Categories
Ekološka gradnja

Sončni kolektorji – ogrevalni sistem prihodnosti

Živimo v časih, ko je vedno bolj pomemben prihranek, ki ga lahko dosežemo tudi s spremembo načina ogrevanja, kar pa v večini primerov pomeni, da se zatečemo k alternativnim virom energije. Eden takih je tudi sončna energija in z njo vgraditev sončnih kolektorjev. Zakaj pa se vedno več lastnikov hiš sploh odloča za sončne kolektorje?

Categories
Ekološka gradnja

3 vrste toplotnih črpalk za učinkovitejše pridobivanje energije

  1. Toplotne črpalke voda/voda

Toplotna črpalka voda/voda omogoča segrevanje in tudi ohlajanje s pomočjo energije iz podtalnih voda. Pridobivanje toplote s tovrstno črpalko naj bi bila ena izmed najugodnejših rešitev (z ekonomske, energetske in ekološke perspektive), vendar pa ima sistem tudi nekaj pomanjkljivosti. Toplotna črpalka voda/voda je odvisna od količine vode v podtalnicah, ki pa ni konstantna. Ob večjem pomanjkanju vode lahko črpalka tako tudi povsem preneha delovati, kar lahko povzroči kar nekaj nevšečnosti.

  1. Toplotne črpalke zemlja/voda

Toplotna črpalka zemlja/voda za pridobivanje toplote izkorišča sončno energijo, ki je v velikih količinah uskladiščena v zemlji oziroma v kamninah. Tovrstna črpalka je sicer odvisna od kvalitete tal, vendar je njeno delovanje precej bolj konstantno v primerjavi s toplotno črpalko voda/voda. Čeprav je sama montaža toplotne črpalke zemlja/voda kar zahtevno delo, pa lahko z njeno pomočjo drastično znižate stroške ogrevanja. Ta črpalka je pri nas najbolj priljubljen način pridobivanja toplotne energije. Poleg ogrevanja je toplotna črpalka zemlja/voda do določene mere uporabna tudi za ohlajaje v vročih poletnih mesecih.

  1.  Toplotne črpalke zrak/voda

Ogrevanje s toplotno črpalko zrak/voda je enostavno – za ogrevanje je uporabljena toplota zunanjega zraka. Če torej na razpolago nimate drugih virov (ustrezna zemlja oziroma podtalna voda), je ta črpalka kot nalašč za vas. Cena črpalke zrak/voda je običajno nižja kot pri toplotnih črpalkah zemlja/voda ali voda/voda, vendar pa je tudi sam izkoristek nekoliko slabši. Potrebno je torej skrbno pretehtati, nakup katere toplotne črpalke se vam bo na dolgi rok najbolj izplačal.

 

Toplotne črpalke – za varčno in učinkovito ogrevanje!

Categories
Ekološka gradnja

Prednosti toplotnih črpalk zrak – voda

Zavest o pomembnosti varovanja okolja je vedno večja. Poleg dobrega počutja, ker smo naredili nekaj dobrega za ohranjanje narave, pa nam marsikateri ekološki ukrep prihrani tudi nekaj novcev. To je še posebno pomembno pri ogrevanju nepremičnin, ki vsako leto stanovalce močno udari po žepu. Ena izmed rešitev je vgradnja toplotne črpalke zrak – voda. Tukaj je 5 razlogov

1. Ugodna cena in prihranki

Toplotna črpalka zrak – voda lahko vključno z montažo stane le 3.600 €, kar je občutno ceneje kot črpalke tipa voda – voda ali zemlja – voda, katerih cene presegajo 10.000 €. Kljub temu, da s toplotno črpalko zrak – voda pri stroških ogrevanja prihranimo nekoliko manj, se investicija vseeno povrne neprimerno hitreje.

2. Zmanjšanje onesnaževanja okolja

Toplotne črpalke prispevajo k manjši porabi energije, zato se zmanjšajo tudi izpusti škodljivih snovi. Morda se zdi, da to na našo kvaliteto življenja nima velikega vpliva, vendar pa prav vsako dejanje šteje.

3. Dolga življenjska doba

Toplotne črpalke ne zahtevajo praktično nobenega vzdrževanja, njihova življenjska doba pa doseže tudi 25 let. Glede na to, da se nam lahko investicija v toplotno črpalko povrne že v 4-5 letih, si lahko predstavljate, koliko boste prihranili v naslednjih letih.

4. Ne potrebujete klime ali kurilnice

Toplotne črpalke nam lahko poleti prijetno hladijo prostore, zato bomo prihranili denar, ki bi ga morda porabili za nakup in vzdrževanje klimatske naprave. Prav tako ne potrebujete kurilnice, saj lahko toplotno črpalko zrak – voda vgradite v stanovanjski ali kletni prostor.

5. Različne možnosti uporabe

Toplotno črpalko zrak – voda lahko uporabimo za segrevanje sanitarne vode ter segrevanje in hlajenje prostorov.

Categories
Okna

Kakšne so prednosti plastičnih oken?

Stavbno pohištvo iz umetnih oz. plastičnih mas (PVC) je zadnje čase čedalje bolj priljubljeni. Kateri so torej tisti razlogi, zaradi katerih se marsikdo odloči za plastična okna?

1.       Trpežnost in dolga življenjska doba

Plastična okna so izjemno trpežna, zato imajo tudi zelo dolgo življenjsko dobo. To proizvajalci dosežejo z izbiro visokokakovostnih materialov in sodobnih proizvodnih postopkov. Z izbiro prave barve postanejo okna na primer odporna proti praskam in umazaniji.

2.       Energetska učinkovitost

Sodobna plastična okna dosegajo vse standarde za gradnjo energetsko učinkovitih, nizkoenergijskih ali pasivnih objektov, zato so zelo primerna za vse, ki si želite moderno in okolju prijazno nepremičnino. Kljub temu pa niso nepredušna, ampak s sodobnimi sistemi omogočajo prezračevanje, tudi kadar je okno zaprto, zato vaše stanovanje ne bo nikoli zatohlo.

3.       Enostavno vzdrževanje

Ker so kvalitetna plastična okna tako obstojna in stabilna, je v vzdrževanje potrebno vložiti zelo malo truda. Za razliko od lesenih vam plastičnih oken na primer ni potrebno barvati vsako leto znova. Vaša okna bodo izgledala kot nova tako dolgo, da vam bodo zavidali vsi sosedi.

4.      Prilagodljivost

Proizvajalci plastičnih oken bodo pri izdelavi upoštevali vse vaše želje. Na voljo so vam različne oblike in široka paleta barv. Če so vam všeč naravni vzorci, se lahko odločite tudi za plastična okna, ki so pobarvana tako, da izgledajo kot les.

5.     Ugodna cena

Četudi velja, da je na prvem mestu kvaliteta, je pri zamenjavi oken pomemben dejavnik tudi cena. Plastična okna so ugodnejša že v izhodišču, poleg tega pa prihranite pri stroških za vzdrževanje. Če izberete energetsko učinkovita plastična okna pa boste prihranili tudi pri stroških za ogrevanje.

Categories
Ekološka gradnja

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so prihodnost

V zadnjih nekaj letih se za segrevanje sanitarne vode vse pogosteje uporabljajo in nameščajo toplotne črpalke za sanitarno vodo. Le-te so energetsko med najcenejšimi načini segrevanja sanitarne vode, poleg tega pa toplotne črpalke za sanitarno vodo predstavljajo tudi velik prihranek in prispevek k ohranitvi čistega okolja. Toplotna črpalka za sanitarno vodo je nameščena na hranilnik vode, deluje pa tako, da odvzema toploto zraku iz okolice ter z dodano električno energijo segreva vodo vse do temperature 55 stopinj Celzija. Dodatna prednost toplotne črpalke za sanitarno vodo pa je tudi ta, da ob svojem delovanju lahko hladi manjše prostore – shrambe in kleti. Poleg tega pa je toplotna črpalka opremljena tudi s sistemom za dezinfekcijo s katero se preprečuje pojav legionele. Izjemna prednost toplotne črpalke pa je tudi ta, da se začetna investicija povrne v nekaj letih v primerjavi s kurilnim oljem ali plinom.

Zakaj izbrati toplotno črpalko za sanitarno vodo?

  • Je ekološko in energetsko najcenejši in najboljši način segrevanja sanitarne vode. Uporabnik toplotne črpalke za sanitarno vodo plača le 30% v obliki električne energije, ostalih 70% pa se pridobi iz okolice (zrak).
  • Ker ima možnost hlajenja manjših prostorov.
  • Zaradi kompaktne izvedbe, saj sta toplotna črpalka za sanitarno vodo in hranilnik vode združena v eno enoto.
  • Ker ima toplotna črpalka za sanitarno vodo izredno dober sistem zaščite pred možnostjo pojava legionele.
  • Zaradi kakovostne izdelave, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo toplotne črpalke za sanitatno vodo.
  • Zaradi izredno majhnih stroškov priprave tople sanitarne vode, ki znašajo le od 80 do 100 EUR letno.
Categories
Hiša

Kako lahko z eko sklad okni privarčujete med gradnjo ali obnovo

V zadnjih nekaj letih je vedno več govora o tako imenovanih eko sklad oknih, večina ljudi, ki gradi ali obnavlja svoje hiše ali stanovanja pa ne ve čisto točno, kaj eko sklad okna sploh so. Eko sklad je javni finančni sklad, njegova dejavnost pa je kreditiranje naložb na področju varstva okolja, skladno s politiko Evropske unije. Sklad spodbuja energetsko učinkovito obnovo in v okviru tega z nepovratnimi sredstvi subvencionira menjavo lesenih oken v višini 25 % investicije – zato tudi govorimo o eko sklad oknih. Pozorni moramo biti na to, da v letošnjem letu subvencija velja le za lesena eko sklad okna in ne več za PVC okna.

Zakaj so subvencionirana le lesena eko sklad okna?

Občani se predvsem zaradi višje začetne investicije in s tem povezane daljše vračilne dobe investicije z vidika prihranka energije, redkeje odločajo za vgradnjo lesenih oken. To je dodaten razlog, da je vedno bolj upravičeno spodbujanje vgradnje lesenih eko sklad oken. Poleg tega je odločitev sklada v letu 2011 tudi skladna z nacionalno politiko lesa, ki je bila sprejeta v Državnem zboru – les oziroma gozdovi namreč predstavljajo znižanje ravni CO2. V primerjavi s PVC okni je emisija CO2 pri izdelavi lesenih oken kar dvakrat manjša, pri izdelavi lesenih oken pa se porabi kar sedemkrat manj energije.

Eko sklad okna prijazna do denarnice in do okolja

Papirologija za pridobitev nepovratnih sredstev Eko sklada je precej komplicirana zato dobro preberite pogoje na njihovih spletnih straneh. Subvencija je dober način prihranka sredstev med finančno zahtevno gradnjo ali obnovo zato si lahko z vgradnjo eko sklad oken povrnete do 25 % investicije. Vsekakor shranite vse predračune in račune za okna, saj boste le tako lahko uveljavili subvencijo za eko sklad okna, pozanimajte pa se tudi pri svojem prodajalcu oken, če tudi papirologijo pripravijo oni.

Categories
Ekološka gradnja

Zalogovniki tople vode nam pomagajo varčevati

Zalogovnike tople vode uporabljamo za shranjevanje tople vode za čas, ko so potrebe največje, intenzivnost grelnih elementov pa morda ne. Toplota se v zalogovniku namreč kopiči takrat, ko je na voljo dovolj energije ali ko je ta cenejša. Zalogovnik tople vode toploto preko prenosnikov toplote dobiva od zunanjih grelnih elementov, npr. iz kotlovnega ali solarnega sistema,  v primeru okvare le-teh pa ima kot nadomestni vir energije lahko vgrajen tudi električni grelnik za dodatno ogrevanje vode.

Kako velik zalogovnik toplote bomo vgradili, je odvisno od števila članov gospodinjstva, količine vode, ki jo ti porabijo in vira toplote. Po navadi računamo 70 litrov na osebo in potem ustrezno pomnožimo. Če je vir toplote nizkotemperaturen, npr. iz obnovljivih virov energije, moramo načrtovati večjo prostornino zalogovnika tople vode. Ključna lastnost zalogovnika tople vode je seveda toplotna izolacija, ki mora zagotavljati čim manjše toplotne izgube.

Sistemski zalogovniki tople vode

Za kombinirano pripravo sanitarne tople vode in tehnološke vode za ogrevanje prostorov uporabimo sistemski zalogovnik tople vode. Vse potrebne komponente so premišljeno vkomponirane v in na samem zalogovniku, s čimer zmanjšamo preveliko količino cevovodov, posledično pa potrebujemo manj prostora pa tudi montaža je enostavnejša. Zanimivo je, da se v sistemskem zalogovniku tople vode ne hrani topla sanitarna voda, temveč le toplota, ki svežo vodo primerno ogreje, ko teče skozi. To zagotavlja svežo in čisto vodo, brez nevarnosti legionele. Za ogrevanje prostorov so vgrajeni ločeni ogrevalni moduli.

Solarni zalogovnik toplote

Solarni zalogovniki toplote so seveda namenjeni shranjevanju toplote pridobljene iz obnovljivih virov energije, zato morajo biti toplotnoizolacijsko še bolj premišljeni. Topla voda se tukaj nahaja v zalogovniku, dokler se ne porabi, in sicer se greje od zgoraj, zaradi česar je zgoraj toplejša kot spodaj, kar zagotavlja manjše izgube.

Z vgradnjo kakovostnega zalogovnika tople vode bomo zagotovili manjše izdatke za ogrevanje, hkrati pa manjši negativni vpliv na okolje.

Categories
Okna

Zamenjajte okna s pomočjo subvencije

V Sloveniji je bilo veliko stanovanj in hiš zgrajenih v času socializma, ko je bila vsakemu dana možnost gradnje lastne strehe nad glavo oz. nakupa stanovanja v eni od večstanovanjskih zgradb, ki so se takrat na veliko gradile. No, ti objekti so sedaj že rahlo dotrajani in zahtevajo prenove. Tudi tehnologije gradenj in tesnjenj so napredovale. Tako se dandanes veliko ljudi odloča tudi za zamenjavo oken, kar pa predstavlja precejšen izdatek.

Eko sklad ponuja subvencije za zamenjavo oken

Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad, od leta 2008 naprej v obliki nepovratnih sredstev  ponuja podporo ljudem pri obnovi starih stavb v energijsko učinkovite zgradbe, kot tudi za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije. Kot del obnovitvenih del lahko prijavimo tudi zamenjavo energijsko učinkovitih oken in za to dobimo omenjeno subvencijo.

Kdo je upravičen do subvencij za okna?

Do subvencij so upravičeni tako lastniki kot najemniki stanovanj, ki zamenjavo oken izvajajo na objektu, za katerega je bilo gradbeno dovoljenje izdano pred 1. 1. 2003. Ob zamenjavi oken morajo vgraditi lesena oziroma kombinirana aluminijasto-lesena okna s toplotno prehodnostjo Uw<1,2 W/m2K, vgradnja pa mora slediti smernicam RAL montaže. Subvencija Eko sklada lahko znaša največ 25 odstotkov celotne naložbe, vendar ne več kot 100 eur na kvadratni meter za največ 30 kvadratnih metrov okenskih površin.

Pomembno je vedeti, da so do subvencije za okna upravičeni tudi lastniki in najemniki posamičnih enot večstanovanjskih hiš.

Podrobnejše besedilo o subvencijah Eko sklada si preberite na njihovi spletni strani. Ne pozabite na zagotovitev vse potrebne dokumentacije, ki jo razpis zahteva, vključno s fotografiranjem vgradnje oken in končnim fotografiranjem že vgrajenih oken. Ja, za upravičenje subvencije in posledičen prihranek denarja se mora človek pač potruditi.

Categories
Ekološka gradnja Hiša

3 razlogi za toplotno črpalko zemlja–voda

  1. Enostavno upravljanje

Toplotna črpalka zemlja–voda bo poskrbela, da boste lahko od sedaj naprej ogrevali svoje stanovanje in vodo le s pomočjo energije iz podtalja. Spreminjanje nastavitev toplotne črpalke zemlja–voda je preprosto in uporabniku prijazno. Na ta način boste lahko prilagajali delovanje naprave svojim potrebam in letnemu času. Poleg tega pa je toplotna črpalka zemlja–voda tudi izredno tiha, kar je prednost, ki je ne gre spregledati kar tako, saj se večkrat izkaže za zelo koristno.