovitih oken in za to dobimo omenjeno subvencijo.

Kdo je upravičen do subvencij za okna?

Do subvencij so upravičeni tako lastniki kot najemniki stanovanj, ki zamenjavo oken izvajajo na objektu, za katerega je bilo gradbeno dovoljenje izdano pred 1. 1. 2003. Ob zamenjavi oken morajo vgraditi lesena oziroma kombinirana aluminijasto-lesena okna s toplotno prehodnostjo Uw<1,2 W/m2K, vgradnja pa mora slediti smernicam RAL montaže. Subvencija Eko sklada lahko znaša največ 25 odstotkov celotne naložbe, vendar ne več kot 100 eur na kvadratni meter za največ 30 kvadratnih metrov okenskih površin.

Pomembno je vedeti, da so do subvencije za okna upravičeni tudi lastniki in najemniki posamičnih enot večstanovanjskih hiš.

Podrobnejše besedilo o subvencijah Eko sklada si preberite na njihovi spletni strani. Ne pozabite na zagotovitev vse potrebne dokumentacije, ki jo razpis zahteva, vključno s fotografiranjem vgradnje oken in končnim fotografiranjem že vgrajenih oken. Ja, za upravičenje subvencije in posledičen prihranek denarja se mora človek pač potruditi.